Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, απαντά σε πέντε ερωτήσεις της HuffPost Greece για την τωρινή κατάσταση στο Πεδίο του Άρεως, για τις δράσεις και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας όσον αφορά το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης της Αθήνας.
- Η κατάσταση στο Πεδίο του Άρεως άλλαξε, αναμφισβήτητα προς το καλύτερο, τον Αύγουστο του ’18. Ποιες δράσεις ανέλαβε και υλοποίησε τότε η Περιφέρεια;
Η κατάσταση στο Πεδίο του Άρεως, που η σημερινή διοίκηση παρέλαβε σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης τον Σεπτέμβριο του 2014, δεν άλλαξε τον Αύγουστο του 2018. Από τις πρώτες μέρες πιάσαμε δουλειά για να έχουμε τα σημερινά, χειροπιαστά αποτελέσματα. Για να γίνει το Πάρκο ο δημόσιος χώρος πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας, που δικαιούνται όλοι οι πολίτες. Αποκαταστήσαμε έτσι τις υποδομές, το πράσινο, τη φύλαξη, τον φωτισμό, τη λειτουργία των Παιδικών Χαρών. Κάναμε και κάνουμε ό,τι ήταν δυνατόν για να γίνει αυτός ο πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου, ανοικτός, δημόσιος χώρος πολιτισμού και αθλητισμού. Έτσι, η ανάπλαση του Πάρκου ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2016. Επαναλειτουργεί πλέον το εμβληματικό κτίριο του θεάτρου Άλσους, το κτίριο Οικονομίδη. Καθιερώσαμε, και αυτό γίνεται για πρώτη φορά, συνέργειες με κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Εθνικό Ωδείο, την Καμεράτα, το Παιδικό μουσείο, καθιερώνοντας τις γιορτές για όλους τους πολίτες, στα τέλη κάθε χρονιάς. Το ίδιο κάνουμε και στον τομέα του αθλητισμού. Σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ διοργανώνουμε τα kids’ athletics ενώ παράλληλα με αθλητικές ομοσπονδίες και άλλους φορείς διοργανώνουμε πολλά δρώμενα. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Υπαίθριων Αγορών Κρατών Μελών Ε.Ε. διοργανώνουμε ξεχωριστές εκδηλώσεις. Και συνεχίζουμε.
Γιατί οι δράσεις αυτές δεν είχαν αναληφθεί την προηγούμενη περίοδο;
Μια εύκολη απάντηση, θα ήταν να πούμε, στα τέλη του 2014, όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας, το γνωστό που λένε δυστυχώς σχεδόν όλες οι νέες διοικήσεις, κυβερνήσεις, «παραλάβαμε καμένη γη». Τη συνηθισμένη επωδό που επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες από τους εκπροσώπους των πάλαι ποτέ κομμάτων εξουσίας και από τους επαγγελματίες πολιτικούς. Τους ίδιους ακριβώς που υπόσχονται θαυματουργικές λύσεις που σε χρόνους εξπρές θα φέρουν τα πάνω – κάτω προς όφελος των πολιτών. Φευ, το χιλιοπαιγμένο αυτό έργο όχι μόνο δεν έχει χάπι εντ, γιατί οι πολίτες δεν βλέπουν σχεδόν καμία βελτίωση της καθημερινότητάς τους αλλά αντιθέτως έχει εφιαλτικό αποτέλεσμα. Ανοίγει το δρόμο στην απαξίωση της έννοιας της Πολιτικής, με την αριστοτελική έννοια, στην υποβάθμιση του δημόσιου τομέα ως πόλου διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής. Ανοίγει ο δρόμος για νεοφασιστικές αντιλήψεις και τους εκπροσώπους τους. Εμείς επιχειρούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά, οικοδομώντας ένα νέο υπόδειγμα άσκησης διοίκησης. Αθόρυβα και δυνατά, δουλεύουμε καθημερινά, χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, προκειμένου να θωρακιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να απελευθερωθούν οι δημοκρατικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές δυναμικές της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σταθερή προτεραιότητά μας για το Πεδίο του Άρεως , για ένα δημόσιο πάρκο πολιτισμού και αθλητισμού, ανοικτού στους πολίτες.
Ποια είναι η άποψή σας για την σημερινή κατάσταση του Πεδίου;
Πλέον το πάρκο έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή. Μια νέα κανονικότητα για όλους τους πολίτες. Εκτελούνται συστηματικά οι εργασίες για τον καθαρισμό, τη συντήρηση του πρασίνου, διασφαλίζουμε τη λειτουργία κρίσιμων υποδομών για τη λειτουργία του πάρκου. Έχει αποκατασταθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και το μεγαλύτερο μέρος του φωτισμού, καθαρίζονται και συντηρούνται από ειδικούς συντηρητές, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τα αγάλματα και τα νεώτερα μνημεία που βρίσκονται στον χώρο. Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, εκπονήθηκε και ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Πεδίου του Άρεως. Για την ανάταξη του Πεδίου έχουμε διαθέσει 3 εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα.
Ποιο είναι το σχέδιο της Περιφέρειας για το Πεδίο; Υπάρχουν προγραμματισμένες επόμενες δράσεις;
Το Πεδίο παραμένει προτεραιότητά μας. Έτσι, πρώτος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης, καθαρίζοντας, συντηρώντας, φυλάσσοντας. Συνεχίζουμε παράλληλα τις συνέργειές μας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς αθλητισμού, πολιτισμού για να συνεχίσει το Πάρκο να είναι χώρος πρασίνου, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και αθλητισμού. Στην κατεύθυνση αυτή προχωράμε στην αποκατάσταση και άλλων βασικών υποδομών όπως είναι το Green Park και οι δύο Γαρδένιες. Παράλληλα συνεχίζουμε να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού με όρους αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης των τοξικοεξαρτημένων συμπολιτών μας. Στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τον Δήμο Αθηναίων και ειδικούς φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, προχωράμε και ήδη «τρέχουμε» προγράμματα streetwork βοήθειας προς τους τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας.
Επιθυμεί η Περιφέρεια να έχει στην αρμοδιότητά της το Πεδίο του Άρεως, ή θα προτιμούσε να αναλάβει την λειτουργία του ο Δήμος Αθηναίων; Και αν ναι, (γιατί η σχετική συζήτηση κρατάει χρόνια τώρα) τι εμποδίζει την πραγματοποίηση αυτής της μεταβίβασης αρμοδιότητας;
Οι όροι αυτής της δημόσιας συζήτησης έχουν νόημα στο μέτρο και τον βαθμό που αυτοί αφορούν στο δημόσιο συμφέρον και στην εκπλήρωση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Θέλω να πω ότι το κρίσιμο για τον πολίτη δεν είναι αν θα είναι η Περιφέρεια, ο Δήμος ή το Υπουργείο που θα έχει την ευθύνη του πάρκου. Αλλά αν αυτό μπορεί να λειτουργήσει ο δημόσιος χώρος πρασίνου, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, με κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη. Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιτελέσει αυτή την αποστολή και αυτό παρά τις κατά καιρούς κριτικές ορισμένων που είχαν επενδύσει ποικιλοτρόπως σε μια αποτυχία στο Πεδίον του Άρεως. Όλοι αυτοί σήμερα διαψεύδονται καθημερινά από την πραγματικότητα.