Η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς έναν πειραματικό πυρηνοκίνητο πύραυλο cruise, είπε o Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη, προειδοποιώντας επίσης ότι το κοινοβούλιο της χώρας του θα μπορούσε να ανακαλέσει την επικύρωση μιας συνθήκης που απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές.
Σε ομιλία σε forum ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την ανάπτυξη του πυραύλου cruise Burevestnik και του βαρέος διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat – και θα εργαστεί για να τους θέσει σε παραγωγή.
«Πραγματοποιήσαμε την τελευταία επιτυχή δοκιμή του πυρηνοκίνητου πυραύλου παγκόσμιας εμβέλειας Burevestnik» είπε σχετικά. Είχε πρωτοαναφερθεί στον πύραυλο αυτόν το 2018.
Λίγα είναι γνωστά για τον συγκεκριμένο πύραυλο, που έχει λάβει από το ΝΑΤΟ την κωδική ονομασία Skyfall,και πολλοί Δυτικοί ειδικοί έχουν αμφιβολίες για αυτόν, σημειώνοντας πως ένας πυρηνικός κινητήρας θα ήταν πολύ αναξιόπιστος.
Θεωρείται ότι είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή ή συμβατική, και θα μπορούσε εν δυνάμει να παραμένει στον αέρα για πολύ περισσότερο από άλλους πυραύλους και να διανύει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, χάρη στην πυρηνική του προώθηση. Όταν ο Πούτιν είχε πει αρχικά πως η Ρωσία δούλευε πάνω στο όπλο αυτό, το 2018, είχε ισχυριστεί ότι θα είχε απεριόριστη εμβέλεια, που του επέτρεπε να πετά ανά την υφήλιο χωρίς να εντοπίζεται από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Πολλοί παρατηρητές αμφιβάλλουν, υποστηρίζοντας πως ένα τέτοιο όπλο θα ήταν δύσκολο στη χρήση και θα αποτελούσε κίνδυνο για το περιβάλλον. ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση είχαν δουλέψει πάνω σε πυρηνικούς πυραυλοκινητήρες κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, μα εν τέλει εγκατέλειψαν τα προγράμματα επειδή τα θεώρησαν πολύ επικίνδυνα. Σημειώνεται πως φέρεται να είχε λάβει χώρα ατύχημα με τον Burevestnik τον Αύγουστο του 2019 σε πεδίο βολής του ρωσικού ναυτικού στη Λευκή Θάλασσα, με αποτέλεσμα επτά νεκρούς και σύντομη άνοδο της ραδιενέργειας στην περιοχή.
Στην ομιλία του ο Πούτιν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει μα δεν είχαν επικυρώσει την Comprehensive Nuclear Test Ban του 1996, ενώ η Ρωσία την είχε υπογράψει και επικυρώσει. Όπως είπε, η Ρωσία θα μπορούσε να υιοθετήσει και αυτή στάση σαν αυτή των ΗΠΑ- «θεωρητικά μπορεί να ανακαλέσουμε την επικύρωση».
Η δήλωση του Πούτιν έλαβε χώρα εν μέσω προβληματισμών πως η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει και πάλι τις πυρηνικές δοκιμές για να προσπαθήσει να αποθαρρύνει τη Δύση από τη συνέχιση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι αν και κάποιοι ειδικοί έχουν πει ότι είναι ανάγκη να διεξαχθούν πυρηνικές δοκιμές, ο ίδιος δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα για το θέμα: «Δεν είμαι έτοιμος να πω ακόμα αν είναι απαραίτητο για εμάς να κάνουμε δοκιμές ή όχι» είπε.
Με πληροφορίες από Associated Press