Η πρώτη παγκοσμίως μερική μεταμόσχευση καρδιάς «μεγαλώνει» μαζί με ένα μωρό (βίντεο)

Η καρδιακή λειτουργία του Όουεν είναι «εξαιρετική» και φθάνει στα αναπτυξιακά ορόσημα ενός φυσιολογικού παιδιού ενός έτους.
.
.
corporate.dukehealth.org

Το πρώτο μωρό που υποβλήθηκε σε μερική μεταμόσχευση καρδιάς, ελπίζουμε ότι θα γλιτώσει από επαναλαμβανόμενες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, καθώς ο εμφυτευμένος ιστός μεγαλώνει μαζί του, μια επέμβαση που δεν έχει ξαναγίνει σε ανθρώπους.

Οι χειρουργοί έγραψαν ιστορία το 2022 όταν τοποθέτησαν καρδιακές βαλβίδες και αγγεία που ελήφθησαν από βρέφος δότη στην καρδιά του λήπτη μοσχεύματος Owen Monroe όταν ήταν μόλις 18 ημερών.

Αυτή η τεχνική για τη διάσωση του εγγενούς καρδιακού ιστού και τη χρήση μόνο του ιστού ζωντανού δότη για την αντικατάσταση ελαττωματικών αγγείων δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί σε ανθρώπους στο παρελθόν.

Ο επικεφαλής χειρουργός, Joseph Turek του Πανεπιστημίου Duke, είχε προηγουμένως κάνει τη διαδικασία μόνο σε πέντε χοιρίδια.

Τώρα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά, η καρδιά του μωρού Owen έχει μεγαλώσει από το μέγεθος μιας φράουλας στο μέγεθος ενός βερίκοκου και ο ιστός του δότη έχει μεγαλώσει μαζί της.

Η καρδιακή λειτουργία του Όουεν είναι «εξαιρετική» και φθάνει στα αναπτυξιακά ορόσημα ενός φυσιολογικού παιδιού ενός έτους, όπως το παιχνίδι, το μπουσούλημα και η ορθοστασία, ανέφεραν οι ερευνητές στο JAMA.

Οι γονείς του Owen – Nick και Tayler Monroe – συναίνεσαν στη χειρουργική επέμβαση αφού έμαθαν ότι το μωρό τους είχε ένα σοβαρό καρδιακό ελάττωμα γνωστό ως truncus arteriosus, όπου ένα κανάλι που βγαίνει από την καρδιά δεν διαχωρίζεται κατά την ανάπτυξη, συγχωνεύοντας δύο μεγάλα αιμοφόρα αγγεία με τρόπο που λιμοκτονεί το μωρό από οξυγόνο αναφέρει το Sciencealert.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει περίπου 250 μωρά στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Συνήθως, τα βρέφη με truncus arteriosus κάνουν μεταμόσχευση καρδιάς ή αντιμετωπίζονται χρησιμοποιώντας κατεψυγμένο ιστό από τις καρδιές των πτωμάτων.

.
.
Turek et al., JAMA

Για να αποφευχθεί η απόρριψη των μεταμοσχευμένων καρδιών από το ανοσοποιητικό σύστημα, οι λήπτες παίρνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο εμποδίζει το σώμα να καταπολεμήσει όχι μόνο τον καρδιακό ιστό αλλά και τον καρκίνο και τις λοιμώξεις.

Είναι ο καρδιακός μυς του δότη, και όχι οι βαλβίδες και τα αγγεία, που το σώμα τείνει να απορρίψει ως ξένο. Καθώς ο μικρός Owen έλαβε μόνο μερική μεταμόσχευση αγγείων και βαλβίδων, χρειάστηκε μόνο μισή δόση ενός από αυτά τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Τα βρέφη που υποβάλλονται σε θεραπεία για truncus arteriosus με κατεψυγμένο πτωματικό ιστό χρειάζονται χειρουργική επέμβαση κάθε λίγα χρόνια για να αντικαταστήσουν τα μοσχεύματα. Ως αποτέλεσμα αυτών των επικίνδυνων χειρουργικών επεμβάσεων, αυτή η θεραπεία ενέχει 50% κίνδυνο θνησιμότητας ενώ είναι ακόμα στη βρεφική ηλικία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο JAMA.

Δημοφιλή