Η Νο1 ρύθμιση στο κινητό που ενισχύει αυτόματα την ασφάλειά μας εντός και εκτός διαδικτύου

Μια μικρή προσαρμογή, αντιστρόφως ανάλογη με την τεράστια σημασία της.
Milan Markovic via Getty Images

Φωτογραφίες, στοιχεία πιστωτικών και τραπεζικών καρτών, επαγγελματικά mail: Πλέον στο κινητό μας φυλάμε ένα σωρό μυστικά. Και αυτό, ενώ ναι μεν είναι υπέροχο και βολικό, μας βάζει στο στόχαστρο χρηστών με κακές προθέσεις.

Η χρήση έξυπνων, περίπλοκων κωδικών πρόσβασης για την προστασία των λογαριασμών μας και η επιλογή ασφαλών τοποθεσιών για τραπεζικές συναλλαγές και αγορές είναι σημαντική. Aλλά τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να μην πέσουν τα δεδομένα μας σε λάθος χέρια;

H Aλίσα Χάτνικ, δικηγόρος απορρήτου, επισημαίνει ότι οι περισσότεροι δεν κάνουμε όλα όσα πρέπει, προκειμένου να προστατεύσουμε τον ψηφιακό μας εαυτό.

Tα καλά νέα, είναι ότι κάνοντας μια μικρή προσαρμογή στα smartphone μας, θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ασφαλείς. Ψηφιακά, συναισθηματικά αλλά και σωματικά.

Και πώς θα γίνει αυτό;

«Από την προεπιλογή, οι περισσότεροι αφήνουμε την παρακολούθηση τοποθεσίας ενεργοποιημένη. Και όσοι την ενεργοποιούμε από μόνοι μας, πατάμε ”πάντα” αντί για ”μόνο κατά τη χρήση της εφαρμογής”», έχει διαπιστώσει η Χάτνικ.

«Και αν σκεφτούμε τη ρουτίνα μας, η αλήθεια είναι, ότι τις περισσότερες νύχτες επιστρέφουμε στο ίδιο μέρος, στο σπίτι μας. Επίσης, πηγαίνουμε στα ίδια μέρη για δουλειά και γενικότερα κινούμαστε μέσα σε μια συγκεκριμένη σφαίρα. Ως εκ τούτου, η τοποθεσία μας είναι πραγματικά μια πληροφορία εξαιρετικά προσωπική και ευαίσθητη», καταλήγει η ειδικός.

Προκειμένου να κατανοήσουμε το μέγεθος του σφάλματός μας, αρκεί απλώς σκεφτούμε πόσες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία μας και στη συνέχεια, να αναρωτηθούμε πόσες από αυτές χρειάζονται πραγματικά αυτήν την πληροφορία.

Aν λαχταράμε για παράδειγμα ένα κρουασάν και βρισκόμαστε σε μια πόλη που δεν έχουμε επισκεφτεί ποτέ πριν, είναι λογικό να δώσουμε σε μια εφαρμογή πρόσβαση στην τοποθεσία μας, ώστε να μας καθοδηγήσει στο πλησιέστερο αρτοποιείο. Αλλά διαφορετικά, καλό είναι να απενεργοποιήσουμε την πρόσβαση της εφαρμογής στην τοποθεσία.

Ακόμη, μια καλή ιδέα είναι να μην κοινοποιούμε φωτογραφίες του εαυτού μας ή άλλων σε πραγματικό χρόνο σε συγκεκριμένη τοποθεσία και μάλιστα με ετικέτα. Για παράδειγμα, η κοινή χρήση μιας φωτογραφίας ενώ κάνουμε διακοπές μπορεί να ειδοποιήσει τους άλλους ότι δεν είμαστε στο σπίτι και αυτό, ίσως λειτουργήσει ως πρόσκληση για ληστεία. Ή, εάν ταξιδεύουμε μόνοι, οι άλλοι θα μπορούσαν εύκολα να μας βρουν στο σημείο όπου χαλαρώνουμε.

Το συμπέρασμα

Εφόσον είμαστε πιο συνειδητοί σε σχέση με το τι μοιραζόμαστε, πότε το μοιραζόμαστε και με ποιον, θα διατηρήσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία και το άτομό μας 100% πιο ασφαλή. Τόσο εντός όσο και εκτός του κυβερνοχώρου.