Η νέα επανάσταση στο κρασί ή μια τρομερή προδοσία; - Το πρώτο γαλλικό κρασί χωρίς αλκοόλ

Στους αμπελώνες του Μπορντό, απ’ όπου προέρχονται μερικά από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο, το τελευταίο διάστημα παράγεται το πρώτο κρασί χωρίς αλκοόλ.
miss_j via Getty Images

Κάποιοι λάτρεις του γαλλικού κρασιού θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν ακόμη και προδοσία.

Στους αμπελώνες του Μπορντό, απ’ όπου προέρχονται μερικά από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο, το τελευταίο διάστημα παράγεται το πρώτο κρασί χωρίς αλκοόλ.

Αν και παλιότερα οι οινοπαραγωγοί των περίφημων γαλλικών κρασιών θα προτιμούσαν να πυρπολήσουν τους αμπελώνες τους αντί να υποκύψουν σε μια τέτοια ατιμία, τώρα παράγουν τη μία ετικέτα μετά την άλλη.

«Όταν ξεκινήσαμε πριν από μερικά χρόνια να πειραματιζόμαστε στη δημιουργία ενός κρασιού χωρίς αλκοόλ, αυτό που προέκυπτε ήταν για τα σκουπίδια», λέει ο οινολόγος Frédéric Brochet του Μπορντό, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της σειράς κρασιών χωρίς αλκοόλ Moderato.

wjarek via Getty Images

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, η τεχνολογία βοήθησε σημαντικά στο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος με αποτέλεσμα σήμερα πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε αυτό που χαρακτηρίζεται «επανάσταση στον κόσμο του κρασιού».

Στο Μπορντό βρίσκεται πλέον το πρώτο οινοποιείο, που παράγει αποκλειστικά κρασιά χωρίς αλκοόλ, αντανακλώντας μια αλλαγή στην αντίληψη ότι το κρασί δεν είναι όπως η μπύρα που μπορεί να πουλήσει με την ένδειξη «χωρίς αλκοόλ».

«Ανοίξαμε μόλις πριν από τέσσερις εβδομάδες και ήδη έχουμε αμπελουργούς από την περιοχή που έρχονται για να δοκιμάσουν το κρασί και να μάθουν περισσότερα για αυτό», λέει ο Alexandre Kettaneh, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Les Belles Grappes με τη σύζυγό του Anne.

Όμως όπως φαίνεται, η ιδέα είναι καλή και οι έμπειροι Γάλλοι οινοποιοί δεν θέλουν να χάσουν αυτή την καινοτομία. Θέλουν να γίνουν μέρος της, σε μια εποχή μάλιστα που οι γνωστοί γαλλικοί οινοπαραγωγοί βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται.

Μειώνεται η κατανάλωση κρασιού

Ακόμη και στη Γαλλία η κατανάλωση συνεχίζει να συρρικνώνεται ενώ η μεγάλη κινεζική αγορά δεν δείχνει πια το ίδιο ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά, είναι οι πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που προκαλούν αναστάτωση μετά τις προθέσεις του Τραμπ να επιβάλλει μεγαλύτερους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Δεν είναι τυχαίο που τελευταία βραβευμένοι αμπελώνες σε όλη τη Γαλλία αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους ή ακόμη και να κλείσουν.

Το μεγαλύτερο ζήτημα όμως είναι ότι οι καταναλωτικές συνήθειες, ειδικά μεταξύ των νέων, έχουν αλλάξει σημαντικά.

Unaihuiziphotography via Getty Images

Τα σούπερ μάρκετ δίνουν πλέον περισσότερο χώρο στην μπύρα από ότι στο κρασί καθώς την προτιμούν οι περισσότεροι 20άρηδες.

Η κουλτούρα της απόλαυσης ενός καλού κρασιού ξεθωριάζει και οι νέοι είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγείας και λιγότερο επιρρεπείς σε εθισμούς σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές.

Ο μη αλκοολικός τρόπος ζωής εξαπλώνεται γρήγορα με την αγορά μπύρας χωρίς αλκοόλ να κατέχει σήμερα το 10% της αγορά στη Γαλλία και το 25% στην Ισπανία.

«Φυσικά, ένα κρασί χωρίς αλκοόλ, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για κόκκινο, δεν μπορεί να προσφέρει την ίδια εμπειρία απόλαυσης με ένα παραδοσιακό καλό κρασί, καθώς δεν μπορούμε να αναπαράγουμε την πλήρη αίσθηση», λέει ο Fabien Marchand-Cassagne του Moderato.

«Αλλά αυτό που θα πάρετε είναι μια αυθεντική γουλιά ενός κρασιού πλούσιο σε τανίνες και φρούτα σε μια εξαιρετική ισορροπία γεύσης».

Στο κτήμα Clos De Bouard κοντά στο Saint-Emilion, το ένα τρίτο των πωλήσεων είναι πλέον από τις δύο – και σύντομα θα γίνουν τρεις – μάρκες μη αλκοολούχων κρασιών. Η ιδιοκτήτρια Coralie de Bouard είδε για πρώτη φορά τις δυνατότητες όταν της ζητήθηκε το 2019 να αναπτύξει ένα μη αλκοολούχο κρασί για τους ιδιοκτήτες της ποδοσφαιρικής ομάδας PSG από το Κατάρ.

Οι υποστηρικτές του κρασιού χωρίς αλκοόλ πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι επιτρέπει σε όσους δεν πίνουν –που συνήθιζαν να αισθάνονται αποκλεισμένοι– να μπορούν να απολαύσουν κάτι που είναι πολύ κοντά στο κρασί.

Δημοφιλή