
Στην αγορά κρυπτονομισμάτων επενδύει σταθερά η οικογένεια Τραμπ η οποία απέκτησε πρόσφατα το 75% της εταιρείας κρυπτονομισμάτων, World Liberty Financial, συγκεντρώνοντας περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια.
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε στα τέλη του 2024 από τους επιχειρηματίες Zak Folkman και Chase Herro, ελέγχεται πλέον από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο και τους γιούς του Μπάρον και Ερικ Τραμπ.
Αν και η εταιρεία δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει και παραμένει ασαφές το πλαίσιο λειτουργίας της, η αξία της εκτοξεύτηκε από τον Ιανουάριο -οπότε και ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ-, ακριβώς λόγω της ενεργής στήριξης του Αμερικανού προέδρου στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων από τις πρώτες ημέρες του στο Λευκό Οίκο.
Η World Liberty, ισχυρίζεται ότι θέλει να δώσει πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές διαπραγματεύσεις κρυπτονομισμάτων χωρίς μεσάζοντες όπως τράπεζες ή ανταλλακτήρια, σε όλους τους Αμερικανούς μέσω μιας υπηρεσίας αποκεντρωμένης χρηματοδότησης γνωστή ως DeFi, με αξία ήδη πάνω από 550 εκατομμύρια δολάρια.
Παρότι το προϊόν της World Liberty Financial δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν το δικό της κρυπτονόμισμα το $WLFI, που τους επιτρέπει να ψηφίζουν για ορισμένες προτάσεις που διέπουν την πλατφόρμα DeFi η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη επίσημα κυκλοφορήσει.
Ωστόσο, συνολικά, η οικογένεια Τραμπ κατέχει το 75% των καθαρών εσόδων της από πωλήσεις διακριτικών και το 60% από τις δραστηριότητες της World Liberty όταν θα ξεκινήσει η βασική δραστηριότητα της.
Σύγκρουση συμφερόντων
Ο David Krause, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Marquette στο Μιλγουόκι, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη για το World Liberty, υποστηρίζει ότι η εταιρεία «αποκλείει σε μεγάλο βαθμό τους δημόσιους επενδυτές ή τους κατόχους συμβολαίων από οποιαδήποτε ουσιαστική οικονομική συμμετοχή».
Το μεγαλύτερο αγκάθι ωστόσο, είναι η παρουσία του Αμερικανού προέδρου στην ταυτότητα της εταιρείας κρυπτονομισμάτων, καθώς θεωρείται από πολλούς ως σύγκρουση συμφερόντων παρά τις διαβεβαιώσεις των δικηγόρων του ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μετέχει στη λήψη αποφάσεων».
Παρ’ όλα αυτά, η επένδυση της οικογένειας Τραμπ στο World Liberty συνδέει την προσωπική περιουσία ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ με την αγορά κρυπτονομισμάτων που κινείται στα όρια των κανονισμών και της δεοντολογίας.
Κι αυτό, γιατί ο Τραμπ αφενός έχει υποσχεθεί να είναι ο «πρόεδρος της κρυπτογράφησης», αφετέρου έχει λανσάρει και το δικό του κρυπτονόμισμα όπως άλλωστε και η Μελάνια Τραμπ.
Όπως έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, υποστηρίζει την κρυπτογράφηση επειδή «μπορεί να βελτιώσει το τραπεζικό σύστημα και να αυξήσει την κυριαρχία του Αμερικανικού δολαρίου».
Όμως η προοπτική του Τραμπ και της οικογένειάς του να επωφεληθούν από την αγορά κρυπτονομισμάτων, ακριβώς λόγω της κυβερνητικής στήριξης, έχει προκαλέσει κριτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους και ορισμένους εμπειρογνώμονες της κυβερνητικής ηθικής που λένε ότι «δημιουργεί τη δυνατότητα για σύγκρουση συμφερόντων και διαπραγμάτευση επιρροής».
«Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει»
Ο Ross Delston, πρώην ρυθμιστής των Αμερικανικών τραπεζών, ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα ξεπλύματος χρήματος υποστήριξε λίγο πολύ ότι σε αυτή την περίπτωση ισχύει το γνωστό ελληνικό γνωμικό «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει».
Ο Delston επεσήμανε επίσης ότι αρκετοί επενδύουν στα $WLFI για να κερδίσουν πολιτική εύνοια καθώς είναι «το τέλειο όχημα», για κυβερνήσεις και ξένους ολιγάρχες «να διοχετεύουν χρήματα στον Αμερικανό πρόεδρο».
Το World Liberty έχει προσελκύσει το 70% των χρημάτων από πορτοφόλια που ξόδεψαν τουλάχιστον 100.000 δολάρια ενώ το 50% ήταν αγορές 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο.
Κι ενώ οι επενδυτές του $WLFI παρείχαν αναγκαστικά τα στοιχεία τους, αυτά παραμένουν απόρρητα, ενώ ένα αρκετά σημαντικό ποσοστυό επενδυτών δήλωσε ότι θεωρεί την επένδυνση επικερδής λόγω της ανάμειξης του Τραμπ στην επιχείρηση.