«Καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν έκανε κάποια σοβαρή ενέργεια εναντίον άλλης χώρας του ΝΑΤΟ για πάνω από 70 χρόνια. Ναι, έχουν υπάρξει διαφωνίες και δεν τις υποβαθμίζω, μα η πιθανότητα δύο χώρες να μην επιτεθούν η μία στην άλλη είναι πολύ μεγαλύτερη όταν και οι δύο είναι μέλη της Συμμαχίας», υπογράμμισε, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ κρατών- μελών, ο Τζον Αντρέας Όλσεν, καθηγητής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αμυντικών Σπουδών και αξιωματικός της νορβηγικής πολεμικής αεροπορίας που υπηρετεί στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο εκδήλωσης την Τρίτη που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) και τη νορβηγική πρεσβεία, με θέμα το μέλλον του ΝΑΤΟ και τις προκλήσεις σε ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας (The Future of NATO: Priorities and Challenges in A New Security Environment).
Ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με φόντο τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο των εν εξελίξει πολεμικών συγκρούσεων και του κλίματος αποσταθεροποίησης, ο κ. Όλσεν δήλωσε ότι υπάρχουν, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, μηχανισμοί για επίλυση ζητημάτων και επίτευξη συμβιβασμών όταν το «θερμόμετρο» είναι στα ύψη. Όσον αφορά στο κατά πόσον το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να μπορούσε να επιβιώσει μετά από μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ κρατών- μελών, εκτίμησε πως «αν γινόταν κάτι κακό, νομίζω ότι (το ΝΑΤΟ) θα επιβίωνε. Μα είμαστε εδώ για να το εμποδίσουμε αυτό να συμβεί εξαρχής. Οπότε ναι, είμαστε εδώ για να προστατέψουμε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και κάθε ίντσα επικράτειας του ΝΑΤΟ, οπότε φυσικά πρέπει επίσης να διασφαλίζουμε ότι δεν θα έχουμε μία χώρα του ΝΑΤΟ να επιτίθεται σε μια άλλη, αυτό είναι δεδομένο. Έχουν υπάρξει περίοδοι προβλημάτων στο παρελθόν...μα το ΝΑΤΟ είχε επιτυχία στο να βοηθήσει με τον διάλογο» σημείωσε σχετικά.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Όλσεν υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής ενότητας, της συνέχισης της προσαρμογής στα νέα δεδομένα, της διατήρησης του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ, της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των ευρωπαϊκών κρατών- μελών και της διεύρυνσης/ εμβάθυνσης των συνεργασιών με άλλα κράτη ανά τον κόσμο ως σημαντικούς «πυλώνες» του μέλλοντος της Συμμαχίας, για το οποίο τόνισε ότι δεν υφίστανται «ερωτηματικά». Ως προς τις κύριες απειλές υπέδειξε τη Ρωσία (στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία) και την τρομοκρατία, ενώ χαρακτήρισε την περίπτωση της Κίνας ως μακροπρόθεσμη πρόκληση. Παράλληλα, σημείωσε πως η συνεργασία μεταξύ απολυταρχικών καθεστώτων ανά τον κόσμο καθιστά ακόμα πιο απαραίτητη την ύπαρξη ενός οργανισμού για την άμυνα και την ασφάλεια.
Από πλευράς της η πρέσβης της Νορβηγίας, Λάιλα Μπραντ Γιάκχελν, εξέφρασε τη στήριξη της Νορβηγίας προς την Ουκρανία απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή, διαβεβαιώνοντας για τη συνέχισή της, υπογραμμίζοντας πως η χώρα της προβαίνει σε κλίμακας άνευ προηγουμένου ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της, η οποία έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων. Επίσης, τόνισε τη σημασία που δίνει η Νορβηγία τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στη συνεργασία με την ΕΕ και τα κράτη- μέλη της.