Η νέα έξαρση του κορονοϊού αυξάνει δραματικά την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας

Οριακές καταστάσεις σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα, που κατακλύζονται ξανά από ασθενείς Covid.
Eurokinissi

Το νέο κύμα κορονοϊού καλπάζει στη χώρα μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ασκώντας ξανά αφόρητη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δραματική είναι ήδη η κατάσταση σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ιδίως στις περιοχές που εμφανίζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» χαρακτήρισε το περασμένο «πολύ δύσκολο» βράδυ η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

«Είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου πήραμε ράντζα δανεικά από το Σωτηρία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως «από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πάει το πράγμα για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα».

Σχολιάζοντας φωτογραφία που έδειξε ο ΣΚΑΪ με ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου «Γεννηματάς», διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει πλέον σε όλες τις κλινικές όχι μόνο σε μία.

«Εχει γεμίσει το νοσοκομείο από περιστατικά non COVID, ενώ για τα COVID κλείσαμε κλινικές non COVID για να μπουν μέσα. Τώρα είναι η σειρά της Αττικής, μετά τη Θεσσαλονίκη. Τους έχουμε ξεπεράσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι τραγικές οι στιγμές από χθες το βράδυ δεν έχει τελειώσει ακόμα η εφημερία δεν ξέρω τι θα γίνει μέχρι το μεσημέρι είναι φοβερό», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. «Είναι τόσο πιεστική η κατάσταση και τα χειρότερα βέβαια είναι μπροστά μας. Οταν φτάσει σε ένα σημείο να γεμίσει το νοσοκομείο με ράντζα, που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί όλους τους αρρώστους γιατί είναι πάρα πολλοί, με ένα προσωπικό πιεσμένο και κουρασμένο, που δεν έχει πάρει άδειες, γιατί υπάρχει αναστολή αδειών, καταλαβαίνετε ότι από δω και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Γιατί μπαίνει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι ιώσεις».

Εξι νεκροί στον Βόλο μέσα σε λίγες ώρες

«Μαύρη» Δευτέρα ξημέρωσε για το νοσοκομείο του Βόλου, με έξι θανάτους κατά τη διάρκεια της εφημερίας του και με 110 ασθενείς στις κλινικές Covid να έχουν «φρακάρει» εντελώς την λειτουργία του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την Κυριακή, γύρω στις 7 το απόγευμα, οι ασθενείς ήταν 100 και δεν υπήρχαν άλλα κρεβάτια και ο γιατρός βάρδιας έψαχνε απεγνωσμένα λύση και απαντήσεις από τη διοίκηση του Νοσοκομείου για τη διαχείριση της κρίσης.

Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή του ήταν ένας άνδρας, ηλικίας 83 ετών, και δυο γυναίκες, 94 και 87 ετών αντίστοιχα, όλοι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, κατέληξε ένας 67χρονος ιερέας, ο οποίος ήταν εμβολιασμένος αλλά νοσηλευόταν σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ covid, μια 73χρονη γυναίκα και ένας ακόμη 65χρονος, επίσης ανεμβολίαστοι.

Στο Νοσοκομείο του Βόλου νοσηλεύονται συνολικά 110 ασθενείς, εκ των οποίων οι 10 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ και άλλοι 5 εκτός ΜΕΘ, ενώ το οξυγόνο δεν επαρκεί πλέον για όλους.

Την ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το νοσοκομείο περιέγραψε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, διευθυντής της Νευροχειρουργικής, Νίκος Χαυτούρας, σημειώνοντας: «Το νοσοκομείο έχει κλείσει. Χάθηκε και το ταβάνι. Το οξυγόνο δεν επαρκεί. Οι προδιαγραφές για το νοσοκομείο ήταν εντελώς διαφορετικές από τις καταστάσεις πανδημίας που βιώνουμε σήμερα. Κάτι πρέπει να γίνει. Εδώ και δύο εβδομάδες φωνάζουμε και επισημαίνουμε τον κίνδυνο, αλλά ούτε μία μετακίνηση δεν έχει γίνει για να ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό, το οποίο παλεύει με την κόπωση και την αυπνία. Ελπίζουμε ότι η αυριανή επίσκεψη (9/11) της αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, θα δώσει μια λύση για να σώσουμε λίγο κόσμο. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση ας επιστρατεύσει τους ιδιώτες. Ας πάρει την απόφαση να μεταφερθούν αλλού, ας φέρει πλωτό νοσοκομείο. Επαναλαμβάνω η κατάσταση είναι τραγική. Το νοσοκομείο έχει κλείσει».

Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς στη Λάρισα

Τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της θνητότητας τόσο ασθενών με covid-19 όσο και ασθενών με άλλα νοσήματα, κρούουν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μπροστά στην «προωθούμενη» μετατροπή του ιδρύματος σε νοσοκομείο αποκλειστικά για covid περιστατικά. Οπως τονίζουν: «Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να εργαστούμε, κάτι που σε όλες τις φάσεις της πανδημίας το κάναμε με αυτοθυσία και το πληρώσαμε με νεκρούς και σωματική και ψυχική κατάρρευση. Δεν προσφέρουμε τίποτα με αυτό τον τρόπο στην υγεία του κόσμου».

Οι γιατροί ήδη έχουν καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο ενώ παράλληλα υπογράφουν κείμενο παραίτησης από τις θέσεις τους. Τα λόγια του διευθυντή των ΤΕΠ του νοσοκομείου, Δημήτρη Μπαμπαλή, συγκλονίζουν: “«Τρομάζουμε στην ιδέα πως εάν τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται δεν θα έχουμε που να πάμε τους ασθενείς. Εχουμε φτάσει στο σημείο ασθενείς covid και non covid να νοσηλεύονται σε κλινικές του ίδιου ορόφου, με κοινό τόπο διέλευσης. Πέρυσι τέτοια εποχή νοσηλευτές covid έβγαζαν τις στολές και γίνονταν ταυτόχρονα εργαλειοδότες στα χειρουργεία».

Παράλληλα ο κ. Μπαμπαλής στέκεται στις ανθρώπινες ιστορίες που ξετυλίγονται στα δωμάτια και τους διαδρόμους του νοσοκομείου. «Ασθενείς που με δάκρυα στα μάτια μετανιώνουν που δεν έκαναν το εμβόλιο και ζητούν από τους γιατρούς να τους σώσουν. Νέοι που δακρύζουν στην ιδέα ότι μετέφεραν τον ιό σε ηλικιωμένους γονείς, γιατί δεν ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εντατικολόγος-αναισθησιολόγος, Διευθυντής ΜΕΘ Γ. Ν. Λάρισας, Απόστολος Κομνός, περιγράφει με μελανά χρώματα: «Οπως και οι υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας, η Λάρισα είναι βαριά πληττόμενη. Η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη, υπάρχει πρόβλημα στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, είμαστε αναγκασμένοι να αναδιατάξουμε κλίνες από ήπια περιστατικά non covid σε περιστατικά covid. Εκεί που υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα είναι στις ΜΕΘ που είναι όλες γεμάτες και χρειάζεται να γίνονται καθημερινά διακομιδές στην Αθήνα, όπου και εκεί έχουν αρχίσει να μειώνονται τα κρεβάτια».

Λόγω της επιβάρυνσης στο δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιωτικά κέντρα έχουν συνδράμει τόσο για ασθενείς covid όσο και για non covid που χρειάζονται ΜΕΘ. Δύο κλινικές έχουν δώσει από 4 κρεβάτια όμως ο αριθμός των ασθενών παραμένει μεγάλος.

«Στο δικό μας νοσοκομείο πέρσι στο μεγάλο κύμα, είχαμε περισσότερους γιατρούς. Μια κλινική την είχαμε κάνει καθαρά μονάδα covid, όμως αυτά δεν μπορούν να επαναληφθούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό πλέον», σημείωσε ο κ. Κομνός. Διευκρίνισε ότι η έλλειψη προσωπικού δεν έχει να κάνει με τις αναστολές εργασίας λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Κυρίως ήταν νοσηλευτές εκείνοι που μπήκαν σε αναστολή εργασίας, οι οποίοι επέστρεψαν επειδή τελικά νόσησαν ή εμβολιάστηκαν, αλλά και κάποιοι αντικαταστάθηκαν. Οι ελλείψεις αφορούν στους ιατρούς, καθώς κάποιοι απεβίωσαν ή αποχώρησαν λόγω της μεγάλης πίεσης και πρόκειται κυρίως για εντατικολόγους.

Ερωτηθείς σε τι διαφέρει αυτό το πανδημικό κύμα, από τα προηγούμενα όσο αφορά τους ασθενείς, υπογράμμισε ότι οι νεότερες ηλικίες νοσούν αλλά δεν θέλουν να πιστέψουν ότι θα νοσήσουν βαριά, γι’ αυτό κάθονται στο σπίτι, δεν μετρούν τον κορεσμό τους και στο νοσοκομείο έρχονται όταν τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Αυτό συνεπάγεται ότι χρειάζεται αυξημένος αριθμός κλινών ΜΕΘ, που είναι δύσκολο να βρεθούν αυτή την ώρα, τόνισε ο κ. Κομνός. Είναι περιστατικά που αν είχαν πάει στο νοσοκομείο νωρίτερα πιθανόν να μην έφταναν σε βαριά νόσηση και πρόκειται ως επί το πλείστον για ανεμβολίαστους, σημείωσε.

«Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ στην Λάρισα και από αυτά κάποιοι θα νοσήσουν βαρύτερα και θα χρειαστούν νοσηλεία και οι κλίνες όλο και λιγοστεύουν. Γι’ αυτό θα χρειαστεί ένας ευρύτερος σχεδιασμός, όπως έχουμε πει και στο Υπουργείο και οι κλίνες θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα από τον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ)

Δημοφιλή