Η Νο1 συνήθεια στο τραπέζι που μπορεί να εκτοξεύσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Τι δείχνει για πρώτη φορά η νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης.
.
skynesher via Getty Images
.

To xρησιμοποιούμε για καρύκευμα, γαρνίρισμα και για να προσθέσουμε λίγο ... τουίστ σε, κατά τα άλλα, «θαμπά» πιάτα, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τουλέιν της νέας Ορλεάνης, η μεγάλη κατανάλωση αλατιού μπορεί να μας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουμε διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνεται παγκοσμίως, με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020 να αναφέρει ότι 462 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από διαβήτη τύπου 2.

Όσοι διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο, όπως οι ενήλικες άνω των 45 ετών και τα παχύσαρκα άτομα, συνιστάται να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης, να ασκούνται πιο συχνά και να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tulane τονίζει ότι η μείωση της κατανάλωσης αλατιού θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου.

Μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την 1η Νοεμβρίου, είχε να κάνει με δημοσκόπηση σε περισσότερους από 400.000 ενήλικες που ήταν εγγεγραμμένοι στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την πρόσληψη αλατιού. Σε ένα διάμεσο 11,8 ετών παρακολούθησης, αναπτύχθηκαν περισσότερες από 13.000 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σε σύγκριση με εκείνους που «ποτέ» ή «σπάνια» χρησιμοποιούσαν αλάτι, οι συμμετέχοντες που πρόσθεταν «μερικές φορές», «συνήθως» ή «πάντα» αλάτι είχαν αντίστοιχα 13%, 20% και 39% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Σε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την έρευνα, ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Λου Κουί είπε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι ο περιορισμός του αλατιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υπέρτασης, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η αφαίρεση του αλατιού από το τραπέζι μπορεί να βοηθήσει την πρόληψη της ασθένειας Διαβήτη τύπου 2».

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί γιατί η υψηλότερη πρόσληψη αλατιού θα μπορούσε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά Κουί πιστεύει ότι το αλάτι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε μεγαλύτερες μερίδες, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης παραγόντων κινδύνου Διαβήτη τύπου 2, όπως ως παχυσαρκία και φλεγμονή.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης αλατιού και του υψηλότερου ΔΜΣ.

Ο Κουί προτρέπει τους ανθρώπους να αναζητήσουν επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο για να καρυκεύσουν τα αγαπημένα τους φαγητά και είπε: «Δεν είναι δύσκολη η αλλαγή, αλλά θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας».

Το British Heart Foundation έχει συντάξει έναν οδηγό για τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις αντί του αλατιού για τα καρυκεύματα των τροφίμων, όπως:

Μέντα, που είναι ιδανική για σαλάτες, πιάτα ζυμαρικών και με καρότα, κουκιά και αρακά
Δεντρολίβανο, που προσθέτει ένα αρωματικό καρύκευμα σε ψητά ή ψητά κρέατα, ψωμί, σπιτική πίτσα, σάλτσες ντομάτας, πατάτες ή πιάτα αυγών
Μοσχοκάρυδο που είναι μια εξαιρετική εναλλακτική αλατιού σε σάλτσες λευκών και τυριών και χορταστικές σούπες λαχανικών
Το σχοινόπρασο προσθέτει μια νόστιμη, ήπια γεύση σε κατσαρόλες, σαλάτες, πατάτες φούρνου, τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά, ψάρια και πουλερικά
Ρίγανη, που προσθέτει μια ελαφρώς αρωματική, ήπια πικρή γεύση στα μεσογειακά πιάτα και είναι ιδανική για μαρινάρισμα κρέατος, πουλερικών και θαλασσινών.