Είναι απίστευτη η έκταση της δημόσιας συζήτησης για την ονοματολογία των υποψηφίων που προτείνονται από τα πολιτικά κόμματα για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας!
Πράγματι, εδώ και πολύ καιρό αυτό το ζήτημα προβάλλεται στο δημόσιο διάλογο με τέτοιο τρόπο ώστε να παραγκωνίζει πολλά άλλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ελληνική κοινωνία.
Μάλιστα, ως ένα βαθμό, δίδεται η εντύπωση ότι σκοπίμως παρατείνεται μια τέτοια συζήτηση, η οποία εξυπηρετεί πολιτικά και κομματικά συμφέροντα.
Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τα κομματικά πελατειακά συστήματα με τις διάφορες προτάσεις υποψηφίων για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας!
Και τούτο διότι αυτή η συζήτηση για την ονοματολογία των υποψηφίων όχι μόνο καλά κρατεί αλλά και συντηρείται με κάθε τρόπο τόσο από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από τους κομματικούς μηχανισμούς, γεγονός που αποδεικνύει με περισσή ενάργεια τη δυναμική του κομματικού και πελατειακού συστήματος από την αρχή της μεταπολίτευσης μέχρι και σήμερα!
Πώς είναι δυνατόν όμως στο πολίτευμα της δημοκρατίας όπου όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, τα πολιτικά κόμματα να εκλέγουν τον πρόεδρο της της Δημοκρατίας;
Και μάλιστα τούτο προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, Άρθρο 1:
Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Στο δημόσιο όμως διάλογο για την ονοματολογία των υποψηφίων, δε γίνεται καμία απολύτως αναφορά για την δημοκρατική ορθότητα της εκλογής του ανώτατου άρχοντα, μια διαδικασία η οποία δεν συνάδει καθόλου με τις αρχές και τις άξιες του δημοκρατικού πολιτεύματος, πολύ δε περισσότερο δεν τιμά και τον ίδιο ανώτατο άρχοντα, ο οποίος δεν ασκεί καμία απολύτως αποφασιστική πολιτική εξουσία και γι’ αυτό μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως «πολιτικά ανεύθυνος» από νομικούς και συνταγματολόγους!
Τούτων δοθέντων, λοιπόν, όσο η εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας δεν γίνεται απευθείας από τον λαό, ο θεσμός θα συνεχίζει αμφισβητείται από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει την κοινωνική νομιμοποίηση.-
***
Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. https://m.facebook.com/evangelos.stergiouli