H Μπαρτσελόνα κατηγορείται και επίσημα πλέον για δωροδοκία για πληρωμές αξίας άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν σε εταιρείες που συνδέονται με τον πρώην αντιπρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας, Χοσέ Μαρία Ενρικεθ Νεγκρέιρα, δήλωσαν δικαστικές πηγές στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.
Οι πρώην πρόεδροι της Μπάρτσα, Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου και Σάντρο Ροσέλ κατηγορούνται επίσης για την ίδια υπόθεση, όπως και ο γιός του Νεγκρέιρα, Χαβιέρ Ενρίκεθ Ρομέρο.
Οπως αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, μέλη της ομάδας διώξης οικονομικού και τεχνολογικού εγκλήματος ερεύνησαν γύρω στις 9:00 π.μ. την Πέμπτη τα γραφεία της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (RFEF) στη Μαδρίτη, για να συλλέξουν έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση Νεγκρέιρα, μετά την απόφαση του δικαστή που έδωσε σχετική εντολή να απαγγελθεί η κατηγορία της δωροδοκίας στην Μπαρτσελόνα και στους υπό διερεύνηση πρώην προέδρους της. Τρεις ώρες αργότερα, οι ίδιες αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στα γραφεία της Τεχνικής Επιτροπής Διαιτητών (CTA).
Η Μπάρτσα είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για φερόμενη διαφθορά στον αθλητισμό, διαφθορά στις επιχειρήσεις και παραποίηση εμπορικών εγγράφων.
Ισπανικό δικαστήριο έκανε για πρώτη φορά δεκτή την καταγγελία που κατέθεσαν οι εισαγγελείς εναντίον της Μπάρτσα, των πρώην προέδρων της και του Νεγκρέιρα τον Μάρτιο και ξεκίνησε έρευνα.
Η προσθήκη των κατηγοριών για δωροδοκία θα μπορούσε τώρα να επιταχύνει μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο, όταν αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά οι πληρωμές.
Στην Ισπανία, το αδίκημα της δωροδοκίας απαιτεί μόνο την απόδειξη ότι ένας δημόσιος υπάλληλος ή μια αρχή ζήτησε χρήματα ή κάποια αποζημίωση για να λάβει μια μεροληπτική απόφαση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
Η Μπάρτσα φέρεται να πλήρωσε στις εταιρείες του Νεγκρέιρα πάνω από 7 εκατ. ευρώ μεταξύ 2001 και 2018, ενώ ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας. Στο παρελθόν είχε διαιτητεύσει στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας.
Ο Ζοάν Λαπόρτα, νυν πρόεδρος της Μπάρτσα, δήλωσε ότι οι πληρωμές αφορούσαν ”τεχνικές εκθέσεις σχετικά με τους διαιτητές” και αρνήθηκε ότι ο σύλλογος ”αγόρασε διαιτητές ή διαιτητική επιρροή”.
Ωστόσο, οι εισαγγελείς κατηγορούν τους Ροσέλ και Μπαρτομέου ότι είχαν μια συμφωνία με τον Νεγκρέιρα, σύμφωνα με την οποία ”θα πραγματοποιούσε ενέργειες με στόχο να ευνοήσει την Μπάρτσα στη λήψη αποφάσεων για τους διαιτητές στους αγώνες που έπαιζε ο σύλλογος και κατ′ επέκταση στα αποτελέσματα των διοργανώσεων”.
Ο Ροσέλ ήταν πρόεδρος της Μπάρτσα από το 2010 έως το 2014 πριν τον αντικαταστήσει ο Μπαρτομέου. Μετά από έξι χρόνια στο τιμόνι του καταλανικού συλλόγου, ο Μπαρτομέου παραιτήθηκε το 2020, με τον Λαπόρτα να εκλέγεται ως αντικαταστάτης του το 2021.