Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «νέα ενέργεια» καθώς προέβη στον μεγαλύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό από την έναρξη του πολέμου κατά της Ρωσίας.
«Χρειαζόμαστε νέα ενέργεια σήμερα, και αυτά τα βήματα σχετίζονται μόνο με την ενίσχυση του κράτους μας σε διάφορες κατευθύνσεις» δήλωσε ο Ζελένσκι στα μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις. .
Συνολικά έξι υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και το κοινοβούλιο αποδέχτηκε τις τέσσερις. Σε αυτές περιλαμβάνονταν οι παραιτήσεις ενός αναπληρωτή πρωθυπουργού αρμόδιου για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, του υπουργού στρατηγικών βιομηχανιών που επιβλέπει την παραγωγή όπλων της Ουκρανίας και άλλων δύο υπουργών, είπαν οι βουλευτές.
Μετά τον Ζελένσκι ο 43χρονος Κουλέμπα είναι ο πιο γνωστός εκπρόσωπος της Ουκρανίας στο εξωτερικό, συναντώντας ηγέτες ανά τον κόσμο και ζητώντας στρατιωτική και πολιτική στήριξη. Η παραίτησή του θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Αναλυτές έλεγαν ότι ο ανασχηματισμός σχεδιαζόταν εδώ και καιρό μα αναβαλλόταν επειδή ο Ζελένσκι εστίαζε στις συνομιλίες με τους Δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας για την εξασφάλιση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.
Στο μεταξύ ρωσικές επιθέσεις σκότωσαν επτά άτομα σε πόλη της δυτικής Ουκρανίας, μία ημέρα μετά από μία από τις φονικότερες πυραυλικές επιθέσεις από τότε που άρχισε ο πόλεμος.
Ο Ζελένσκι είχε υποδείξει την προηγούμενη εβδομάδα ότι επίκειται ανασχηματισμός, με τον πόλεμο να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Ο Ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί να κρατήσει το ηθικό ψηλά εν μέσω του πολέμου φθοράς με τη Ρωσία και να θωρακίσει την Ουκρανία εν όψει ενός άλλου δύσκολου χειμώνα: Οι Ρώσοι χτυπούν συστηματικά το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, και η φονική επίθεση της Τετάρτης στο Λβιβ – πόλη κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, μακριά από την πρώτη γραμμή- υπογραμμίζει πως η Ρωσία είναι σε θέση να χτυπά στόχους σε όλη τη χώρα. Η τολμηρή ουκρανική επιθεση στο Κουρσκ της Ρωσίας τόνωσε το ηθικό, ωστόσο ο απώτερος στόχος της παραμένει ασαφής, αν και ο Ζελένσκι έχει πει πως η Ουκρανία θέλει μια «νεκρή ζώνη» για την αποτροπή διασυνοριακών ρωσικών επιθέσεων. Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την πίεση στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ουκρανία έχει ελλείψεις σε στρατεύματα και αεράμυνες.
Το Institute for the Study of War, think tank στην Ουάσινγκτον, είπε την Τρίτη πως ο Πούτιν θεωρεί ότι η Ρωσία μπορεί «αργά και επ’αόριστον να καταλαμβάνει την Ουκρανία μέσω αργών προελάσεων και ότι η Ρωσία μπορεί να επιτύχει τους στόχους της μέσω ενός πολέμου φθοράς εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων και αντέχοντας περισσότερο από τη στήριξη της Δύσης» προς το Κίεβο. Ακόμη, ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο θα μπορούσαν να φέρουν αλλαγές ως προς την αμερικανική στρατιωτική στήριξη προς τη χώρα του.
Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters