Η Ρωσία κατέβασε τους τόνους για την κατάρριψη του αεροσκάφους της στη Συρία

Η Ρωσία κατέβασε τους τόνους για την κατάρριψη του αεροσκάφους της στη Συρία
NIKITA SHCHYUKIN via Getty Images

Αισθητά κατέβασε τους τόνους για την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους Il-20 από φίλια πυρά της συριακής αεράμυνας ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, την Τρίτη, μετά τη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατά του Ισραήλ, υποδεικνύοντας τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ως υπεύθυνες για το περιστατικό.

Αναλυτικότερα, ο Πούτιν είπε ότι η κατάρριψη, που έλαβε χώρα στα ανοιχτά της Συρίας, ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς τραγικών και τυχαίων συνθηκών, φαινομενικά αποκλιμακώνοντας μια πιθανώς εκκολαπτόμενη κρίση μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζουν τις αντίθετες πλευρές του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε υποστηρίξει πως, αν και ήταν πυρά συστοιχιών πυραύλων της συριακής αεράμυνας που κατέρριψαν το Il-20, ήταν η ταυτόχρονη επίθεση ισραηλινών μαχητικών εναντίον στόχων στη Συρία που δημιούργησε τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν στην κατάρριψη, καθώς τα ισραηλινά F-16 «χρησιμοποίησαν ως κάλυψη» το ρωσικό αεροσκάφος αναγνώρισης/ ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ- όπως αναφέρθηκε- δεν ενημερώθηκε έγκαιρα η ρωσική πλευρά από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, από πλευράς τους, εξέφρασαν τη λύπη τους για το περιστατικό, αλλά αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την κατάρριψη, αποδίδοντας το συμβάν στα «πυκνά και ανακριβή» συριακά αντιαεροπορικά πυρά και κατηγορώντας τη συριακή κυβέρνηση, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ- ενώ τόνισαν πως, όταν εκτοξεύτηκαν οι συριακοί πύραυλοι, τα ισραηλινά F-16 (που είχαν στοχεύσει, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εγκατάσταση με εξοπλισμό που προοριζόταν για τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο από το Ιράν) είχαν ήδη επιστρέψει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

«Φαίνεται πιθανό σε αυτή την περίπτωση ότι επρόκειτο για μια αλυσίδα τραγικών τυχαίων γεγονότων, επειδή το αεροπλάνο μας δεν καταρρίφθηκε από ισραηλινό μαχητικό. Αλλά, χωρίς αμφιβολία, πρέπει να διερευνήσουμε σοβαρά τι συνέβη. Όσον αφορά στα μέτρα αντιποίνων, θα έχουν ως σκοπό πρώτα και κύρια να διασφαλίσουν περαιτέρω την ασφάλεια του στρατιωτικού μας προσωπικού και των εγκαταστάσεών μας στη Συρία. Και θα είναι βήματα που θα γίνουν αντιληπτά από όλους» είπε ο Πούτιν, στον απόηχο των προειδοποιήσεων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για αντίποινα σε κάτι που εκλαμβανόταν ως «εχθρική ενέργεια».

Επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, του είπε πως η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επιχειρούσε κατά παράβαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Σε αυτή την περίπτωση, οι ρωσοϊσραηλινές συμφωνίες αποτροπής επικίνδυνων περιστατικών δεν τηρήθηκαν. Ως αποτέλεσμα, ένας ρωσικό αεροπλάνο δέχτηκε πυρά από τα συριακά αντιαεροπορικά συστήματα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε το Ισραήλ να αποφύγει τέτοιες καταστάσεις από εδώ και στο εξής» αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωσης. Από πλευράς του, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση, ωστόσο προσέφερε «όλες τις απαραίτητες πληροφορίες» για τη διερεύνηση του συμβάντος.

AFP Contributor via Getty Images

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά τον θόρυβο της Τρίτης, οι αναφορές σε ρωσικά ΜΜΕ (RT, Sputnik, TASS), σχετικά με το περιστατικό φαίνονται ιδιαίτερα περιορισμένες, υποδεικνύοντας πιθανότατα μια γενικότερη γραμμή υποβάθμισης του περιστατικού- το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 Ρώσων στρατιωτικών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο θεωρείται πως εξέθεσε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς αφ‘ενός η συριακή αεράμυνα- στο στήσιμο της οποίας έχει συμβάλει σημαντικά η Ρωσία- όχι απλά αποδείχτηκε αναποτελεσματική, μα κατέρριψε φιλικό αεροσκάφος, και αφ’ετέρου το ρωσικό Il-20 (παλαιάς τεχνολογίας αεροσκάφος, το οποίο όμως έχει ρόλο αναγνώρισης/ ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπείας/ υποκλοπών) καταρρίφθηκε από ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικό σύστημα (το πεπαλαιωμένο S-200), δημιουργώντας εκ νέου σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της αεράμυνας της Συρίας απέναντι σε έναν αντίπαλο του επιπέδου εκπαίδευσης και εξοπλισμού της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Επίσης, ο ρωσικός ισχυρισμός πως οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν σκόπιμα το Il-20 ως «κάλυψη» αμφισβητείται από πολλούς ειδικούς του χώρου, καθώς θα απαιτούσε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα συντονισμού- για μια ενέργεια η σκοπιμότητα της οποίας θα ήταν αμφίβολη, δεδομένων των, σε γενικές γραμμές, καλών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ, που χαρακτηρίζονται από «αλληλοκατανόηση» όσον αφορά στις επιχειρήσεις στη Συρία. Υπό αυτά τα δεδομένα- και λαμβάνοντας υπόψιν πως λίγο μετά τις πρώτες αναφορές για εξαφάνιση του αεροσκάφους, η Μόσχα είχε φανεί να προσπαθεί να εμπλέξει και τη Γαλλία στην όλη υπόθεση- θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η κύρια μέριμνα του Κρεμλίνου στην όλη υπόθεση είναι περισσότερο η επικοινωνιακή διαχείριση/ διάσωση «γοήτρου» ως προς το όλο περιστατικό, καθώς και η αποστολή σαφούς μηνύματος στο Ισραήλ να είναι πιο προσεκτικό και λιγότερο «τολμηρό» όσον αφορά σε μελλοντικές επιχειρήσεις του εναντίον στόχων στη Συρία, καθώς θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα δυναμική ρωσική απάντηση.

Δημοφιλή