Η Νο1 συμπεριφορά που αποδεικνύει ότι λείψαμε στη γάτα μας όταν την αφήσαμε μόνη

Παρά την - αντίθετη - διαδεδομένη άποψη, οι αιλουροειδείς φίλοι μπορεί να δεθούν αρκετά μαζί μας.
Ομορφη, γκρι γάτα παίζει με τον ιδιοκτήτη της.
FreshSplash via Getty Images
Ομορφη, γκρι γάτα παίζει με τον ιδιοκτήτη της.

Tα πάντα μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τον μυστηριώδη εσωτερικό κόσμο των γατών.

Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία - ειδικά σε σύγκριση με τα σκυλιά, που μερικές φορές χοροπηδούν ενθουσιασμένα όταν επιστρέφουν οι ιδιοκτήτες τους - ότι, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς αν λείψαμε στη γάτα μας ή όχι.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η έρευνα δείχνει ότι δεν αισθάνονται ότι μας χρειάζονται τόσο πολύ όσο οι σκύλοι. «Οι ενήλικες γάτες είναι συνήθως αρκετά αυτόνομες, ακόμη και στις κοινωνικές τους σχέσεις, και δεν εξαρτώνται απαραίτητα από τους άλλους για να έχουν μια αίσθηση ασφάλειας», λέει μια αναφορά του 2015.

Σε αυτή τη βάση, λένε ότι η προσκόλληση μεταξύ γάτας και ιδιοκτήτη μετριέται καλύτερα με «εναλλακτικές μεθόδους».

Λοιπόν, μια μελέτη του 2017 από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών (PLOS) ίσως ανταποκρίθηκε σ′ αυτό. Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να αποκαλύψουν αν λείψαμε στη γάτα μας όταν είμασταν εκτός σπιτιού - ακόμα κι αν αυτό δεν αποδεικνύεται από τα πηδήματα ή τα κουνήματα της ουράς της.
Ποια είναι τα σημάδια;

Η μελέτη εξέτασε 14 γάτες που έμειναν μόνες από τους ιδιοκτήτες τους 4.30 ώρες.

Οπως ήταν αναμενόμενο, «δεν υπήρχαν διαφορές στη συμπεριφορά της γάτας (ή του ιδιοκτήτη) πριν από την αναχώρηση του ιδιοκτήτη, ούτε κατά τα πρώτα 5 λεπτά του χωρισμού τους».

Ακόμη και αφού είχαν μείνει μόνες (για κάμποση ώρα), οι γάτες είχαν την τάση να τα πηγαίνουν καλά, αποκάλυψε η μελέτη. Εκτός από το να σηκωθούν λίγο περισσότερο μετά την αποχώρηση του ιδιοκτήτη τους (κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στην αναταραχή λόγω της αποχώρησης του ιδιοκτήτη τους), «δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη συμπεριφορά των γατών...».

Αλλά όταν ο ιδιοκτήτης τους επέστρεψε, οι γάτες που είχαν μείνει μόνες τους για περισσότερη ώρα «γουργούρισαν και τέντωσαν περισσότερο το σώμα τους»...

«Φάνηκε ότι οι γάτες αντιμετώπισαν καλά το να μείνουν μόνες, αλλά επηρεάστηκαν από το χρονικό διάστημα που έμειναν μόνες, καθώς εξέφρασαν διαφορές στη συμπεριφορά όταν επέστρεφε ο ιδιοκτήτης στο σπίτι», αναφέρει η μελέτη.

«Το αυξημένο επίπεδο κοινωνικής επαφής που παρουσίασαν οι γάτες οι οποίες βίωσαν μεγαλύτερη διάρκεια χωρισμού υποδηλώνει ανάκαμψη της συμπεριφοράς αναζήτησης επαφής, υπονοώντας ότι ο ιδιοκτήτης είναι σημαντικό μέρος του κοινωνικού περιβάλλοντος της γάτας».

Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα μας μάς αγαπά περιλαμβάνουν το αργό βλεφάρισμα, το να μένει δίπλα μας, ακόμη και να μας χτυπά με το κεφάλι (ναι, ΕΤΣΙ δείχνουν αγάπη. Κλασικό).

Και σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα για την προστασία των ζώων Blue Cross, το να ακούς «trilling» (ένας «σύντομος ήχος που μοιάζει με ”πιπί”») σημαίνει πως «μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι [η γάτα μας] μάς σκέφτεται με αγάπη».

Θέλω να πω, απλά δεν θα ήταν γάτες αν έδειχναν στοργή με προβλέψιμο τρόπο, έτσι δεν είναι;