Πιστή στη δέσμευσή της να δώσει και πάλι πνοή στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής, που έγινε στάχτη από τις πυρκαγιές του 2021, η Παπαστράτος, ξεκίνησε την φύτευση άλλων 35.000 δέντρων στην περιοχή Καρακαντά στην Πεντέλη σε έκταση 500 στρεμμάτων, σηματοδοτώντας την έναρξη της Β΄ φάσης του μεγάλου Προγράμματος Αναδάσωσης.
Η πρωτοβουλία, εντάσσεται στην ευρύτερη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας, που έχει ως στόχο την φύτευση συνολικά 70.000 δέντρων σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής συνολικού κόστους 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Το «Πρόγραμμα Αναδάσωσης», το πρώτο στην Ελλάδα που ξεκίνησε μετά τις πυρκαγιές στην Αττική, υλοποιήθηκε στον Άγιο Στέφανο φυτεύοντας 35.000 δέντρα σε 500 στρέμματα καμένης γης, από τα οποία τα 8.000 ξεράθηκαν, παρά την εντατική τους φροντίδα, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα το καλοκαίρι του 2023. Τα δέντρα ωστόσο επαναφυτεύτηκαν καθώς εκτός από τη φύτευσή τους, η Παπαστράτος έχει αναλάβει την πλήρη φροντίδα τους μέχρι το 2026.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τόσο την ευελιξία όσο και την αφοσίωση της εταιρείας στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και την απόλυτη δέσμευσή της ώστε να ξαναγίνει δάσος εκεί που υπήρχε δάσος.
Η δράση αναδάσωσης της Πεντέλης ήταν η δεύτερη φάση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, μήνα των Δασών και του Νερού, με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.
Ο κ. Σκυλακάκης επαινώντας την πρωτοβουλία δήλωσε:
«Τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι στην περιοχή. Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, καθώς θα βιώσουμε αυξημένες θερμοκρασίες και μεγάλους κινδύνους από τους καύσωνες, οι οποίοι θα ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δουλεύουμε παράλληλα στην αναδάσωση και στην καινούργια δάσωση - προπαντός στην Αττική.
Συνδυάζουμε κωνοφόρα δέντρα με πλατύφυλλα, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Κάθε δέντρο που φυτεύουμε λειτουργεί σαν εναπόθεση άνθρακα. Σκοπός μας είναι τα δάση της Αττικής να τεθούν ξανά σε διαχείριση.
Αυτές τις μέρες αναθέτουμε διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την υλοποίηση των διαγωνισμών, με τους οποίους θα τεθούν σε διαχείριση. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και υλοποιούμε καθαρισμούς, με έμφαση στους οικισμούς της Αττικής.
Έχουμε, όμως, να παλέψουμε με δεκαετίες κατά τις οποίες χτίζαμε λάθος και αναμειγνύαμε τη δόμηση με το δάσος. Αυτές οι πρακτικές δεν συγχωρούνται, πλέον, στη σημερινή εποχή. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας».
«Απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα»
Αρχικά, η περιοχή που είχε επιλεγεί για την δεύτερη φάση της αναδάσωσης ήταν η Ιπποκράτειος Πολιτεία, όμως η φύση έκανε το θαύμα της καθώς ξεκίνησε ήδη το έργο της φυσικής αναγέννησης του καμένου δάσους, με αποτέλεσμα οι δράσεις του προγράμματος να στραφούν σε άλλη περιοχή.
Κι αυτή, δεν ήταν άλλη από την πολύπαθη Πεντέλη με την επιστημονική ομάδα του έργου να έχει ολοκληρώσει την σχετική μελέτη και τα φτυάρια των 150 εθελοντών της Παπαστράτος να έχουν φυτέψει ήδη τα πρώτα 800 δέντρα, ώστε να ολοκληρωθεί ακόμη ένα μικρό θαύμα.
Το μεγάλο στοίχημα, μετά και την δεύτερη αναδάσωση, είναι η επιβίωση τουλάχιστον του 75% των δέντρων αυτών ενάντια στις κλιματικές συνθήκες, με την συνεχή επιστημονική παρακολούθηση και φροντίδα, ώστε να δημιουργήσουν ένα καταπράσινο δάσος, που θα μπορούν όλοι να χαίρονται και να απολαμβάνουν.
Με αφορμή την έναρξη της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Αναδάσωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, δήλωσε:
«Στην Παπαστράτος έχουμε μάθει να απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης που υλοποιούμε από τον Δεκέμβριο του 2021.
Δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, που πλήττει τον πυρήνα του οικοσυστήματός μας. Σήμερα, όλοι μαζί, οι άνθρωποι της Παπαστράτος, φυτεύσαμε τα πρώτα δέντρα στο Δήμο Πεντέλης, με στόχο να δώσουμε νέα πνοή στο φυσικό περιβάλλον».