Πιθανότατα γνωρίζουμε ήδη πόσο σημαντική είναι η υγεία του εντέρου μας για τη γενική μας ευεξία – μπορεί να βελτιώσει τα πάντα, από τη μνήμη μέχρι τις συνήθειες ύπνου μας.
Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιες τροφές ωφελούν πραγματικά την κοιλιά μας – επομένως, είναι καλό που ο δρ Καραν Ρατζ μοιράστηκε πρόσφατα αυτό που ονόμασε στο TikTok «Το πλήρες σνακ για την υγεία του εντέρου».
Ο γιατρός που είναι γνωστός για το ότι μοιράζεται την ιατρική του τεχνογνωσία στην εφαρμογή είπε ότι η ραΐτα, την οποία ονόμασε «το πικάντικο δίδυμο του τζατζικιού», είναι η ιδανική τροφή για το έντερό μας. (σ.σ. Η ραΐτα είναι μια ινδική ρευστή σάλτσα γεμάτη αρώματα και δροσιά αγγουριού και γιαουρτιού).
Και κάπως έτσι σκεφτήκαμε με μοιραστούμε γιατί λειτουργεί (μέσω μιας, μάλλον εντυπωσιακής, διαδικασίας).
Ολα έχουν να κάνουν με τα βακτήρια αγαπητοί μου. Γιαούρτι, κομπούχα (ή κομπούτσα, ποτό, προϊόν ζύμωσης, ελάχιστα ανθρακούχο, αρωματισμένο με μαύρο ή πράσινο τσάι που θεωρείται λειτουργικό προϊόν λόγω των ωφέλιμων για την υγεία βακτηρίων και μυκήτων) και προζύμι. Όλα αυτά είναι στελέχη βακτηρίων που είναι υγιή για το έντερο και βοηθούν το μικροβίωμά μας να ευδοκιμήσει.
Και δεδομένου ότι η βάση του ντιπ είναι φυσικό ή ελληνικό γιαούρτι, έχουμε ήδη ξεκινήσει καλά. «Οι ζωντανές βακτηριακές καλλιέργειες όπως ο γαλακτοβάκιλλος και το bifidobacterium που βρίσκονται στο ελληνικό γιαούρτι είναι γνωστές ως προβιοτικά», ξεκινά ο γιατρός. Τα προβιοτικά είναι «τροφές ή συμπληρώματα που περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς που προορίζονται να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν τα ”καλά” βακτήρια (φυσιολογική μικροχλωρίδα) στο σώμα», αναφέρει με τη σειρά της η Mayo Clinic...
Εν τω μεταξύ, οι ντομάτες, το αγγούρι, οι πράσινες πιπεριές και τα κόκκινα κρεμμύδια που προστίθονται επίσης στο μείγμα παρέχουν πρεβιοτικά, τα οποία είναι τροφή για τα βακτήρια στο έντερό μας. «Τα προβιοτικά στα μπαχαρικά και τα λαχανικά λειτουργούν επικονιαστικά για τα προβιοτικά στο γιαούρτι», εξήγησε ο γιατρός, ενώ «τα προβιοτικά στο γιαούρτι τρέφονται με τις πρεβιοτικές ίνες στα λαχανικά».
Και αυτό είναι καλό γιατί ακριβώς;... Οταν συνδυάζουμε και τα δύο μαζί, τα προβιοτικά «καταλήγουν να ”παράγουν” κάτι που ονομάζεται μεταβιοτικά», αναφέρει ο δρ. Ρατζ. Αυτά παρέχουν «χημικές ουσίες φιλικές προς το έντερο», όπως «λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας σαν το βουτυρικό οξύ».
«Να το επιχειρήσουμε - πρεβιοτικά συν προβιοτικά ισούται με μεταβιοτικά», ολοκληρώνει ο γιατρός - το πλήρες, φιλικό προς το έντερο, πακέτο. Το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουμε συμπληρώματα πλέον...», καταλήγει.
Δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε αυτές τις συμβουλές...