Μια πολύ απλή κίνηση που θα μειώσει δραστικά το χρόνο που περνάμε στο κινητό μας

Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε.
Πάνω από ένα τέταρτο της ημέρας αφιερώνεται ενώπιον της οθόνης στο μέσο όρο χρηστών απ' όλο τον κόσμο, ηλικίας 16 ως 64 ετών.
Alex Potemkin via Getty Images
Πάνω από ένα τέταρτο της ημέρας αφιερώνεται ενώπιον της οθόνης στο μέσο όρο χρηστών απ' όλο τον κόσμο, ηλικίας 16 ως 64 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα του 2023 από το Data Reportal, ο μέσος χρόνος που ξοδεύουν παγκοσμίως στην οθόνη οι χρήστες ηλικίας 16 έως 64 ετών – σε διαφορετικές πλατφόρμες και συσκευές – είναι 6 ώρες και 37 λεπτά την ημέρα.

Πάνω από ένα τέταρτο της ημέρας αφιερώνεται ενώπιον της οθόνης.

Φυσικά, δεν είναι περίεργο. Όλα είναι στα τηλέφωνά μας: Δουλειά, φίλοι, ψώνια, τραπεζικές συναλλαγές. Είναι λογικό να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε εντελώς από αυτό, χώρια την απελευθέρωση ντοπαμίνης που φέρνει το ατέλειωτο σκρολάρισμα.

Ωστόσο, αν θέλουμε να μειώσουμε τον χρόνο που περνάμε απέναντι από την οθόνη σας (ποιος δεν θέλει;), μια νέα μελέτη βρήκε έναν τρόπο να περιορίσει τον εθισμό. Πραγματικά.

Πώς να κάνουμε το τηλέφωνό μας «πολύ ενοχλητικό» για να το χρησιμοποιήσουμε

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, διαπίστωσε ότι όταν τα κινητά είναι ελαφρώς πιο «ενοχλητικά» στη χρήση, είναι λιγότερο ελκυστικά για εμάς - το οποίο είναι απολύτως λογικό.

Αν και υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές κλειδώματος που μπορούν να μας πετάξουν έξω από το κινητό μας για ορισμένο χρονικό διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση του χρονικού διαστήματος που αντιδρούμε στο κινητό είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.

Σύμφωνα με το ίδιο Πανεπιστήμιο: «Η μελέτη δείχνει ότι η παρέμβαση στις λειτουργίες που έχουν να κάνουν με το σκρολάρισμα του κινητού μας (swiping, tapping κ.λπ.) είναι περίπου 16% πιο αποτελεσματική στη μείωση του χρόνου που περνάμε μπροστά στην οθόνη μας από το να χρησιμοποιούμε υπηρεσίες κλειδώματος για να μένουμε μακριά από τα κινητά μας».

Ο Ανχονγκ Γκούο, ερευνητής του Πανεπιστημίου αναφέρει σχετικά: «Αν δημιουργούμε αντιστάσεις στην αλληλεπίδρασή μας με το τηλέφωνο, τελικά ο χρήστης αποκτά μεγαλύτερη επίγνωση του τι κάνει. Αυτό κάνει τη χρήση του smartphone κάπως πιο συνειδητή διαδικασία».

Οι ερευνητές πιστεύουν το ότι να κάνουμε περισσότερο συνειδητή τη χρήση του κινητού είναι το κλειδί για να γίνουν τα smartphone λιγότερο εθιστικά.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια εφαρμογή που ονομάζεται InteractOut για να το δοκιμάσουν και ενώ δεν είναι εντελώς έτοιμη για κυκλοφορία, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική, με το 64% των συμμετεχόντων να συνεχίζει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή όλη την ημέρα, σε σύγκριση με μόνο το 32% που διατηρεί εφαρμογή κλειδώματος για να μένει μακριά από το κινητό.

Τι μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν

Το 2019, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κλίμακα του γκρι βοήθησε στον περιορισμό του εθισμού στα τηλέφωνα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η μετάβαση σε κλίμακα του γκρι αφαιρεί θετικές εντυπώσεις και μειώνει την παρόρμηση να βλέπουμε ειδοποιήσεις στα social media ή να φορτώνουμε παιχνίδια για κινητά.