Η Ουγγαρία δεν κάνει πίσω για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Μη αποδεκτή η πρόταση της Ε.Ε.

Στο κενό φαίνεται να πέφτουν οι τελευταίες προσπάθειες φον ντε Λάιεν και Μακρόν για να αλλάξει στάση ο Βίκτορ Όρμπαν.
Bernadett Szabo via Reuters

Η πρόταση της Κομισιόν για πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα κατέστρεφε την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στη χώρα μας, δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook αναφέρει πως μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, φαίνεται πως η Κομισιόν δεν προσφέρει κάποια λύση στα προβλήματα της Ουγγαρίας και έτσι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο θα ήταν αν αυτό εφαρμοζόταν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.

Η Ουγγαρία που έχει υψηλότατη εξάρτηση από ρωσικό φυσικά πετρέλαιο ζητά να εξαιρεθεί έως τα τέλη του 2025 αλλά και μια σειρά μέτρων στήριξης για την περίοδο μετάβασης. Η Κομισιόν αρχικά πρότεινε εξαίρεση έως το τέλος του 2023 ενώ η πρόταση για όλες τις χώρες ήταν περί σταδιακής απεξάρτησης έως τέλος του έτους. Κατόπιν υπήρξε νέα πρόταση για εξαίρεση της Ουγγαρίας έως το τέλος του 2024 αλλά η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν και πάλι δεν ικανοποιήθηκε λέγοντας πως η στήριξη για την μεταβατική περίοδο δεν εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και καταστρέφει την οικονομία της.

Προκειμένου να πειστεί η Βουδαπέστη, αφού απειλεί με βέτο και απαιτείται όπως πάντα ομοφωνία για την όποια λήψη απόφασης, η πρόεδρος τη Κομισιόν μετέβη στο Κίεβο Δευτέρα ενώ χθες ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Όρμπαν.

Όπως φάνηκε όμως και από τις πολύ συγκρατημένες δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι αντιστάσεις δεν κάμφθηκαν.

Στο μεταξύ μια τηλεδιάσκεψη που είχε εξαγγείλει για χθες Τρίτη μεταξύ της Κομισιόν και των αρχηγών κυβερνήσεων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που διαφωνούν με την πρόταση αναβλήθηκε καθώς κρίθηκε απαραίτητο να γίνει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ.

Σημειώνεται πως και άλλες χώρες έχουν εκφράσει σοβαρές αντιδράσεις όπως η Σλοβακία, η Τσεχία αλλά και η Βουλγαρία.

Δημοφιλή