Η Qantas έγραψε ιστορία πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη απευθείας πτήση στον κόσμο

Μετά από 19 ώρες και 16.200 χλμ. προσγειώθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Getty Editorial

Ιστορία έγραψε ο αυστραλιανός αερομεταφορέας Qantas, ο οποίος ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Σίδνεϊ - τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απευθείας πτήση που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Μεταφέροντας 50 επιβάτες και πλήρωμα, η πτήση QF7879 με ένα νέο Boeing 787-9 Dreamliner έφτασε στο Σίδνεϊ την Κυριακή το πρωί, μετά από ένα ταξίδι 16,200 χιλιομέτρων (10,066 μίλια) που διήρκεσε 19 ώρες και 16 λεπτά.

James D. Morgan via Getty Images
James D. Morgan via Getty Images

Σκοπός του ταξιδιού ήταν να διερευνηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στους πιλότους, το πλήρωμα και τους επιβάτες, καθώς το ταξίδι αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα εμπορικό.

James D. Morgan via Getty Images

Ο επικεφαλής της Qantas, Αλαν Τζόις, ο οποίος βρισκόταν στην πτήση, δήλωσε μετά την προσγείωση: «Αυτή είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την Qantas, μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την αυστραλιανή αεροπορία και μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την παγκόσμια αεροπορία».

James D. Morgan via Getty Images

Καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και οι επιδόσεις των αεροσκαφών βελτιώνονται, οι μεταφορείς αναζητούν όλο και περισσότερο ταξίδια σε πολύ μακρινές αποστάσεις.

Η Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) αναμένει ότι ο παγκόσμιος αριθμός επιβατών ετησίως θα αυξηθεί από 4,6 δισεκατομμύρια φέτος σε 8,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2037.

James D. Morgan via Getty Images

Σε αυτό το χρονικό σημείο κανένα εμπορικό αεροσκάφος δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει το μαραθώνιο ταξίδι Νέας Υόρκης-Σίδνεϊ με πλήρες φορτίο. Για να επιτευχθεί αυτό, η πτήση Qantas απογειώθηκε με τα μέγιστα καύσιμα, λίγους μόνο επιβάτες, περιορισμένες αποσκευές και χωρίς φορτίο.

James D. Morgan via Getty Images

Ο στόχος ήταν η συλλογή δεδομένων, με μια ομάδα ερευνητών να παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, τον φωτισμό, τη δραστηριότητα, τα πρότυπα ύπνου και κατανάλωσης των επιβατών και τα επίπεδα μελατονίνης του πληρώματος. Παρακολούθησαν επίσης τα εγκεφαλικά κύματα των πιλότων, οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με συσκευές παρακολούθησης του εγκεφάλου.

James D. Morgan via Getty Images

Σκοπός της έρευνας ήταν, τόνισε η Qantas, ήταν να αυξήσει την υγεία και την ευεξία, να ελαχιστοποιήσει το τζετ λαγκ και να εντοπίσει τη βέλτιστη περίοδο ανάπαυσης και των ωρών εργασίας του πληρώματος.

James D. Morgan via Getty Images
James D. Morgan via Getty Images

«Η πτήση ήταν πολύ επιτυχημένη από δύο συνιστώσες», δήλωσε ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Σον Γκόλντιγκ. «Η πρώτη ήταν έρευνα. Και το κατόρθωμα της απόστασης - η πτήση ήταν 16.200 χιλιόμετρα. Αερομεταφερόμασταν για 19 ώρες και 16 λεπτά και προσγειωθήκαμε εδώ στο Σίδνεϊ με περίσσευμα καυσίμων για 70 λεπτά πτήσης ακόμη».

Η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει μια απευθείας πτήση από το Λονδίνο στο Σίδνεϊ και αναμένει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους εάν θα ξεκινήσει τα δρομολόγια το 2022 ή το 2023.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή