«Η Μεγάλη Περιπέτεια στο Διάστημα»: Το νέο βιβλίο του Διονύση Σιμόπουλου

«Αυτή τη φορά θα είναι μια επιστροφή για πάντα, που θα εγκαταστήσει τις πρώτες μόνιμες αποικίες του ανθρώπου σ’ έναν άλλο κόσμο».

Ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος συγκεντρώνει υλικό 50 και πλέον χρόνων, μέσα από προσωπικές του ανταποκρίσεις στον Τύπο για διαστημικές αποστολές, την εκτενή του αρθρογραφία και φωτογραφίες και παρουσιάζει το magnum opus του.

Το νέο βιβλίο του με τίτλο «Η Μεγάλη Περιπέτεια στο Διάστημα» (εκδόσεις Οξύ), αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι, μέσα από όλες τις αποστολές και τα βήματα του ανθρώπινου είδους στην απέραντη «θάλασσα» του Διαστήματος.

Ξεκινώντας με δύο μύθους, αυτόν του Δαίδαλου και του Ίκαρου, αλλά και εκείνον του μανδαρίνου Γουάν Χου και την πρώτη -ανεπιτυχή- προσπάθεια πτήσης προς το άγνωστο του Διαστήματος, ο Διονύσης Σιμόπουλος ξεναγεί τον αναγνώστη μέσα από τις περίπου 300 σελίδες του βιβλίου στα μονοπάτια της διαστημικής περιπέτειας.

Από τον πρώτο μακάκο, τον Albert II και την πασίγνωστη σκυλίτσα Laika, μέχρι τη δημιουργία της NASA, τους Ρώσους κοσμοναύτες, τον Κένεντι και το πρόγραμμα Apollo, τα μετέωρα πρώτα βήματα στην επιφάνεια της Σελήνης, τον ανταγωνισμό στην κούρσα του Διαστήματος και τις πολιτικές αποφάσεις, την αγωνία για επιβίωση, τις αποτυχίες και τους σύγχρονους αστροναύτες.

Ένα εικονικό ταξίδι στις συγκινήσεις που μας χάρισε ο αιώνας που πέρασε, με τον γοητευτικό, σαφή, επεξηγηματικό λόγο του Διονύση Σιμόπουλου και τη συνδρομή της πλούσιας εικονογράφησης.

Ταξίδια στο Φεγγάρι

Είναι αναμφισβήτητο ότι ζούμε σε μια εποχή που θα παραμείνει γραμμένη στην ιστορία μας ως η αρχή του αποικισμού του διαστήματος από τον άνθρωπο. Μια εποχή στη διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος άφησε τα πρώτα του χνάρια σ’ έναν άλλο κόσμο χάρη στο πρόγραμμα Apollo. Σε λιγότερο από μία δεκαετία και με τη βοήθεια 400.000 επιστημόνων και μηχανικών, δύο συνάνθρωποί μας έκαναν το όνειρο πραγματικότητα. Από τον Δεκέμβριο του 1968 έως τον Δεκέμβριο του 1972 έφτασαν στη γειτονιά της Σελήνης συνολικά 27 αστροναύτες, ενώ 12 απ’ αυτούς περπάτησαν στην επιφάνειά της, αφήνοντας πίσω τους τα ανθρώπινα χνάρια τους που θα μείνουν σχεδόν αναλλοίωτα για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Στις εξερευνητικές τους αποστολές συνέλεξαν εκατοντάδες κιλά σεληνιακών πετρωμάτων και χώματος κι ένιωσαν κάτω από τις μπότες των σκαφάνδρων τους την αίσθηση ενός άλλου κόσμου. Σε αυτό το πρόγραμμα άλλωστε και στις εμπειρίες που αποκομίσαμε απ’ αυτό βασίζονται εν πολλοίς τα νέα σχέδια του ανθρώπου να επιστρέψει εκεί πάνω μέσα στα επόμενα μερικά χρόνια. Αυτή τη φορά όμως θα είναι μια επιστροφή για πάντα, μια επιστροφή που θα εγκαταστήσει τις πρώτες μόνιμες αποικίες του ανθρώπου σ’ έναν άλλο κόσμο.

Ανθρώπινη Εξερεύνηση

Ήδη, χάρη στη μελέτη των σεληνιακών πετρωμάτων που έφεραν πίσω στη Γη και τις μελέτες που έκαναν οι διάφορες διαστημοσυσκευές μας, έχουμε διευκρινίσει πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούσαν μέχρι τώρα όσον αφορά τη σύσταση και την προέλευση των πλανητών. Γιατί ζούμε όντως σε μια εποχή που η ανθρωπότητα θα τη θυμάται για πάντα. Μια εποχή στην οποία οι Sputnik (Σπούτνικ), οι Mariner (Μάρινερ), τα Venera (Βενέρα) και τα δεκάδες άλλα διαστημικά οχήματα ξεκίνησαν μια απαράμιλλη προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος. Πώς φτάσαμε όμως μέχρις εδώ και ποιοι ήταν οι πρωτοπόροι της διαστημικής εποχής; Πώς κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε το προαιώνιο αυτό όνειρο του ανθρώπου με τα πενιχρά μέσα και τις ανύπαρκτες σχεδόν διαστημικές εμπειρίες της δεκαετίας του 1960; Ποια ήταν άραγε τα βήματα που μας οδήγησαν να περπατήσουμε στην επιφάνεια της Σελήνης και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας, που θα συμπληρώσουν έτσι τη Μεγάλη Περιπέτεια του Ανθρώπου στο Διάστημα;

(Απόσπασμα από το βιβλίο)

Science & Society Picture Library via Getty Images

Σταμάτης Κριμιζής: Το συνιστώ ενθουσιωδώς

«”Η Μεγάλη Περιπέτεια στο Διάστημα” παρουσιάζει στο Ελληνικό κοινό τις αποστολές και τα πρώτα βήματα του ανθρώπινου είδους στην απέραντη θάλασσα του διαστήματος», σημειώνει για την έκδοση ο Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, ομότιμος διευθυντής του Applied Physics Laboratory, Johns Hopkins University. Και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα αφήγημα αυθεντικό και πλήρες διότι ο συγγραφέας είναι βαθύς γνώστης του θέματος και όχι μόνο. Η γραφή του είναι απλή και κατανοητή, αλλά και γλαφυρή, ποιητική και φιλοσοφική συγχρόνως, ως μια ακόμη σημαντική προσφορά του κ. Σιμόπουλου στο αναγνωστικό κοινό της χώρας. Το συνιστώ ενθουσιωδώς».

Το βιβλίο του κ. Σιμόπουλου εγκαινιάζει την νέα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων του εκδοτικού οίκου «Τα Μυστικά του Σύμπαντος», που φιλοδοξεί να παρουσιάσει όλα όσα ανακάλυψαν οι σύγχρονοι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια για το Σύμπαν.

Δημοφιλή