Η κατανάλωση πολλών προστιθέμενων σακχάρων (σσ τα προστιθέμενα σάκχαρα ή ελεύθερα σάκχαρα είναι υδατάνθρακες ζάχαρης που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά κάποια στιγμή πριν από την κατανάλωσή τους) μπορεί να μοιάζει ακίνδυνη αυτή τη στιγμή, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι αυτά που προστίθενται κατά την επεξεργασία των τροφίμων, συσκευασμένα ως επιτραπέζια ζάχαρη (σ.σ. η σακχαρόζη, ένας δισακχαρίτης, είναι ένα σάκχαρο που αποτελείται από υπομονάδες γλυκόζης και φρουκτόζης, παράγεται φυσικά στα φυτά και είναι το κύριο συστατικό της λευκής ζάχαρης), κι ως άλλα γλυκαντικά και απαντώνται σε σιρόπια, μέλι, χυμούς φρούτων, χυμούς λαχανικών, πουρέδες, πάστες και παρόμοια προϊόντα στα οποία έχει διασπαστεί η κυτταρική δομή των τροφίμων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν περιλαμβάνουν σάκχαρα που απαντώνται φυσικά σε γαλακτοκομικά ή σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.
Προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι οι σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης υδατανθράκων και των καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να εξαρτώνται από την ποιότητα και όχι από την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό BMC Medicine. Για να ελέγξουν αυτή τη θεωρία, οι συγγραφείς πίσω από την τελευταία έρευνα αξιολόγησαν δεδομένα διατροφής και υγείας από περισσότερα από 110.000 άτομα που συμμετείχαν στην UK Biobank, μια μελέτη ομάδας που συνέλεξε δεδομένα από το 2006 ως το 2010 από περισσότερους από 503.000 ενήλικες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη νέα μελέτη συμμετείχαν σε δύο έως πέντε διαδικτυακές διατροφικές αξιολογήσεις 24 ωρών, καταγράφοντας την πρόσληψη τροφής και ποτών πολλές φορές μέσα σε κάθε 24ωρο,
Μετά από περισσότερα από εννέα χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνολική πρόσληψη υδατανθράκων δεν συσχετίστηκε με καρδιαγγειακές παθήσεις. Όταν όμως ανέλυσαν πώς τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με τους τύπους και τις πηγές των υδατανθράκων που καταναλώθηκαν, διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και μεγαλύτερη περίμετρο μέσης.
Όσο περισσότερα προστιθέμενα σάκχαρα κατανάλωναν ορισμένοι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. Όλες οι καρδιακές παθήσεις είναι καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά η καρδιαγγειακή νόσος είναι ο όρος για όλους τους τύπους ασθενειών που επηρεάζουν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα και η περιφερική αρτηριακή νόσος σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Καρδιά, τον Πνεύμονα και το Αίμα των Η.Π.Α. PDF).
Η υψηλότερη πρόσληψη προστιθέμενων σακχάρων συνδέθηκε επίσης με υψηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων —ένα είδος λίπους που προέρχεται από βούτυρο, έλαια και άλλα λίπη που τρώνε οι άνθρωποι, καθώς και επιπλέον θερμίδες που δεν χρειάζεται άμεσα το σώμα τους. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος.
«Αυτή η μελέτη παρέχει πολύ αναγκαία διαφοροποίηση στις συζητήσεις για τη δημόσια υγεία σχετικά με τις επιπτώσεις των διαιτητικών υδατανθράκων στην υγεία», δηλώνει η δρ Μάγια Άνταμ, διευθύντρια του Health Media Innovation και κλινική επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μέσω email. Η Ανταμ δεν συμμετείχε στη μελέτη...
Προστιθέμενη ζάχαρη Vs ζάχαρη που περιέχεται σε ολόκληρα φαγητά
Η σχέση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου έγκειται στις διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει την προστιθέμενη ζάχαρη έναντι της ζάχαρης σε ολόκληρα τρόφιμα.
«Η πρόσθετη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προάγει τη φλεγμονή στο σώμα και αυτό μπορεί να προκαλέσει στρες στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης», λέει η Μπρουκ Άγκαργουολ, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικών επιστημών στο τμήμα καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Irving Medical Center. H Άγκαργουολ δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Τα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν μικρή θρεπτική αξία και μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής και υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία, έναν καλά εδραιωμένο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις», ανέφερε η τελευταία μέσω μέιλ. Με βάση τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς προτείνουν την αντικατάσταση των προστιθέμενων σακχάρων με μη ελεύθερα σάκχαρα που απαντώνται φυσικά σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων – και οι ειδικοί στη διατροφή και την καρδιαγγειακή υγεία συμφωνούν.
«... Χρειαζόμαστε μια ορισμένη ποσότητα από αυτούς τους ”καλούς υδατάνθρακες” στη διατροφή μας για να παραμείνουμε υγιείς», αναφέρουν. Η συνολική πρόσληψη φυτικών ινών πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 γραμμάρια ημερησίως, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Μείωση της πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης
Η ευαισθητοποίηση είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση της πρόσληψης προστιθέμενων σακχάρων, επομένως ας ελέγξουμε τις διατροφικές ετικέτες όταν ψωνίζουμε, λέει η Ιατρική Αναλύτρια του CNN, δρ Λιάνα Γουέν, γιατρός επειγόντων περιστατικών και καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington. Η Γουέν δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Πολλές φορές, οι άνθρωποι σκέφτονται να μειώσουν τις θερμίδες ή να μην καταναλώσουν λιπαρά τρόφιμα, αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν τους κινδύνους των προστιθέμενων σακχάρων», λέει η Γουέν.
«Όταν αγοράζουμε συσκευασμένα τρόφιμα - ακόμα και αυτά που δεν θεωρούμε γλυκά, όπως ψωμί, δημητριακά πρωινού, αρωματισμένα γιαούρτια ή καρυκεύματα - αυτά τα τρόφιμα συνήθως έχουν άφθονη πρόσθετη ζάχαρη», λέει η Άνταμ.
Ας μειώσουμε τα ζαχαρούχα ποτά κι ας προτιμήσουμε νερό με φέτες φρούτων, προτείνει η Άγκαργουολ. Ας προτιμήσουμε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα για επιδόρπιο αντί για κέικ, μπισκότα ή παγωτό. Τα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προσθέτει.
Το μαγείρεμα και το ψήσιμο στο σπίτι πιο συχνά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή μας, λέει η Ανταμ.
«Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά τα προστιθέμενα σάκχαρα να αποτελούν λιγότερο από το 6% των θερμίδων (που προσλαμβάνουμε) την ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα για τις γυναίκες και 9 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τους άνδρες», λέει η η Άγκαργουολ.
Τέλος, οι προσπάθειες να αλλάξουμε τη διατροφή μας δεν πρέπει να γίνονται μόνο στην κουζίνα ή στο παντοπωλείο. «Ας στοχεύσουμε να κάνουμε τουλάχιστον επτά έως οκτώ ώρες ύπνο καλής ποιότητας τη νύχτα, καθώς τείνουμε να επιλέγουμε τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη όταν είμαστε κουρασμένοι», καταλήγει η Άγκαργουολ.
ΠΗΓΗ: cnn.com