Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ομάδα των Επτά εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προχωρούν στην ανάκληση του καθεστώτος του «πιο ευνοημένου έθνους» της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και τη διεθνή πολιτική, το «πιο ευνοημένο έθνος» είναι το καθεστώς ή το επίπεδο μεταχείρισης που παρέχεται από το ένα κράτος στο άλλο στο διεθνές εμπόριο. Ο όρος σημαίνει ότι η χώρα που είναι ο αποδέκτης αυτής της μεταχείρισης πρέπει να λάβει ονομαστικά ίσα εμπορικά πλεονεκτήματα με το «πιο ευνοημένο έθνος» από τη χώρα που παρέχει τέτοια μεταχείριση. Συνήθως η χώρα που παρέχει αυτό το καθεστώς σε μια άλλη, πρέπει να κάνει παραχωρήσεις και να δώσει προνόμια και ασυλία στις εμπορικές συμφωνίες.
Η αφαίρεση του καθεστώτος του ευνοούμενου έθνους από τη Ρωσία ανοίγει το δρόμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να επιβάλουν δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών αγαθών, γεγονός που θα ενίσχυε την πίεση σε μια οικονομία που ήδη οδεύει σε ύφεση.
Οι κινήσεις της Ουάσιγκτον να σφίξει τον κλοιό στη Μόσχα έρχονται καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο στην Ουκρανία με βομβαρδισμούς αμάχων στις ουκρανικές πόλεις, εν μέσω επανειλημμένων παραβιάσεων των εκεχειριών.
Τρεις αεροπορικές επιδρομές νωρίς την Παρασκευή στην πόλη Ντνίπρο της κεντρικής Ουκρανίας σκότωσαν τουλάχιστον ένα άτομο, δήλωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προσθέτοντας ότι οι επιδρομές ήταν κοντά σε ένα νηπιαγωγείο και μια πολυκατοικία.
Η κατάργηση του καθεστώτος της Ρωσίας των «Μόνιμων Κανονικών Εμπορικών Σχέσεων» με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα κλιμακώσει σημαντικά την πίεση στην χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, για να τερματίσει τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε την Πέμπτη έγκριση νομοθεσίας που παρέχει 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Ουκρανία να χρηματοδοτήσει πυρομαχικά και άλλες στρατιωτικές προμήθειες, καθώς και ανθρωπιστική υποστήριξη.
«Τηρούμε τις υποσχέσεις μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία καθώς παλεύουν για τη ζωή τους ενάντια στον Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.
Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και ανατροπής ηγετών που αποκαλεί νεοναζί. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοι θεωρούν αυτήν την δήλωση ένα αβάσιμο πρόσχημα για έναν πόλεμο που έχει εγείρει φόβους για ευρύτερες συγκρούσεις στην Ευρώπη.