Αιφνιδίασε για μια ακόμη φορά τις αγορές η Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας η οποία μείωσε περαιτέρω το επιτόκιο της την ώρα που ο πληθωρισμός στη χώρα αγγίζει το 80%.
Σε μια ακόμη ανορθόδοξη κίνηση, κι ενώ οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Βρετανία αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, η Τουρκία το μείωσε στο 13% από το 14% που ήταν τους τελευταίους επτά μήνες.
Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει κατηγορηθεί για την νομισματική πολιτική που εφαρμόζει τον τελευταίο κυρίως χρόνο, καθώς οδηγεί το ράλι του πληθωρισμού που συνεχίζει να καλπάζει τον Ιούλιο στο 79,6% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν αρχικά εκτιμήσει ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα άφηνε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της στο 14% για όγδοο μήνα, διαψεύδοντάς τους.
Η νέα μείωση του επιτοκίου οδήγησε σε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο 1 προς 18,07 του αμερικανικού δολαρίου.
Αντίστοιχα, ο δείκτης BIST στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέγραψε τα όποια κέρδη σημείωνε και υποχώρησε σήμερα στο -0,8%.
Η συμφωνία με τη Ρωσία και τα 10 δισ δολάρια
Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα αυτή κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν έρχεται μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την κατασκευή από κοινού ενός πυρηνικού σταθμού.
Η Άγκυρα έβαλε στα ταμεία της ήδη πάνω από 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες δύο εβδομάδες― μετά από μεταφορές χρημάτων από τη Ρωσία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό έδωσε στην κεντρική τράπεζα τη σιγουριά ότι μπορεί να αντέξει στις πληθωριστικές πιέσεις δεδομένου οι προβλέψεις τον υπολογίζουν σε 85% το φθινόπωρο.
«Προφανώς, η αύξηση των διεθνών αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τον τελευταίο μήνα, ενθάρρυνε την τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο», δήλωσε ο Περ Χάμαρλουντ, επικεφαλής στρατηγικής των αναδυόμενων αγορών της SEB AB.