Η Περιοχή Μαρμαρά (τουρκικά: Marmara Bölgesi) είναι η πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει και τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της χώρας, την Κωνσταντινούπολη. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Τουρκίας, γύρω από την Προποντίδα. Περιλαμβάνει τις βορειοδυτικές περιοχές της Μικράς Ασίας και την Ανατολική Θράκη.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένας μελλοντικός σεισμός θα μπορούσε να μετακινήσει την περιοχή του Μαρμαρά προς την Ελλάδα κατά 2,5 μέτρα (8,2 πόδια).
Ο Övgün Ahmet Ercan, καθηγητής γεωφυσικής, προειδοποίησε για ένα ρήγμα απέναντι από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, το οποίο βρίσκεται έξω από τις ακτές της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα εκτείνεται μέσω του Tekirdağ, μιας επαρχίας δυτικά της Κωνσταντινούπολης, με το προβλεπόμενο επίκεντρο του πιθανού σεισμού μεγάλης κλίμακας να χτυπά 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια) από την ακτή Tekirdağ, σύμφωνα με τον Ercan.
«Το μέγεθός του θα ήταν τόσο μεγάλο όσο 7,2 Ρίχτερ και θα μετατόπιζε την περιοχή προς την Ελλάδα», εξήγησε ο Ercan.
Η Τουρκία είναι από τις πιο σεισμικά ενεργές ζώνες του κόσμου, καθώς βρίσκεται σε πολλά ενεργά ρήγματα, με το πιο πιθανό καταστροφικό να είναι το Ρήγμα Βόρειας Ανατολίας (NAF), το σημείο συνάντησης των τεκτονικών πλακών της Ανατολίας και της Ευρασίας.
Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η πόλη θα μπορούσε να συγκλονιστεί για άλλη μια φορά από σεισμό με μέγεθος μεγαλύτερο από 7 Ρίχτερ. Και σαφώς θα έπληττε την Κωνσταντινούπολη περισσότερο από την επαρχία Tekirdağ, επειδή σε αυτή ζουν εκατομμύρια πολίτες.
Μια έκθεση που ανέθεσε ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης (IBB) και δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες, ανέφερε ότι ένας σεισμός μεγέθους 7,5 θα προκαλούσε υλικές ζημιές και θύματα σε καθεμία από τις 39 περιοχές της πόλης που εκτείνονται στις ασιατικές και ευρωπαϊκές ηπείρους.
Αν και η ασιατική πλευρά είναι ελαφρώς ασφαλέστερη λόγω της απόστασής της από τα ρήγματα, θα υποφέρει από την κατάρρευση εκατοντάδων κτιρίων, σύμφωνα με την έκθεση.
Με βάση προσομοιώσεις σεισμών, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης και ανοικοδόμησης παλαιών κτιρίων.
Πηγή: Daily Sabah