Η Πορτογαλία είναι πλέον η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World In Data.
Το 85,2% του πληθυσμού των 10,3 εκατομμυρίων της χώρας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, μπροστά από τα ΗΑΕ (80,8%) και τη Σιγκαπούρη (77,3%) και πολύ μπροστά από το 61,6% των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο στόχος της Πορτογαλίας να εμβολιάσει πλήρως το 85% του πληθυσμού της έχει επιτευχθεί και τώρα μπορεί να άρει τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Μέχρι τώρα υπήρχαν περιορισμοί στα σύνορα, με την είσοδο να επιτρέπεται μόνο σε άτομα που ταξιδεύουν από κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και άλλες 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης για μη ουσιώδεις λόγους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.
Υπήρχαν επίσης περιορισμοί χωρητικότητας στα μπαρ, τα εστιατόρια, τους πολιτιστικούς χώρους και σε οικογενειακές εκδηλώσεις, όπως γάμους και βαπτίσεις, ενώ απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους, μεγάλες εκδηλώσεις, ομαδική παρουσία σε γυμναστήρια και εστιατόρια το Σαββατοκύριακο και τις αργίες.
Παράλληλα με τον αυξανόμενο αριθμό εμβολιασμών, το ποσοστό λοιμώξεων από την COVID-19 και οι νοσηλείες λόγω του ιού έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.
Την περασμένη Κυριακή η Πορτογαλία κατέγραψε μόλις 449 νέα κρούσματα και 7 θανάτους.
Πώς κερδήθηκε η μάχη
Ενα μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται σε έναν άνθρωπο: τον υποναύαρχο Ενρίκε Γκουβέια Μέλο. Ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού έγινε δημοφιλής από τότε που ανέλαβε την ευθύνη για την κυκλοφορία του εμβολίου τον περασμένο Φεβρουάριο, κάνοντας συχνές εμφανίσεις στην τηλεόραση προκειμένου να απαντήσει στις ανησυχίες του κοινού σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Ο Μέλο, 60 ετών, ομολόγησε ότι η αντικατάσταση του πολιτικά διορισμένου προκατόχου του, που εγκατέλειψε τη θέση του μετά από τρεις μήνες εν μέσω καταγγελιών για τον διορισμό του, ήταν «τρομακτική».
Το γεγονός αυτό απειλούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια. Ο αριθμός των εμβολίων που είχε δεσμευθεί να εξασφαλίσει η χώρα δεν έφταναν στην ώρα τους.
Ο ίδιος τόλμησε να αγνοήσει τις πάγιες μεθόδους εμβολιασμού, στις οποίες βασιζόταν μέχρι τώρα η χώρα - όπως π.χ. στον εμβολιασμό για τη γρίπη - με χρήση τοπικών και συνήθως μικρών δημόσιων κέντρων υγείας ως εμβολιαστικά κέντρα.
Αντ΄αυτού η Πορτογαλία άρχισε να χρησιμοποιεί μεγάλες αθλητικές αίθουσες σε όλη τη χώρα για να δημιουργήσει αυτό που ο Μέλο αποκαλεί «γραμμή παραγωγής». Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν χώρο υποδοχής και επεξεργασίας, αίθουσα αναμονής, καμπίνες όπου γίνονται οι εμβολιασμοί και περιοχή αποκατάστασης.
Χρησιμοποίησε στρατιώτες ως «πειραματόζωα» στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Λισαβόνας για να καταλάβει πώς να επιτύχει την ταχύτερη ροή ανθρώπων σε ένα κτίριο.
Η μεγάλη ώθηση, ωστόσο, ήρθε ένα ξαφνικό «τσουνάμι» παραδόσεων εμβολίων στα μέσα Ιουνίου, το οποίο επέτρεψε στην Πορτογαλία να αλλάξει ταχύτητα.
Αλλες χώρες, τις οποίες ο Μέλο αρνήθηκε να κατονομάσει επειδή τα αιτήματά τους δεν είναι δημόσια, προσέγγισαν την Πορτογαλία για να ρωτήσουν πώς πραγματοποίησε την εκστρατεία εμβολιασμού.
Οι Πορτογάλοι, βέβαια, είναι παραδοσιακά φίλα προσκείμενοι στα εμβόλια, γεγονός που έχει διευκολύνει την χορήγησή τους.
Το ποσοστό εμβολιασμού κατά της ιλαράς, των μαγουλάδων και της ερυθράς, για παράδειγμα, είναι 95% - ένα από τα υψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και δεν υπάρχει κανένα σημαντικό αντιεμβολιαστικό κίνημα.