Οι άνθρωποι που είναι μόνοι είναι πιο πιθανό να βλέπουν άσχημα όνειρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή τόσο η μοναξιά όσο και οι διαταραχές ύπνου είναι σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, δήλωσε ο Colin Hesse του Oregon State University. Συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychology, ο Hesse και ερευνητές από τα πανεπιστήμιο της Αριζόνα, της Τάμπα και το Πανεπιστήμιο Whitworth σημειώνουν ότι το άγχος αποτελεί μέρος της σχέσης μεταξύ της μοναξιάς και της συχνότητας και έντασης των εφιαλτών.
Άλλοι παράγοντες που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες φαίνεται να είναι ο μηρυκασμός σκέψεων, κυρίως αρνητικών που επιμένουν -ανησυχία και αγωνία- και η υπερδιέγερση, η οποία περιγράφεται ως η κατάσταση υπερβολικής εγρήγορσης και προσήλωσης. Όπως και το άγχος, ο μηρυκασμός και η υπερδιέγερση είναι καταστάσεις του νου που συνδέονται με τη μοναξιά.
Εκτός του ότι ρίχνουν φως στην εν δυνάμει αρνητική επίδραση που προκαλεί η ελλιπής ανθρώπινη σύνδεση, τα ευρήματα της μελέτης με επικεφαλής τον Kory Floyd του Πανεπιστημίου της Αριζόνα συνάδουν με τη θεωρία για τη μοναξιά, η οποία υποστηρίζει ότι η αίσθηση του ανήκειν είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη επιβίωση.
«Οι διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν βασική ανθρώπινη ανάγκη», δήλωσε ο Colin Hesse, διευθυντής της Σχολής Επικοινωνίας στο Κολέγιο Ελευθέρων Τεχνών του OSU.
«Όταν η ανάγκη για ισχυρούς δεσμούς δεν ικανοποιείται, οι άνθρωποι υποφέρουν σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Ακριβώς όπως η πείνα ή η κόπωση σημαίνουν ότι δεν έχουμε λάβει αρκετές θερμίδες ή δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, η μοναξιά προειδοποιεί τα άτομα όταν οι ανάγκες τους για διαπροσωπικές σχέσεις μένουν ανεκπλήρωτες».
Η μοναξιά είναι μια διάχυτη κατάσταση που παρεμποδίζει σημαντικά την ευεξία, επισημαίνουν οι ερευνητές, κάνοντας το άτομο να υποφέρει με διάφορους τρόπους, μεταξύ αυτών και ο διαταραγμένος ύπνος.
Τα ευρήματα που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες -ως συνακόλουθο και όχι αιτιατό, τονίζει ο Hesse- προέρχονται από μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηλικίας από 18 έως 81 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν επίσης μια εξήγηση γιατί οι εφιάλτες έχουν τις ρίζες της στην εξέλιξη -οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ώστε να βιώνουν στρες και επιπλέον εγρήγορση όταν είναι μόνοι -και όχι σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως όταν έχουν βιώσει κάποιο είδος τραύματος.
«Είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε ο Hesse, «αλλά τα ευρήματά μας συνάδουν με την πιθανότητα ότι η αντιμετώπιση της μοναξιάς θα βοηθούσε να μειωθούν οι εφιάλτες. Είναι μια πιθανότητα που πρέπει να εξεταστεί μέσα από κλινικές μελέτες».
«Ο ποιοτικός ύπνος είναι πυλώνας για τη γνωστική λειτουργία, τη ρύθμιση της διάθεσης, του μεταβολισμού και πολλών άλλων παραγόντων ευεξίας», πρόσθεσε ο Hesse. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να διερευνήσουμε τις ψυχολογικές καταστάσεις που διαταράσσουν τον ύπνο, με τη μοναξιά να είναι ο συνδετικός κρίκος».
Με πληροφορίες από medical.net