Ρουμανία: Συγχαρητήρια σε Ελλάδα, πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Ρουμανία για πρώτη φορά στην προεδρία της ΕΕ
Associated Press

Τη «συνοχή» -πολιτική, οικονομική, κοινωνική- που θα φέρει πιο κοντά τα κράτη, τις Περιφέρειες και τους Ευρωπαίους πολίτες, θέτει η Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως την «προτεραιότητα των προτεραιοτήτων», κατά το τρέχον εξάμηνο της άσκησής της, κάνοντας στροφή από την «ασφάλεια» που είχε αναγάγει στην πρώτη γραμμή η απερχόμενη Αυστριακή Προεδρία.

«Μπορεί να αναλαμβάνουμε πρώτη φορά την Προεδρία της ΕΕ, αλλά είμαστε μέλη της Ένωσης επί δώδεκα χρόνια και είμαστε η 7η χώρα σε πληθυσμό και έκταση. Είχαμε αρκετό χρόνο για να κατανοήσουμε τους θεσμούς και τη λειτουργία της», είπε ο πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα Λούσιαν Φάτου, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Προεδρίας της χώρας του, που έγινε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Ήταν η έμμεση απάντηση-διαβεβαίωση προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος λίγο πριν την ανάληψη της Προεδρίας από το Βουκουρέστι εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματική άσκησή της, δεδομένων των προκλήσεων του Brexit, των ευρωεκλογών, της ανάγκης για συμφωνία για τον προϋπολογισμό και της Συνόδου Κορυφής του Σιμπίου για το μέλλον της Ευρώπης, που προκύπτουν το πρώτο εξάμηνο του 2019. Την πλήρη εξομάλυνση του κλίματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χτες ο πρόεδρος Γιούνκερ όταν συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τη ρουμανική ηγεσία.

«Ευχαριστούμε τη Θεσσαλονίκη», είπε αμέσως μετά ο Ρουμάνος πρέσβης, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του 2003, που άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Ρουμανίας τέσσερα χρόνια μετά. Ο πρέσβης μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία με την Ελλάδα τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, τονίζοντας τις προσπάθειες των δύο μερών για την ευρωπαϊκή προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων.

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για τη συμφωνία» έδωσε από την πλευρά της η πρέσβης της Αυστρίας Αντρέα Ίκιτς-Μπομ, λέγοντας ότι «πρόκειται για ιστορική ευκαιρία που θα φέρει σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Εξάλλου, η αυστριακή πρέσβης κάνοντας τον απολογισμό της προεδρίας της χώρας της τόνισε μεταξύ άλλων ότι χειριστήκαμε το Brexit διασφαλίζοντας την ενότητα των 27, ότι προωθήσαμε τη συμφωνία για τη Frontex και τον προϋπολογισμό και συγκαλέσαμε τη σύνοδο της Βιέννης, τον Νοέμβριο του 2018, κατά του αντισημητισμού, σχετική δήλωση της οποίας υιοθέτησε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η δεύτερη σε συχνότητα λέξη που χρησιμοποίησε ο κ. Φάτου μετά τη «συνοχή» ήταν η λέξη «συναίνεση», τονίζοντας ότι αυτή θα χαρακτηρίσει την προσέγγιση όλων των εκκρεμών θεματολογίων της ΕΕ που θα διαχειριστεί η ρουμανική προεδρία.

«Τα κράτη-μέλη μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρές σχέσεις για το μέλλον» είπε για το μεγάλο θέμα των συνεπειών της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας. Όπως εξήγησε, κομβική θεωρεί και τη Σύνοδο Κορυφής των 27 στο Σιμπίου της Ρουμανίας στις 9 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, για την επαναχάραξη του μέλλοντος της Ευρώπης, όπου πρέπει να δοθεί «το μήνυμα της ενότητας». Και επειδή και η «συνοχή» - σε όλες της τις πτυχές- και η αντιμετώπιση της μετανάστευσης που προϋποθέτει «συλλογική λύση και αλληλεγγύη» απαιτούν πόρους, είναι απαραίτητο να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερα συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027). Δηλαδή πριν τις εκλογές και το τέλος του παρόντος νομοθετικού κύκλου, όπως πρόσθεσε. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί, τόνισε ο Ρουμάνος πρέσβης και από την πολιτική δυναμική.

Δίνοντας έμφαση στην «οικονομική πτυχή» της συνοχής, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύγκλισης για τη μείωση των διαφορών με τα νεότερα κράτη-μέλη όπως η Ρουμανία, ενώ μιλώντας για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ επεσήμανε μεταξύ άλλων τη σημασία της Ανατολικής Γειτονίας της ΕΕ, για την οποία θα γίνει ειδική εκδήλωση με την ευκαιρία της 10ης επετείου της δημιουργίας της. Πρέπει να στηριχθούν η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία για μια ευημερούσα, σταθερή και δημοκρατική ευρωπαϊκή γειτονιά, πρόσθεσε.

«Η συνεργασία με την Ελλάδα πάει πολύ πιο μακριά από την Προεδρία μας», είπε ο κ. Φάτου απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημείωσε ότι υπάρχουν μηχανισμοί συνεχούς συνεργασίας σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο που εδραιώνονται στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και ενισχύονται από τις κοινότητες-γέφυρες των 55.000 Ρουμάνων στην Ελλάδα και των 20.000 Ελλήνων στη Ρουμανία. Υπάρχει επίσης μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας. Η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας καθώς και σε βαλκανικό επίπεδο είναι το προσφιλές μου θέμα, υπογράμμισε ο Ρουμάνος πρέσβης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να μιλάει ώρες γι′ αυτό.

Για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης επισήμανε ότι «καθήκον μας είναι να υλοποιήσουμε τα μέτρα του ενεργειακού πακέτου συλλογικά με τα κράτη-μέλη και τη συμμετοχή των ενεργειακών εταιριών, καθώς και για την υλοποίηση των κάθετων αξόνων - και άλλων πλην του IGB».

Απαντώντας σε ερώτημα για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, σημείωσε ότι δεν αφορά τις ισορροπίες μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς αλλά την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών ή αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. «Αφορούν το μέλλον της Ευρώπης» είπε.

Παρέμβαση για το θέμα αυτό έκανε και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μακροπουλιώτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «πρέπει να ψηφίσουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, πρέπει να ψηφίσουν όλοι οι νέοι, όλοι οι Millennials, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά».

O εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ στην Αθήνα Κώστας Τσουτσοπλίδης αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή πρωτοβουλία του ΕΚ για τις ευρωεκλογές www.thistimeimvoting.eu, που εμπλέκει άμεσα τους πολίτες, ενώ ανέφερε ότι θα ακολουθήσει σειρά δράσεων που θα κορυφωθούν με τις ευρωπαϊκές εκλογές. Σειρά δράσεων για τις ευρωεκλογές ετοιμάζει και η ρουμανική πρεσβεία σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, τις ευρωπαϊκές πρεσβείες και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή