Η Νο1 διαδεδομένη τροφή που πρέπει να κόψουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας

Δυσάρεστα νέα από μεγάλη έρευνα που παρακολούθησε 100.000 ανθρώπους σε βάθος 4 δεκαετιών - Ποιες οι εναλλακτικές λύσεις για την «απαγορευμένη» τροφή.
Επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά συμβάλλουν στην γνωστική εξασθένηση.
Xinhua News Agency via Getty Images
Επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά συμβάλλουν στην γνωστική εξασθένηση.

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άνοια, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους επί τέσσερις δεκαετίες.

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Τώρα Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι έχουν αποκαλύψει μια πιθανή σύνδεση με την άνοια.

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.
TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images
Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινά τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, φασόλια ή τόφου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ενωσης Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί, φτάνοντας στα 153 εκατομμύρια έως το 2050, και οι μελέτες που εξετάζουν τη διατροφή και τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνητών.

Στην τελευταία έρευνα, οι ειδικοί μελέτησαν την υγεία 130.000 νοσηλετυτών και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας που εργάζονται στις ΗΠΑ. Παρακολουθήθηκαν για 43 χρόνια και παρείχαν δεδομένα για τη διατροφή τους κάθε 2 έως 5 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά.

Ρωτήθηκαν επίσης για την κατανάλωση ξηρών καρπών και οσπρίων, όπως φυστικοβούτυρο, φιστίκια, καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς, φασόλια, μπιζέλια, γάλα σόγιας και τόφου.

Περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις άνοιας εντοπίστηκαν κατά την περίοδο παρακολούθησης. Η κατανάλωση δύο μερίδων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κάθε εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 14% σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν περίπου τρεις μερίδες το μήνα.

Η μελέτη συμπεραίνει επίσης ότι η αντικατάσταση μιας καθημερινής μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με μια μερίδα ξηρών καρπών, φασολιών ή τόφου κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 23%.

(με πληροφορίες από Guardian)