«Γενιά με γενιά, θυμώνουμε όλο και περισσότερο. Ως νέοι, δεν βλέπουμε καμία ελπίδα».
Με αυτά τα λόγια, ο διαδηλωτής που εισέβαλε πρώτος (από τους πολλούς) στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ, σε μια βραδιά μεγάλου θυμού για το Χονγκ Κονγκ, περιγράφει στην Washington Post, γιατί οι νέοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους διαδηλώνοντας μαζικά εδώ και εβδομάδες.
Ο διαδηλωτής δεν ήθελε να δώσει το όνομά του γιατί φοβάται μη συλληφθεί. «Πρέπει να ελευθερώσουμε το Χονγκ Κονγκ. Είναι το σπίτι μας και δεν θέλουμε να το αφήσουμε, παρόλο που έχουμε τόσα θέματα».
Οι μαζικές διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν με το νέο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα και στην ευθύνη των Κινέζων. Το Χονγκ Κονγκ ανήκει στην Κίνα αλλά έχει διαφορετικό νομικό σύστημα, λόγω του παρελθόντος του ως Βρετανική αποικία. Βάσει των όρων της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997 οι κάτοικοί του χαίρουν ελευθεριών που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική χώρα, θεωρητικά ως το 2047, βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα». Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι ο νόμος θα μειώσει τα δικαιώματα που τους απέμειναν από το αποικιακό τους παρελθόν και θα τους επιβάλλει τους κινέζικους νόμους που περιορίζουν τα δικαιώματα των κατηγορούμενων.
Τον νόμο πρότεινε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ που ελέγχεται από το Πεκίνο.
Η χθεσινή ημέρα της όξυνσης της κρίσης δεν ήταν τυχαία. Ήταν η 22ης επέτειος από την παράδοση της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ από την Βρετανία στην Κίνα.
Η «πολιορκία του κοινοβουλίου» το βράδυ της Δευτέρας ήρθε μετά από 15 σχετικά ήρεμες. Μετά από προσπάθειες ωρών, ομάδες διαδηλωτών εισέβαλαν στην έδρα του τοπικού κοινοβουλίου, σπάζοντας τη τζαμαρία με σιδερένιους λοστούς και άλλα αντικείμενα, ύψωσαν τη βρετανική σημαία στο βήμα του κοινοβουλίου, κατέβασαν τα πορτρέτα των τοπικών ηγετών του Χονγκ Κονγκ και ζωγράφισαν γκράφιτι με μαύρη μπογιά στους τοίχους. «Δεν υπάρχουν βίαιοι ταραξίες, μόνο τυραννία», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν.
«Το μήνυμα που άφησαν πίσω τους είναι σαφές: οι νέοι έφτασαν στις πύλες τις πόλης και η οργή και η απελπισία τους δεν μπορούν εύκολα να δαμαστεί», γράφει η Washington Post.
Η αστυνομία προηγουμένως είχε προειδοποιήσει ότι εάν συνεχίσουν την πολιορκία, θα ασκήσει βία. Όπως και έγινε εκτοξεύοντας δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, κατηγόρησε τους διαδηλωτές για «χρήση ακραίας βίας», ενώ το Πεκίνο ζήτησε να διωχθούν οι «δράστες των βιαιοτήτων».
Η αστυνομία ακόμη δεν έχει πει πόσες συλλήψεις έγιναν και ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν.
«Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ και σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην συμφωνούν 100% με τη συμπεριφορά των διαδηλωτών», είπε στους δημοσιογράφους έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου ο Joshua Wong, επικεφαλής του κινήματος της ομπρέλας. «Αλλά όταν περισσότερο από το 25% του πληθυσμού - πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι - συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις και όλα τα αιτήματα έχουν αγνοηθεί, υπάρχει διέξοδος;».
Μια 25χρονη, που δεν ήταν στην πολιορκία της Δευτέρας, αλλά έχει πάρει μέρος στις διαδηλώσεις, είπε ότι όλη αυτή η προσπάθεια την εμπνέει.
«Είδαμε τις αναρτήσεις στα social media και στην τηλεόραση πως οι διαδηλωτές της πρώτης γραμμής είναι αντιμέτωποι ουσιαστικά με χρόνια στη φυλακή και αστυνομική βία», είπε χωρίς να θέλει να αποκαλυφθεί το όνομά της από τον φόβο αντιποίνων για τη συμμετοχή της.