Οι αρχές της Πολωνίας συνεχίζουν να απαγορεύουν την πρόσβαση μη κυβερνητικής οργάνωσης σε πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσία με σκοπό την παροχή ιατρικής περίθαλψης και βοήθειας.
Το πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 μετέδωσε ότι η προσπάθεια μεσολάβησης της –κατά τα άλλα έχουσας μεγάλη επιρροή στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης– καθολικής εκκλησίας, ήταν άκαρπη.
Ο Βόιτσεχ Πόλακ, αρχιεπίσκοπος στην Γκνιέζνο και πρωθιεράρχης της Πολωνίας, έλαβε αρνητική απάντηση σε επιστολή που απηύθυνε στον υπουργό Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι, υπογράμμισε η οργάνωση αρωγής Γιατροί στα Σύνορα μέσω Twitter.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να συζητήσει το ζήτημα αυτό με τη μη κυβερνητική οργάνωση.
Η ΜΚΟ προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ευάλωτους ανθρώπους στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.
«Γνωρίζουμε πως δεκάδες άνθρωποι εκεί χρειάζονται επείγουσα ιατρική βοήθεια. Γνωρίζουμε πως έχουν υπάρξει αρκετοί θάνατοι και γνωρίζουμε πως θα έχουμε ακόμη περισσότερα θύματα αν συνεχίσει να εμποδίζεται η ιατρική βοήθεια», τόνισε η οργάνωση αρωγής, η οποία έχει στις τάξεις 42 εθελοντές γιατρούς, σε ανοικτή επιστολή της προς την κυβέρνηση που δημοσίευσε η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Gazeta Wyborcza την περασμένη εβδομάδα.
Η συνοριοφυλακή επίσης αρνείται να συνεργαστεί με τη ΜΚΟ, επικαλούμενη το ότι τελεί σε ισχύ κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τόνισαν οι Γιατροί στα Σύνορα χθες.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή των συνόρων Πολωνίας-Λευκορωσίας κηρύχθηκε τη 2η Σεπτεμβρίου ενώ πριν λίγα 24ωρα το πολωνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε οριστικά το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανέγερση ενός τείχους μήκους 100 χλμ στα σύνορα με την Λευκορωσία με στόχο την αποτροπή εισόδου προσφύγων στη χώρα.
Απαγορεύοντας την πρόσβαση σε οργανώσεις αρωγής, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους, η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση εννοεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να λάβουν βοήθεια στην πολωνική πλευρά των συνόρων.
Η Βαρσοβία κατηγορεί τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, τον Αλεξάντρ Λουκάσενκα, ότι ωθεί μαζικά πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε αντίποινα για τις κυρώσεις των Βρυξελλών εναντίον της κυβέρνησής του για την καταστολή της αντιπολίτευσης.
Πηγές: DPA, AΠΕ-ΜΠΕ