Η Σαραρέ, η έκδοσή της και ο κίνδυνος της θανατικής ποινής, εν έτει 2019

Στις 29 Οκτωβρίου η απόφαση του Αρείου Πάγου
Η Σαραρέ Χαντεμί
Η Σαραρέ Χαντεμί
EUROKINISSI

Η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και η δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυστυχώς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης ακόμη και εν έτει 2019. Η χώρα μας παραδοσιακά και ως μέλος της ΕΕ έχει αποδείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και έχει δώσει αγώνες για την ισότητα των φύλων, τη δημοκρατία ακόμη και σε δύσκολες περιόδους.

Για αυτό το λόγο είμαι πεπεισμένη ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα λειτουργήσει απρόσκοπτα και στην περίπτωση της Ιρανής Σαραρέ Χαντεμί η οποία κινδυνεύει να εκδοθεί στη χώρα της από την οποία διέφυγε μαζί με την κόρη της για να σωθεί.

Η Σαραρέ διέφυγε από την πατρίδα της το Ιράν απειλούμενη από ένα σύζυγο δυνάστη αλλά και από ένα ακραίο ισλαμικό καθεστώς όπου θεωρεί τη γυναίκα σχεδόν ως “αντικείμενο” στα χέρια του συζύγου της και “αόρατη” για τους νόμους και τους θεσμούς τους κράτους.

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στον Άρειο Πάγο η έκδοση της στο Ιράν και η αντιεισαγγελέας εισηγήθηκε όχι στην εκδοσή της. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες (29 Οκτωβρίου) την απόφαση των δικαστών και πιστεύουμε ακράδαντα στο Κίνημα Αλλαγής -όπου από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τη μη εκδοσή της- ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σε μια γυναίκα, η οποία βρίσκεται υπό διωγμό μαζί με το 6χρονο παιδί της.

Η Σαραρέ και το παιδί της έχουν υποστεί συστηματική ενδοοικογενειακή βια (υπάρχουν συγκεκριμένα καταγεγραμμένα περιστατικά στο φάκελο της) ενώ η κόρη της είναι στη διάθεση του πατέρα της, προκείμενου στα 9 ή 10 χρόνια της να παντρευτεί, ώστε να υπάρξει κέρδος για την οικογένεια της! Ναι, η μικρή θα ανταλλαχθεί προκείμενου ο πατέρας να αποκτήσει ζώα ή άλλα αγαθά τα οποία θα είναι “περισσότερο χρήσιμα και αποδοτικά” για τον οικογενειακό προϋπολογισμό!

Η γυναίκα αυτή και η κόρη της θα επιστρέψει σε αυτό το περιβάλλον. Διέφυγε με κίνδυνο της ζωής της, δραπετεύοντας από μια χώρα όπου οι νόμοι είναι μόνο για τους άνδρες και οι γυναίκες δεν μπορούν ούτε να καταγγείλουν ούτε να ζητήσουν προστασία γιατί δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για την προστασία τους!

Συγχρόνως, στο Ιράν συνεχίζει να επιβάλλεται και η ποινή του θανάτου. Και η θανατική ποινή επιβάλλεται για σειρά αδικημάτων όπως για φόνο ή ληστεία αλλά και για ομοφυλοφιλία ή μοιχεία καθώς και για πολιτική διαμαρτυρία, σε δικαστήρια όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται υπό αμφισβητούμενες συνθήκες και δικαστές.

Υπογραμμίζεται ότι και μόνο η διαφυγή της από τη χώρα της με την κόρη της αποτελεί αμφισβήτηση των αρχών της Ιρανικής κοινωνίας, παραδοχή της μη αποδοχής της θέσης ως (αόρατης) γυναίκας επομένως βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο ως αντικαθεστωτική, ως επικίνδυνη για το Ιράν άρα και υπόλογη για τις πράξεις της από την αστυνομία και από το δικαστικό σύστημα.

Η εκδοσή της αποτελεί ουσιαστικά την παράδοσή της σε ένα ανελέητο καθεστώς με ορατό τον κίνδυνο της θανάτωσης της. Στεκόμαστε δίπλα της ως γυναίκες, ως δημοκράτισσες, ως πολίτες που έχουμε δώσει αναρίθμητες μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και τη συνύπαρξη των φύλων ισότιμα σε μια δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία για όλες και όλους. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το καταφύγιο για τη Σαραρέ και την κόρη της. Η απόρριψη του αιτήματος έκδοσής της είναι μονόδρομος.

Η κυρία Ζέφη Δημαδάμα είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ

Δημοφιλή