«Το 1961, τότε που οι γυναίκες φορούσαν κλειστά φορέματα με σφιχτή μέση, συμμετείχαν σε λέσχες κηπουρικής και φόρτωναν δίχως δεύτερη σκέψη ένα τσούρμο παιδιά σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας, τότε που ούτε καν διαφαινόταν η γέννηση του κινήματος της δεκαετίας του εξήντα, πόσο μάλλον το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό θα περνούσαν τα επόμενα εξήντα χρόνια αναλύοντας το, τότε που οι παγκόσμιοι πόλεμοι είχαν πια τελειώσει και οι μυστικοί πόλεμοι είχαν μόλις αρχίσει, η τριαντάχρονη μητέρα της Μάντλεν Ζοτ σηκωνόταν κάθε πρωί πριν χαράξει, νιώθοντας απόλυτα βέβαιη για ένα και μόνο πράγμα: η ζωή της είχε τελειώσει...»
Η χηµικός Ελίζαµπεθ Ζοτ απέχει πολύ από τη µέση γυναίκα. Μάλιστα, θα ήταν η πρώτη που θα επεσήµαινε πως δεν υπάρχει µέση γυναίκα. Βρισκόµαστε όµως στις αρχές της δεκαετίας του ’60, και η ανδροκρατούµενη οµάδα της στο Ινστιτούτο Ερευνών Χέιστινγκς στο οποίο εργάζεται έχει µια εντελώς αντιεπιστηµονική άποψη για την ισότητα. Με εξαίρεση το µεγάλο αστέρι της επιστηµονικής κοινότητας, τον Κάλβιν Έβανς, υποψήφιο για το Βραβείο Νόµπελ.
Ο Έβανς είναι µοναχικός, ιδιοφυής, συµπονετικός αλλά και άγαρµπος. Και την ερωτεύεται, µα για τι άλλο, για το µυαλό της. Πραγµατική χηµεία.
Όπως όµως η επιστήµη, έτσι και η ζωή είναι απρόβλεπτη. Μερικά χρόνια αργότερα η Ελίζαµπεθ Ζοτ θα βρεθεί ανύπαντρη, µε ένα παιδί κι έναν σκύλο, να παρουσιάζει -όλως παραδόξως- την πιο επιτυχηµένη εκποµπή µαγειρικής της τηλεόρασης.
Η ασυνήθιστη προσέγγισή της απέναντι στη µαγειρική αποδεικνύεται επαναστατική. Όσο όµως το κοινό της µεγαλώνει τόσο µεγαλώνει και η δυσαρέσκεια ορισµένων. Γιατί απ’ ό,τι φαίνεται η Ελίζαµπεθ Ζοτ δεν µαθαίνει στις γυναίκες µόνο τα µυστικά της κουζίνας, αλλά κυρίως τους µαθαίνει ότι η θέση µιας γυναίκας είναι έξω από αυτήν. Τις προκαλεί να αλλάξουν τρόπο ζωής.
Το βιβλίο «Μαθήματα Χημείας» της Μπόνι Γκάρμους (εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Ιλάειρα Διονυσοπούλου), που οι New York Times χαρακτηρίζουν «ακαταμάχητο, χορταστικό και γεμάτο ορμή», αφηγείται την περιπέτεια μίας χημικού που ενδιαφέρεται για την αβιογένεση και παλεύει να βρει τη θέση της στον ανδροκρατούμενο χώρο της επιστήμης τη δεκαετία του ’60. Μιας νεαρής γυναίκας που θα ταράξει τα νερά της τηλεόρασης και της κοινωνίας όταν αρχίσει να παρουσιάζει τη δική της εκπομπή μαγειρικής με τους δικούς της όρους.
Κι αν το όνομα της συγγραφέα δεν μας θυμίζει το παραμικρό, είναι επειδή πρόκειται για το πρώτο της βιβλίο. Κειμενογράφος/διευθύντρια δημιουργικού, που έχει εργαστεί για πλήθος πελάτων στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, με βασικό αντικείμενο την τεχνολογία, την ιατρική και την εκπαίδευση, η Μπόνι Γκάρμους κατάγεται από το Σιάτλ όπου ήταν πρωταθλήτρια κωπηλασίας, έχει ζήσει στην Ελβετία και την Κολομβία και τώρα ζει στο Λονδίνο.
Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 35 χώρες και πρόκειται να γίνει σειρά για το Apple Tv+ με πρωταγωνίστρια τη Μπρι Λάρσον, σε σενάριο της σεναριογράφου της ταινίας «Έριν Μπρόκοβιτς».