Η παράπλευρη απώλεια του κορονοϊού: Βρέφη που έμειναν μακριά από τους γονείς τους

Δεν μπορούν να τα πάρουν σπίτι, αφού εκείνα γεννήθηκαν σε άλλη χώρα με παρένθετη μητέρα.
ASSOCIATED PRESS

H πανδημία του κορονοϊού, πέρα από τις προφανείς για όλους μας επιπτώσεις, έχει κι άλλες παράπλευρες απώλειες που το ανθρώπινο μυαλό δύσκολα μπορεί να αναλογιστεί.

Μία από αυτές σχετίζεται και με τις ιστορίες εκατοντάδων γονιών που δεν μπορούν να παραλάβουν τα νεογέννητα μωρά τους από τις κλινικές της Ουκρανίας. Πρόκειται για βρέφη που ήρθαν στην ζωή από Ουκρανές παρένθετες μητέρες.

«Η επιλογή της παρένθετης μητέρας ήταν για εμάς η τελευταία λύση. Είχαμε σταματήσει να κάνουμε προσπάθειες μέχρι που ένας γνωστός μας ενημέρωσε πως θα μπορούσαμε να γίνουμε γονείς μέσω της μεγαλύτερης εταιρείας παρένθετης μητρότητας στην Ουκρανία», λέει η Φλάβια, η οποία κατάφερε να μείνει έγκυος μια φορά μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία, αλλά δυστυχώς απέβαλε.

Με τον Χοσέ Πέρεθ, τον επί 15 χρόνια σύντροφό της, είχαν προχωρήσει σε κάθε δυνατή θεραπεία γονιμότητας.

«Όταν μας ενημέρωσαν από την Ουκρανία πως είχε βρεθεί γυναίκα που θα μπορούσε να κυοφορήσει το μωρό μας, πετούσαμε στα σύννεφα», αναφέρει ο Χοσέ.

Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψει πως το παιδί μας θα βρισκόταν εγκλωβισμένο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξαιτίας του κορονοϊού. Το ζευγάρι ζει και εργάζεται στην Αργεντινή.

Ο γιος τους, ο μικρός Μανουέλ, είναι τώρα περίπου επτά εβδομάδων, ωστόσο είναι αδύνατο να τον συναντήσουν λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στα ταξίδια.

TolikoffPhotography via Getty Images

«Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης. Φανταστείτε να περιμένετε τόσο καιρό να κρατήσετε αγκαλιά το παιδί σας και μετά να μην έχετε καν σαφή εικόνα για το πότε θα μπορέσετε να ταξιδέψετε», τονίζει ο Χοσέ.

Η Ουκρανία, όπως και πολλές άλλες χώρες, έκλεισε τα σύνορά της στους ξένους επισκέπτες σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19, ο οποίος έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 300.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Στην ίδια κατάσταση είναι δεκάδες μωρά. Η Αργεντινή έχει επίσης απαγορεύσει τα ταξίδια και όλες τις εμπορικές πτήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθιστώντας αδύνατο το ζευγάρι να προγραμματίσει ένα στο άμεσο μέλλον.

Η Φλάβια και ο Χοσέ ξεκίνησαν την διαδικασία της παρένθετης μητρότητας τον Δεκέμβριο του 2018 και ταξίδεψαν στο Κίεβο τέσσερις μήνες αργότερα προκειμένου να γνωρίσουν την γυναίκα που θα κυοφορούσε το βρέφος τους.

Το κόστος για ένα μέσο πακέτο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κυμαίνεται από 30.000 έως και 50.000 δολάρια. Για το συγκεκριμένο ζευγάρι από την Αργεντινή, η επιλογή αυτή σηματοδοτούσε και την έκκληση για ένα δάνειο. Οι μητέρες από την άλλη λαμβάνουν περίπου 15.000 ευρώ για κάθε εγκυμοσύνη.

Συνειδητοποιώντας την κατάσταση, το ζευγάρι άρχισε να απελπίζεται στα τέλη του Μαρτίου. «Ήμουν τρομοκρατημένος. Οι περιστάσεις ήταν δύσκολες, αλλά υποτιμήσαμε τις επιπτώσεις», επισημαίνει η Φλάβια.

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο περίπλοκη δεδομένου ότι και οι δύο άνθρωποι εργάζονται στον υγειονομικό τομέα. Η Φλάβια είναι κοινωνική λειτουργός και ο Χοσέ γιατρός σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε ένα νοσοκομείο λίγο πιο έξω από το Μπουένος Άιρες.

ASSOCIATED PRESS

To γεγονός πως έρχονταν σε επαφή με άτομα που είχαν διαγνωστεί με τον κορονοϊό απομάκρυνε κάθε ενδεχόμενο ταξιδιού. «Ξεκινήσαμε να επικοινωνούμε τακτικά με τους Ισπανόφωνους συντονιστές της ουκρανικής κλινικής για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο», λέει ο Χοσέ.

Από ένα σημείο και μετά, η απάντησή τους ήταν η ίδια. «Θα σας κρατάμε ενήμερους. Το κέντρο γονιμότητας έχει δημιουργήσει ένα μέρος για τον Μανουέλ και όλα τα μωράκια σε αντίστοιχη κατάσταση ώστε να είναι ασφαλή μέχρι να έρθουν οι γονείς τους».

Η ουκρανική κλινική έκανε κινήσεις ώστε τα βρέφη να μείνουν για όσο διάστημα χρειαστεί σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια που διαθέτει η επιχείρηση στα περίχωρα του Κίεβου.

Μαζί με τον Μανουέλ, άλλα περίπου πενήντα μωράκια περιμένουν τους γονείς τους. «Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να φροντίζουν το παιδί και να του δίνουν τα απαραίτητα. Κανείς δεν θα του δώσει την αγάπη ενός γονέα κατά την διάρκεια αυτών των πρώτων κρίσιμων εβδομάδων. Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα για εκείνον αλλά και για εμάς», σημειώνει ο πατέρας της οικογένειας.

ASSOCIATED PRESS

Τα επιπλέον καταλύματα συνήθως προσφέρονται για την φιλοξενία των βιολογικών γονέων που φτάνουν στην Ουκρανία για να πάρουν τα παιδιά τους. Τώρα επιτηρούνται 24 ώρες το 24ωρο υπό αυστηρούς όρους από μια ομάδα καταρτισμένων νοσοκόμων, εξηγεί ο επικεφαλής της ουκρανικής επιχείρησης.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από την BioTexCom πριν από λίγες μέρες και κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ολόκληρο τον κόσμο, δείχνει όλα τα μωράκια συγκεντρωμένα σε έναν χώρο ενώ αναμένουν τους γονείς τους.

Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι αν τα περιοριστικά μέτρα στην χώρα παραταθούν, τότε ο αριθμός των βρεφών αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000. Να σημειωθεί ότι με σχετικά χαμηλές ,σε σύγκριση με άλλες χώρες, τιμές, οι ουκρανικές κλινικές αναπαραγωγής ακμάζουν και η ζήτηση από το εξωτερικό ολοένα και αυξάνεται. Η χώρα έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο εμπορικό κόμβο παρένθετης μητρότητας, στον οποίο πολλοί υποψήφιοι γονείς καταλήγουν.

ASSOCIATED PRESS

(Με πληροφορίες από BBC, New York Times, Euronews)

Δημοφιλή