Η Ρωσία ενδέχεται να αναστείλει τις εξαγωγές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού και σίκαλης από την Τρίτη έως τις 30 Ιουνίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax (Δευτέρα 14 Μαρτίου), επικαλούμενο το υπουργείο Γεωργίας.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο με την Αίγυπτο και την Τουρκία μεταξύ των βασικών αγοραστών. Ανταγωνίζεται κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία.
«Το υπουργείο Γεωργίας και το υπουργείο Εμπορίου έχουν ετοιμάσει σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος που θα εισάγει προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών των κύριων δημητριακών από τη Ρωσία από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου», ανέφερε το Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Γεωργίας.
Το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό
Ανεβαίνει το σιτάρι διεθνώς
Η είδηση οδήγησε την τιμή του ευρωπαϊκού σιταριού υψηλότερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής πώλησης του σιταριού άλεσης για τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 1,8% στα 377,50 ευρώ (414,34 $) ο τόνος. Νωρίτερα, οι τιμές διαπραγματεύονταν σε αρνητικό έδαφος.
«Μια απαγόρευση εξαγωγών από τη Ρωσία θα άλλαζε πολύ το παιχνίδι. Οι αγορές ήλπιζαν και περίμεναν ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη επανέναρξη των ρωσικών εξαγωγών από τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος.
«Η ΕΕ θα έπρεπε αναμφίβολα να επωμιστεί ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης για εξαγωγές. Νομίζω ότι εάν υπάρξει διακοπή των εξαγωγών, η Ευρώπη θα είναι σε θέση να πουλήσει σχεδόν όλα όσα διαθέτει».
Το εξαγώγιμο πλεόνασμα της Ρωσίας υπολογίζεται μεταξύ 6 και 6,5 εκατομμυρίων τόνων σίτου, δήλωσε ο Ντμίτρι Ρίλκο, επικεφαλής της γεωργικής εταιρείας συμβούλων IKAR.
Οι εξαγωγές ρωσικού σιταριού μειώθηκαν κατά 45% από την έναρξη της τρέχουσας περιόδου εμπορίας Ιουλίου-Ιουνίου λόγω των μικρότερων φόρων εξαγωγής καλλιεργειών και σιτηρών, καθώς και των εξαγωγικών ποσοστώσεων που χρησιμοποιεί η Μόσχα από το 2021 ως μέρος των μέτρων για τη σταθεροποίηση του εγχώριου πληθωρισμού τροφίμων.
Ποιές χώρες πιέζονται περισσότερο από την Ρωσία
Ένας βασικός παράγοντας θα είναι εάν η Ρωσία θα επιτρέψει να εξάγονται προηγούμενες πωλήσεις (δηλαδή, που έχουν προσυμφωνηθεί), ανέφεραν οι έμποροι.
«Αυτή κατάσταση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για εισαγωγείς όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Αλγερία που έχουν κάνει κράτηση για μεγάλους όγκους ρωσικού σιταριού. Οι ασιάτες εισαγωγείς θα χτυπηθούν επίσης», δήλωσε ένας έμπορος.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα αναστείλει τις εξαγωγές σιτηρών σε γειτονικές πρώην σοβιετικές χώρες μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να ενισχύσει περαιτέρω την επισιτιστική της ασφάλεια.