Το πρώτο επίσημο μπάνιο του καλοκαιριού είναι γεγονός καθώς ο υδράργυρος αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς. Συνεπώς η διατροφή μας πρέπει να είναι ανάλογη. Με άλλα λόγια, γεύσεις ελαφριές, χωρίς πολλές σάλτσες και κατανάλωση φρούτων.
Η HuffPost στρώνει για εμάς το «Κυριακάτικο Τραπέζι», έστω και αν δεν θα γίνει την κλασσική μεσημεριανή ώρα, λόγω της παρουσίας των περισσοτέρων στις παραλίες, με συνταγές από τoν σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου.
Εύκολη μαγειρικά και γευστικότατη ελληνική τορτίγια με κοτόπουλο παρέα με δροσερό γιαούρτι για αρχή και σούπερ καλοκαιρινό γλυκό με φράουλες, η αγαπημένη όλων μας «Πάβλοβα», αποτελούν την καλύτερη πρόταση για μία ξεχωριστή Κυριακή.
Καλή μας όρεξη και να θυμόμαστε πως στην παραλία, κρατάμε τις αποστάσεις, μεταξύ μας.
Ελληνική τορτίγια με χοιρινή λαιμού και σάλτσα γιαουρτιού
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 8-9 λεπτά
Για 4 άτομα
Υλικά
4 τορτίγιες Old El Paso
2 χοιρινές λαιμού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
10 τοματίνια κομμένα στα 4
Για τα κρεμμύδια:
1 κρεμμύδι
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές πάπρικα γλυκιά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Για το γιαούρτι:
200 γραμμάρια γιαούρτι
40 γραμμάρια ελαιόλαδο
2 κουταλιές ρίγανη ψιλοκομμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αλείφουμε τις χοιρινές λαιμού με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και θωρακίζουμε τις χοιρινές λαιμού καλά και από τις 2 μεριές.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε την χοιρινή λαιμού για άλλα 5-6 λεπτά, γυρνώντας την ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Όση ώρα ψήνονται οι χοιρινές λαιμού ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της τορτίγιας.
Σε ένα μικρό μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά για το γιαούρτι, το γιαούρτι, τα 40 γραμμάρια ελαιόλαδο, την ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κρεμμύδι στην μέση και μετά σε πολύ λεπτές φέτες.
Τοποθετούμε τις φέτες κρεμμυδιού σε ένα μπολ μαζί με το χοντροκομμένο μαϊντανό, την γλυκιά πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Όταν οι χοιρινές λαιμού είναι έτοιμες, τις αποσύρουμε από το τηγάνι πάνω σε ένα ξύλο κοπής, τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 2-3 λεπτά και τις κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές διαγώνιες φέτες.
Τοποθετούμε τις τορτίγιες στο ξύλο κοπής, μοιράζουμε ισομερώς την σάλτσα γιαουρτιού, από πάνω το κρεμμύδι, τις χοιρινές λαιμού και τέλος τα τοματίνια.
Διπλώνουμε τις τορτίγιες, κόβουμε με ένα μαχαίρι τις τορτίγιες στην μέση ελαφρώς διαγώνια και σερβίρουμε.
Πάβλοβα σε ποτήρι
Χρόνος προετοιμασίας : 15 λεπτά
Χρόνος ψύξης: 2 ώρες
Για 6 άτομα
Υλικά
Για την κρέμα:
300 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα Arla
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος Arla
120 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
Για το κουλί κεράσι:
250 γραμμάρια κεράσια
125 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
Για τις μαριναρισμένα κεράσια:
250 γραμμάρια κεράσια κομμένα στα 4
6-7 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
50 ml λικέρ μαστίχα
Για το στήσιμο:
10 μπεζέδες
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα στο πιάτο
Εκτέλεση
Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια με τον εκπυρηνωτή και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
Για το κουλί κεράσι σε ένα multi χτυπάμε τα κεράσια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για τα μαριναρισμένα κεράσια κόβουμε τα κεράσια στα 4 και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί το λικέρ μαστίχας και τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια δυόσμου.
Για την κρέμα χτυπάμε σε ένα μίξερ με το σύρμα τη κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη ζάχαρη και το φρέσκο τυρί κρέμα μέχρι να δημιουργηθεί μία αφράτη κρέμα.
Τοποθετούμε την κρέμα, το κουλί κεράσι και τα μαριναρισμένα κεράσια στο ψυγείο να παγώσουν καλά πριν στήσουμε και σερβίρουμε το γλυκό.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι χοντροκόβουμε τους μπεζέδες.
Στήνουμε το γλυκό σε ποτήρια τοποθετώντας πρώτα 1-2 κουταλιές κουλί κεράσι, 2-3 κομμάτια μπεζέδες από πάνω, 2-3 κουταλιές κρέμα και 2-3 κουταλιές μαριναρισμένα κεράσια πάνω στην κρέμα και επαναλαμβάνουμε άλλη μία στρώση με την ίδια σειρά.
Τελειώνουμε το γλυκό στολίζοντας με 2-3 ολόκληρα κεράσια από πάνω.