Δύο λίμνες γλυκού νερού, σε μια ορεινή περιοχή. Οι λίμνες έχουν εκτεταμένους καλαμώνες και μικρές εκτάσεις υγρολίβαδων.
Γνωστές ως η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα, οι λίμνες αυτές συνιστούν σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα, διαβατικά και διαχειμάζοντα υδρόβια, είδη παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Ενα απ′ αυτά είναι ο αργυροπελεκάνος, είδος που σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρείται «τρωτό», δηλαδή σε μεγάλο κίνδυνο να εξαφανιστεί.
Οι μοναδικές εικόνες της Eurokinissi και του Αντώνη Νικολόπουλου δεν μας μεταφέρουν μόνο σε μία περιοχή χαμένη, απόμακρη, αυτόνομη μέσα στον κλοιό των βουνών που την περιβάλλουν σα να βρίσκεται στην άκρη της γης (που ουσιαστικά βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων), αλλά και από τα αρχαιότερα είδη πουλιών της Γης και από τα μεγαλύτερα είδη πουλιών με ικανότητα πτήσης, τον πελεκάνο.
Η αποικία της Πρέσπας κατέχει το διπλό ρεκόρ της μεγαλύτερης αποικίας αργυροπελεκάνου στον κόσμο με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε σχέση με την έκταση της περιοχής.
Σήμερα η αποικία της Πρέσπας αποτελεί περίπου το 20% του εκτιμώμενου παγκόσμιου αναπαραγώμενου πληθυσμού του είδους, λειτουργώντας ως «πηγή» που τροφοδοτεί άλλες μικρότερες αποικίες στην υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο αργυροπελεκάνος, ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών της Γης, μπορεί να φθάσει σε βάρος τα 11 κιλά και το άνοιγμα φτερών του να αγγίξει τα 3,20 μ. Το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού του παγκοσμίως απειλούμενου αυτού είδους εκτιμάται σε 12.500-16.500 ενήλικα άτομα και η τάση του είναι πτωτική (Wetlands International 2013). Ο Αργυροπελεκάνος αναπαράγεται στο βόρειο ημισφαίριο, σε αποικίες διάσπαρτες από την Ελλάδα ως την Κίνα. Είναι πτηνό απόλυτα συνδεδεμένο με υγρότοπους και τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια, ωστόσο δεν ανταγωνίζεται τους ψαράδες καθώς η τροφή του αποτελείται κυρίως από ψάρια που αφθονούν και έχουν μικρή εμπορική αξία.
Οπως πληροφορεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, λόγω των διαχειριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, η αποικία αργυροπελεκάνων της Πρέσπας αυξήθηκε με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί τη μεγαλύτερη αποικία στον κόσμο ξεπερνώντας τα 1.000 ζευγάρια.