Η Ουκρανία βλέπει κάποια αξία στο ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας

Η ειρηνευτική πρόταση του Πεκίνου, οι αντιδράσεις των δύο αντίπαλων στρατοπέδων και οι ενστάσεις του ΝΑΤΟ.
GLEB GARANICH via Reuters

Η Κίνα ζήτησε συνολική κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία την Παρασκευή και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ανοιχτός να εξετάσει μέρη ενός ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων που υπέβαλε το Πεκίνο.

Σην πρώτη θλιβερή επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύμμαχος της Μόσχας, Κίνα, προέτρεψε και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση, προειδοποίησε για τη χρήση πυρηνικών όπλων και τόνισε ότι η σύγκρουση δεν ωφελεί κανέναν.

Το σχέδιο είναι σε μεγάλο βαθμό επανάληψη της γραμμής της Κίνας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Η Κίνα απέφυγε να καταδικάσει τη σύμμαχό της Ρωσία ή να αναφερθεί στον πόλεμο της Μόσχας στη γείτονά της ως «εισβολή» ενώ έχει επικρίνει τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία.

«Ολα τα μέρη πρέπει να παραμείνουν ορθολογικά και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την ανάφλεξη και την επιδείνωση των εντάσεων και να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης ή ακόμη και την έξοδο από κάθε έλεγχο», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στο έγγραφό του.

via Associated Press

Η αρχική αντίδραση από το Κίεβο ήταν απορριπτική, με έναν ανώτερο σύμβουλο του Ζελένσκι να λέει ότι οποιοδήποτε σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου πρέπει να περιλαμβάνει την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων πίσω στα σύνορα που ίσχυαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση το 1991.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ζελένσκι υιοθέτησε έναν πιο διαλλακτικό τόνο σε μια συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της αιματηρής σύγκρουσης. Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».

Η Ρωσία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι εκτιμά το σχέδιο της Κίνας και ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

Η αντίδραση των διεθνών δυνάμεων

Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές δεν έχουν εξίσου θερμή αποδοχή από το ΝΑΤΟ. «Η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν μπόρεσε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δημοσιογράφους στο Ταλίν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επισημάνει ότι θα εντείνει τη σύγκρουση, παρά τις μεγάλες ήττες στο πεδίο της μάχης τον περασμένο χρόνο, και έχει εγείρει το ζήτημα των πυρηνικών όπλων.

Η Κίνα λέει ότι τα πυρηνικά όπλα πρέπει να αποφευχθούν. «Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα και δεν πρέπει να διεξάγονται πυρηνικοί πόλεμοι», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη, χρήση βιολογικών και χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

VALENTYN OGIRENKO via Reuters

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, μερικές εβδομάδες αφότου το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν μια συνεργασία «χωρίς όρια», ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει μιλήσει τακτικά με τον Πούτιν αλλά ούτε μία φορά με τον Ουκρανό ομόλογό του. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, επισκέφθηκε τη Μόσχα για συνομιλίες αυτή την εβδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι το κρίσιμο στοιχείο στην πρόταση 12 σημείων της Κίνας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία είναι η στήριξη στην ουκρανική κυριαρχία και κάλεσε όλες τις χώρες να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία.

Το έγγραφο που δημοσίευσε σήμερα η Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μια «σημαντική συμβολή», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα την έκκληση να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

«Νομίζω ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κινεζική κυβέρνηση είναι μια σημαντική συνεισφορά. Νομίζω ότι η έκκληση για την ανάγκη να αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ιδιαίτερα σημαντική», είπε ο Στεφάν Ντουζαρίκ σε δημοσιογράφους.

Ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα τόνισε την ανάγκη για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση ξένων. «Είναι επείγον μια ομάδα χωρών που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση να αναλάβει την ευθύνη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την αποκατάσταση της ειρήνης», έγραψε ο Λούλα στο Twitter.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία, την πρώτη επέτειο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

via Associated Press

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι υπάρχει ανάγκη «να αυξηθεί η πίεση και η απομόνωση της Ρωσίας» για να την αναγκάσει να «εγκαταλείψει» την «επιθετικότητά» της κατά της Ουκρανίας, ανέφερε το Ελιζέ.

Υπήρχαν εικασίες ότι ο Πρόεδρος Σι θα εκφωνήσει «ειρηνευτική ομιλία» την Παρασκευή, αλλά αυτό δεν συνέβη.

G-20: Διχογνωμία για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς η Δύση ενισχύει τις κυρώσεις

Οι οικονομικοί ηγέτες των είκοσι κορυφαίων οικονομιών του κόσμου προσπάθησαν την Παρασκευή να γεφυρώσουν τις διαφορές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, την ώρα που η Δύση ενίσχυσε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η υπουργός Οικονομικών των Τζάνετ Γέλεν κατηγόρησε τους Ρώσους αξιωματούχους στη διήμερη συνεδρίαση της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην ινδική πόλη Μπανγκαλόρ ότι ήταν «συνένοχοι» σε πολεμικές φρικαλεότητες.

Όμως, υπογραμμίζοντας τη διάσπαση με τα κράτη που δεν συναινούν στην απομόνωση της ρωσικής οικονομίας, η Ινδία που φιλοξενεί τη συνάντηση απέφυγε να αναφερθεί στον πόλεμο στις εναρκτήριες δηλώσεις και είπε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από άλλες προκλήσεις.

«Θα προέτρεπα οι συζητήσεις σας να επικεντρωθούν στους πιο ευάλωτους πολίτες του κόσμου», είπε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη πρέπει να επανέλθουν στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Μόντι ανέφερε τις συνέπειες της πανδημίας του COVID, την αύξηση των επιπέδων χρέους, τις διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις απειλές για την ασφάλεια των τροφίμων και της ενέργειας ως βασικές ανησυχίες.

Η Ινδία δεν επιθυμεί το μπλοκ να συζητήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία και επίσης πιέζει να αποφύγει τη χρήση της λέξης «πόλεμος» σε οποιοδήποτε ανακοινωθέν, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι της G20.

Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ομάδα να υποχωρήσει από το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο ανέφερε ότι ”τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

«Είτε μιλάμε με την ίδια γλώσσα είτε δεν υπογράφουμε στο τελικό ανακοινωθέν», είπε ο Λεμέρ στους δημοσιογράφους.

Τέτοιες αντιπαραθέσεις γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες στο G20, ένα φόρουμ που δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια ως απάντηση σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, αλλά το οποίο πρόσφατα παρακωλύθηκε από τις διαφορές μεταξύ των δυτικών εθνών και άλλων, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας.

Μιλώντας για την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, η Γέλεν προέτρεψε τις οικονομίες της G20 να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να στηρίξουν την Ουκρανία και να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο.

«Προτρέπω τους Ρώσους αξιωματούχους εδώ στη G20 να καταλάβουν ότι η συνεχιζόμενη εργασία τους για το Κρεμλίνο τους κάνει συνένοχους στις φρικαλεότητες του Πούτιν», είπε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ στους δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ και η διοικητή της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δεν παρέστησαν, με τη Μόσχα να εκπροσωπείται από βουλευτές.

H Tζάνετ Γέλεν
H Tζάνετ Γέλεν
SAMUEL RAJKUMAR via Reuters

Η G7 ζητά την άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία

Την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα ουκρανικά εδάφη ζήτησε αντίθετα η G7, εκφράζοντας την «αταλάντευτη» στήριξή της στην Ουκρανία «για όσο διάστημα χρειαστεί».

Στο τελικό ανακοινωθέν της η Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών καλεί τη Ρωσία «να τερματίσει την επίθεση» και να αποσυρθεί «αμέσως». Τονίζει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, ούτε της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.

Η G7 προειδοποιεί επίσης ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία» θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Η G7 αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα εναντίον τρίτων χωρών που παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Καλούμε τις τρίτες χώρες ή άλλους διεθνείς παράγοντας που επιδιώκουν να αποφύγουν ή να υπονομεύσουν τα μέτρα μας να πάψουν την υλική υποστήριξή τους στον πόλεμο της Ρωσίας, διαφορετικά θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, χώρες που είναι μέλη της G7, ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με την ευκαιρία τη συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή.

Η G7 είπε επίσης ότι θα επεκτείνει τα οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία και δεσμεύτηκε ότι θα εμποδίσει τη Μόσχα να βρει νέους τρόπους για να αποκτήσει προηγμένα υλικά και τεχνολογία, καθώς και στρατιωτικό και βιομηχανικό εξοπλισμό. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία «θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Η G7 ανέφερε ότι θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα σε βάρος του οικονομικού τομέα της Ρωσίας ώστε «να υπονομεύσει περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον παράνομο πόλεμο».

Δημοφιλή