Η Ομικρον γονατίζει τα Ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας και η κορύφωση αργεί

"Η Ομικρον σημαίνει περισσότερους ασθενείς και λιγότερο προσωπικό."
Ασθενοφόρα παρκαρισμένα έξω από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου.
Ασθενοφόρα παρκαρισμένα έξω από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου.
TOBY MELVILLE via REUTERS

Υπό πίεση βρίσκονται για άλλη μία φορά τα Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, λόγω της ταχύτητατης εξάπλωσης της παραλλαγής Ομικρον κατά την διάρκεια των Γιορτών. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον τομέα της Υγείας νοσεί ή βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν έχουμε ακόμα δει την κορύφωση των κρουσμάτων.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές έρευνες έδειξαν ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης ή εισαγωγής σε νοσοκομείο είναι μικρότερος για την Ομικρον σε σχέση με την Δέλτα, τα υγειονομικά δίκτυα στην Ισπανία, τη Βρετανία, την Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζουν όλο και πιο απελπιστικές συνθήκες.

Η Βρετανία έθεσε τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες υγείας σε υψηλό συναγερμό σήμερα, καλώντας τις να προχωρήσουν σε όλες τις επείγουσες θεραπείες, μεταξύ των οποίων και χειρουργεία καρκίνου, για την περίπτωση που η αύξηση των νοσηλειών και οι απουσίες προσωπικού παραλύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας. Παράλληλα, εδώ και τρεις μέρες, ο Στρατός έχει ληφθεί να υποστηρίξει τα νοσοκομεία, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων κορονοϊού.

″Η Ομικρον σημαίνει περισσότερους ασθενείς και λιγότερο προσωπικό” δήλωσε ο Υγειονομικός Διευθυντής του NHS, Στίβεν Πόουις.

Στις ΗΠΑ, τα νοσοκομεία αναβάλουν χειρουργικές επεμβάσεις για να απελευθερώσουν προσωπικό και κρεβάτια, ενώ το Υγειονομικό Σύστημα της Ισπανίας είναι τόσο πιεσμένο, που την τελευταία μέρα του 2021, στην επαρχία Αραγκόν, επιστρατεύτηκαν συνταξιούχοι υγειονομικοί υπάλληλοι και νοσοκόμες.

″Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει ότι το υγειονομικό προσωπικό δεν μπορεί ούτε να ελέγξει τις επαφές, ούτε να κάνει επαρκείς εμβολιασμούς, ούτε να είναι συνεπές στα καθήκοντά του” ανακοίνωσαν οι αρχές της Ισπανίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεζ, δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να έχει έρθει η ώρα για την χρήση διαφορετικών παραμέτρων καταγραφής της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας El Pais, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση εξετάζει μεθόδους παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για την γρίπη, χωρίς τόσο εκτεταμένα τεστ και καταγραφή όλων των κρουσμάτων.

Δραματική αύξηση κρουσμάτων

Οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, όπως οι νοσοκόμες και οι φυσιοθεραπευτές, έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως ανακοίνωσε το Σωματείο νοσοκόμων της Ισπανίας, τονίζοντας ότι στην Ανδαλουσία, αποτέλεσαν το 30% των εργαζομένων που έλειψαν από την δουλειά τους λόγω COVID το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενοι στην Υγεία νόσησαν με κορονοϊό στην Ανδαλουσία τις τελευταίες μέρες του 2021, ”προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στις υπηρεσίες υγείας” ανακοίνωσε το Σωματείο Νοσοκόμων.

Στην Ολλανδία, τα ποσοστά των κρουσμάτων αυξάνονται απότομα ανάμεσα στο προσωπικό των νοσοκομείων, ειδικά σε νοσοκόμες και βοηθούς, σύμφωνα με έρευνα σε οκτώ μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους βρέθηκε θετικός μετά τις Γιορτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, όπου το 25% του προσωπικού βρέθηκε θετικό μετά τα Χριστούγεννα. Πριν τις Γιορτές, το ποσοστό ήταν 5%.

Τα νοσοκομεία της Ολλανδίας συζητούν την αλλαγή των κανόνων καραντίνας, έτσι ώστε όσοι υπάλληλοι δεν έχουν συμπτώματα να μπορούν να πηγαίνουν στην δουλειά τους, καθώς ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων σπάει ρεκόρ, παρά το αυστηρό λοκντάουν που έχει επιβληθεί στην χώρα από τις 19 Δεκεμβρίου.

Στην Ιταλία, το πρόβλημα των θετικών εργαζομένων Υγείας - περισσότεροι από 12.000 μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας - επιδεινώνεται λόγω της αναστολής εργασίας των γιατρών, νοσοκόμων και άλλων υπαλλήλων που δεν έχουν εμβολιαστεί και αποτελούν το 4% του συνολικού δυναμικού.

Κορύφωση στον ορίζοντα

Σε μία τελευταία προσπάθεια να βουλώσουν τις τρύπες στο σύστημα, οι Ιταλικές υγειονομικές υπηρεσίες παγώνουν ή μετακινούν άδειες και ρεπό των εργαζομένων, όπως και προγραμματισμένες εγχειρήσεις που δεν θεωρούνται επείγουσες.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Βρετανίας έχει ξεπεράσει αυτόν του περασμένου Φεβρουαρίου και το NHS αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε ηλικιωμένους.

Κατά μέσο όρο, περίπου 80.000 εργαζόμενοι στην υγεία απουσίαζαν από την δουλειά τους καθημερινά, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου - αύξηση 13% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του NHS. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις απουσίες - 44% - οφείλονται στον κορονοϊό.

Ο Ραφαέλ Μπενγκόα, συνιδρυτής του Ινστιτούτου Υγείας και Στρατηγικής του Μπιλμπάο και πρώτην αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η Ισπανία απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και η πίεση θα συνεχίσει να αυξάνεται.

″Η Ισπανία έχει μπροστά της αύξηση κρουσμάτων όλο τον Ιανουάριο και μετά, ελπίζουμε ότι θα σταθεροποιηθούν και θα αρχίσουν να μειώνονται” είπε. Θεωρεί απίθανη την εμφάνιση κάποιας ακόμα πιο γρήγορα μεταδιδόμενης παραλλαγής από την Ομικρον και αισιοδοξεί ότι το τρέχον κύμα μπορεί να σημαίνει την αρχή του τέλους της πανδημίας.

″Οι πανδημίες δεν τελειώνουν με κάποιο μεγάλο μπαμ, αλλά με μικρά κύματα, διότι πολλοί έχουν μολυνθεί ή εμβολιαστεί” λέει χαρακτηριστικά. ”Μετά την Ομικρον, δεν θα έχουμε παρά μικρά κύματα...”

Δημοφιλή