Μπριζολάκια της Τσικνοπέμπτης, Kεμπάμπ και Χοιρινά σουβλάκια στη σχάρα με σάλτσα bbq είναι οι τρεις προτάσεις της Ντίνας Νικολάου για το τραπέζι της HuffPost την Τσικνοπέμπτη. Τρεις συνταγές εύκολες στην εκτέλεσή τους και ταιριαστές στο γαστρονομικό πνεύμα της ημέρας που μας προτρέπει να το ρίξουμε έξω πριν έρθει η ώρα της Σαρακοσταινής νηστείας.
Εσείς δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε τα υλικά και να ξεκινήσετε. Καλή όρεξη.
Μπριζολάκια χοιρινά της Τσικνοπέμπτης
Προετοιμασία: 20΄
Μαρινάρισμα: 3 - 4 ώρες
Ψήσιμο + Μαγείρεμα: συνολικά 30΄
Μερίδες: 4
Υλικά
12 χοιρινά μπριζολάκια, από λαιμό ή σπάλα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τα κόψει σε πάχος ½ εκ.)
Για τη μαρινάδα
1 κουτάκι (330 ml) μπίρα απλή
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
4 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
100 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
λίγο μπαχάρι, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες με μπέικον
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 - 5 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια, περίπου 2 εκ.
150 γρ. καπνιστό μπέικον, άκοπο, σε κύβους του 1 εκ.
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ (ή σε λεπτές ροδέλες)
150 ml ζωμός κρέατος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μπριζολάκια: Σε ένα φαρδύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Βάζουμε μέσα τα μπριζολάκια, ανακατεύουμε καλά με τα χέρια για να βραχούν και σκεπάζουμε το μπολ. Τα μαρινάρουμε εντός ή εκτός ψυγείου για 3 - 4 ώρες.
Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά (ή προθερμαίνουμε μια οικιακή, ηλεκτρική ψησταριά, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή). Μαζί ζεσταίνουμε και τη σχάρα του φούρνου (πρέπει να είναι καυτή για να μην κολλήσουν επάνω της τα μπριζολάκια).
Στραγγίζουμε τα μπριζολάκια από τη μαρινάδα, την οποία βάζουμε σε ένα μπολάκι και την αφήνουμε κατά μέρος.
Λαδώνουμε τη σχάρα και αραδιάζουμε τα μπριζολάκια στην σειρά. Την τοποθετούμε σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου. Σε ένα χαμηλότερο ράφι στερεώνωουμε ένα ταψί, για να συγκεντρωθούν εκεί τα υγρά και το λίπος από το ψήσιμο.
Ψήνουμε τα μπριζολάκια για 5 - 7 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο κέντρο τους. Στη διάρκεια του ψησίματος τα αλείφουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη μαρινάδα, με ένα πινέλο.
Πατάτες (τις ετοιμάζουμε όσο ψήνονται τα μπριζολάκια): Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό, έχοντας αφήσει το περισσότερο από το νόστιμο λίπος του στην κατσαρόλα.
Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις κομμένες πατάτες και τις σοτάρουμε για περίπου 12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν στο εσωτερικό τους.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι και αυτό να ροδίσει ελαφρώς.
Σβήνουμε με το ζωμό και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να σωθούν τα υγρά και οι πατάτες να μείνουν με το λαδάκι τους.
Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το μπέικον, ανακατεύουμε μια-δυο φορές και αποσύρουμε.
Σερβίρισμα: Μοιράζουμε από 3 μπριζολάκια σε τέσσερα μεγάλα πιάτα (ή τα βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα) και συνοδεύουμε με τις πατάτες και το μπέικον.
Κεμπάπ πικάντικα
Προετοιμασία: 15΄
Αναμονή: 1 ώρα
Ψήσιμο: 10΄ - 15΄
Μερίδες: 6
Υλικά
400 γρ. αρνίσιος κιμάς, (ζητάμε από τον κρεοπώλη να αλέσει τον κιμά 2 φορές για να είναι πολύ λεπτοκομμένος
400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από σπάλα ή μπούτι (ζητάμε από τον κρεοπώλη να αλέσει τον κιμά 2 φορές για να είναι πολύ λεπτοκομμένος)
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 πιπεριά Φλωρίνης, πολύ ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή, σε νιφάδες (ή καυτερό μπούκοβο)
½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή σκόνη τσίλι) ή λιγότερη ποσότητα, αν δεν αντέχετε τα καυτερά
½ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
αλάτι
1 κουτ. σούπας ούζο
100 ml νερό
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε πρώτα τα δύο είδη κιμά και τα ζυμώνουμε
για 2 - 3 λεπτά με τα χέρια για να αναμειχθούν καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την τριμμένη φρυγανιά, τις πιπεριές Φλωρίνης, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν (ή τη σκόνη τσίλι), το κύμινο, αλάτι και το ούζο. Οσο ζυμώνουμε, σταδιακά, ρίχνουμε το νερό και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε σχολαστικά τα υλικά, για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα όσο το δυνατόν πιο ομοιογενές μείγμα γίνεται. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, ώστε να αναμειχθούν καλά τα αρώματα.
Για το ψήσιμο: Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το χωρίζουμε σε 6 μεγάλα κομμάτια. Πλάθουμε το καθένα σε μακρόστενο σχήμα, σαν χονδρό λουκάνικο, και το πιέζουμε ελαφρώς.
Θα χρειαστούμε 6 μακριές μεταλλικές σούβλες (θα τις βρούμε σε όλα τα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας, στα καταστήματα με εξοπλισμό σπιτιού που διαθέτουν ψησταριές και τα αξεσουάρ τους, στα μαγαζιά με είδη κάμπινγκ, αλλά ακόμη και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ).
Περνάμε προσεκτικά τα μακρόστενα κεμπάπ σε κάθε σούβλα.
Το ψήσιμο μπορεί να γίνει είτε στα κάρβουνα είτε στο γκριλ του φούρνου. Αν τα ψήσουμε στα κάρβουνα ετοιμάζουμε καλά χωνεμένη θράκα (η ετοιμασία της διαρκεί περίπου 1 ώρα, ανάλογα βέβαια με την πείρα και την εμπειρία μας, το αν φυσά δυνατός αέρας κλ.π.).
Μαζί με θράκα ζεσταίνουμε και τη σχάρα της ψησταριάς. Λαδώνουμε καλά την καυτή σχάρα και βάζουμε πάνω της τα κεμπάπ, πάνω από την έτοιμη θράκα. Τα ψήνουμε για 6 - 7 λεπτά από κάθε πλευρά.
Προσέχουμε να μην τα γυρίσουμε πριν ψηθούν από τη μια πλευρά, γιατί θα κολλήσουν.
Για να το ελέγξουμε, προσπαθούμε να ανασηκώσουμε προσεκτικά μια μεταλλική σούβλα κι, αν δούμε ότι το κεμπάπ δεν ανασηκώνεται και κολλάει, συνεχίζουμε το ψήσιμο λίγο ακόμη.
Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, το οποίο έχουμε προθερμάνει σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τα κεμπάπ (με ή χωρίς τις σούβλες) σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ρηχό ταψί ή σε λαμαρίνα φούρνου και τα ψήνουμε σε ένα από τα ψηλά ράφια (όσο όμως στο ψηλότερο), για 4 - 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τα κεμπάπ ψήνονται και στις διάφορες γκριλιέρες και μικρές ψησταριές εσωτερικού χώρου (με σχάρα ή με αντικολλητικές πλάκες) ή στην τοστιέρα, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Το μυστικό μας
Τα πεντανόστιμα αυτά κεμπάπ συνοδεύονται με αραβικές πίτες, ντομάτες και μια εύκολη σάλτσα γιαουρτιού: Ζεσταίνουμε ελαφρώς στο γκριλ 6 μεσαίες αραβικές πίτες, λαδωμένες και βάζουμε στο κέντρο τους τα ψημένα κεμπάπ.
Συμπληρώνουμε με ροδέλες κρεμμυδιού, φετούλες ντομάτας και 1 - 2 κουτ. σούπας γιαούρτι που έχουμε αρωματίσει με λίγο λιωμένο σκόρδο, ψιλοκομμένα φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου και λίγη πάπρικα σε σκόνη.
Χοιρινά σουβλάκια στη σχάρα με σάλτσα bbq
Προετοιμασία: 30΄
Αναμονή: 1 - 2 ώρες
Ψήσιμο: 20΄ - 25΄
Μερίδες: 8-10
Υλικά
Για τα σουβλάκια
800 γρ. χοιρινό κρέας (ζητάμε από τον κρεοπώλη ανάμεικτα κομμάτια από μπούτι και λαιμό) κομμένα σε κύβους των 2½ - 3 εκ.
2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
100 ml ελαιόλαδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. γλυκού σπόροι μπαχαριού
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη)
Για τη σάλτσα bbq με μουστάρδα
4 κουτ. σούπας κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική
80 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
4 κουτ. σούπας Bαλσαμικό ξύδι με μέλι
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (ή καπνιστή)
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, καλά κοπανισμένοι στο γουδί
1 κουτ. γλυκού αλάτι
πιπέρι, κατά βούληση
Διαδικασία
Μαρινάρισμα: Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του χοιρινού και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια για να καλυφθεί το κρέας με το μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες.
Τα τελευταία 30 λεπτά του μαριναρίσματος μπορούμε να προσθέσουμε και τα λαχανικά.
Σάλτσα bbq: Ανακατεύουμε καλά τα υλικά σε ένα μπολ και το αφήνουμε κατά μέρος (όχι στο ψυγείο), μέχρι να σερβίρουμε.
Σουβλάκια: Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα στην ψησταριά με κάρβουνα (ή προθερμαίνουμε την ψησταριά γκαζιού, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή).
Βγάζουμε το μπολ με το κρέας από το ψυγείο, στραγγίζουμε τα κομμάτια του χοιρινού και τα λαχανικά και τα σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Περνάμε το χοιρινό σε 8 - 10 σουβλάκια, κατά προτίμηση μεταλλικά, περνώντας εναλλάξ και κομμάτια λαχανικών. Τα αλείφουμε με λίγο λάδι από όλες τις πλευρές και τα αλατοπιπερώνουμε.
Αλείφουμε με λίγο λάδι την καυτή σχάρα και αραδιάζουμε τα σουβλάκια σε σημείο της θράκας με πολύ υψηλή θερμοκρασία (συνήθως στο κέντρο). Εκεί τα ψήνουμε για 4 - 5 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια-δυο φορές, με προσοχή.
Μετά «σπάμε» λίγο τη θράκα, δηλαδή αραιώνουμε κάπως τα κάρβουνα για να πέσει ελαφρά η θερμοκρασία τους ή μεταφέρουμε τα σουβλάκια δεξιά και αριστερά στην σχάρα όπου η φωτιά είναι χαμηλότερη.
Τα ψήνουμε για 15 - 18 λεπτά περίπου, με τακτικά γυρίσματα, μέχρι να ροδίσουν όμορφα εξωτερικά και να ψηθεί καλά το εσωτερικό τους. Για να δούμε αν είναι έτοιμα, κόβουμε ένα κομμάτι κρέατος και αν είναι έστω και λίγο ροζ συνεχίζουμε το ψήσιμο για ελάχιστα λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε τα σουβλάκια ζεστά και συνοδεύουμε με τη σάλτσα bbq.
Λίνα λόγια για την Ντίνα Νικολάου
Οι γαστρονοµικές ανησυχίες της Ντίνας Νικολάου, ξεκίνησαν σε πολύ µικρή ηλικία. Παρόλο που ξεκίνησε την σταδιοδροµία της σπουδάζοντας οικονοµικά και marketing, στο Παρίσι, σύντοµα το πάθος της για την τέχνη της µαγειρικής και την γαστρονοµία την έκαναν να αλλάξει ρότα στην ζωή της.
Ξεκίνησε τις σπουδές της στην επαγγελµατική µαγειρική τέχνη στις Γαστρονοµικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre». Στο Παρίσι µε την αδελφή της, Μαρία, δηµιούργησαν το Evi Evane (www.evievane.com) υπερασπιζόµενες µε µεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα.
Επίσης, στα δύο delicatessen, Evi Evane Traiteur & Evi Evane mézès προσφέρουν µόνο ελληνικά φαγητά για το σπίτι ή το γραφείο καθώς επίσης και 150 ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, µικρών παραγωγών τα οποία επιλέγει η ίδια.
Επειδή είναι οπαδός της άποψης ότι η γνώση πρέπει να µεταδίδεται, δίδαξε για αρκετά χρόνια σε σχολές µαγειρικής της Ελλάδας και της Γαλλίας (Chef d’ Oeuvre, Le Monde, Le Cordon Bleu).