Τον Απρίλιο του 1997 μια γυναίκα ντυμένη με στολή νοσοκόμας βγήκε από εάν νοσοκομείο στο Κέιπ Τάουν. Στα χέρια της είχε ένα μωρό τριών ημερών που το άρπαξε από το πλευρό της βιολογικής του μητέρας, ενώ εκείνη κοιμόταν. Εντελώς κατά τύχη, 17 χρόνια αργότερα, το κλεμμένο μωρό, έμαθε την πραγματική του ταυτότητα.
Ο λόγος για την Μίσι Σόλομον. Ήταν Ιανουάριος του 2015 όταν στο σχολείο ήρθε μια νέα μαθήτρια, τρία χρόνια μικρότερη από την Μίσι, η Κάσιντι Νερς. Όταν τα παιδιά της έλεγαν ότι είναι ολόιδιες. Η Μίσι δεν το πίστευε στην αρχή. Αλλά όταν οι δύο τους συναντήθηκαν αργότερα τυχαία στον διάδρομο, η Μίσι λέει στο BBC ότι ένιωσε αμέσως μια σύνδεση που δεν μπορούσε να εξηγήσει.
«Ένιωσα σχεδόν σαν να την ήξερα», λέει. «Ήταν τόσο τρομακτικό - δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ένιωθα έτσι».
Παρά τη διαφορά ηλικίας, η Μίσι και η Κάσιντι άρχισαν να κάνουν παρέα.
«Λέγαμε μεταξύ μας ”Γεια σου, κοριτσάκι!”, ”Γειά σου μεγάλη αδερφή!”» θυμάται η Μίσι.
Αν κάποιος ρώταγε τα δύο κορίτσια αν είναι αδερφές, εκείνες έκαναν πλάκα: «Δεν ξέρουμε – ίσως σε μια άλλη ζωή».
Μια ημέρα έβγαλαν μια selfie μαζί και την έδειξαν στους φίλους τους. Κάποιοι ρώτησαν την Μίσι αν ήταν σίγουρη ότι δεν είναι υιοθετημένη. «Όχι! Είστε τρελοί!», επέμενε εκείνη.
Μετά έδειξαν τη φωτογραφία στους γονείς τους. Η μητέρα της Μίσι, Λαβόνα, σχολίασε απλά ότι τα δύο κορίτσια όντως μοιάζουν. Ο Μάικλ, ο πατέρας της, είπε ότι αναγνωρίζει την καινούργια φίλη τη κόρης του – ο πατέρας της Κάσιντι είχε μαγαζί με ηλεκτρικά και μερικές φορές ψώνιζε από εκεί.
Οι γονείς της Κάσιντι, Σελέστ και Μόρνε Νερς, είχαν ωστόσο διαφορετική αντίδραση. Κοίταξαν έντονα την φωτογραφία και ζήτησαν από την κόρη τους να ρωτήσει την Μίσι πότε είχε γεννηθεί.
«Έχεις γεννηθεί στις 30 Απριλίου του 1997», ρώτησε η Κάσιντι και η Μίσι επιβεβαίωσε.
Λίγες εβδομάδες αργότερα θα καλέσουν την Μίσι στο γραφείο του διευθυντή και εκεί θα την περιμένουν δύο κοινωνικοί λειτουργοί. Θα της πουν για το μωρό που είχε κλαπεί 17 χρόνια πριν από το Groote Schuur Hospital στο Κέιπ Τάουν και δεν βρέθηκε ποτέ. Το όνομα του μωρού ήταν Ζέφανη Νερς. Οι κοινωνικοί λειτουργεί της είπαν ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι το μωρό αυτό ήταν η ίδια.
Όταν τους είπε ότι εκείνη έχει γεννηθεί σε άλλο νοσοκομείο –το λέει άλλωστε και το πιστοποιητικό γέννησης- της είπαν ότι δεν υπάρχουν σχετικά αρχεία στο νοσοκομείο αυτό.
Πιστεύοντας ακόμη ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, δέχτηκε να κάνει τεστ DNA. «Είχα τόση εμπιστοσύνη στη μητέρα που με μεγάλωσε - δεν θα μου έλεγε ποτέ ψέματα, ειδικά για το ποια είμαι και από πού προέρχομαι», λέει η Μίσι. «Έτσι, στο μυαλό μου είχα ότι το τεστ DNA θα έβγαινε αρνητικό».
Όμως όχι. Το τεστ έδειξε την αλήθεια, ότι ήταν αυτό το μωρό.
Η ιστορία για το κλεμμένο μωρό που έμαθε την αλήθεια μετά από χρόνια ήταν στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων τότε στη Νότια Αφρική και ζωή της Μίσι άλλαξε αμέσως.
Στην ίδια δεν επετράπη να επιστρέψει στο σπίτι που μεγάλωσε –τουλάχιστον μέχρι να γίνει 18 και να μπορεί να αποφασίσει η ίδια- και η Λεβόνα, η γυναίκα που τη μεγάλωσε, συνελήφθη.
«Αυτό με συνέτριψε», λέει η Μίσι. «Την χρειαζόμουν. Ήθελα να την ρωτήσω το γιατί».
Η Μίσι ήταν παρούσα όταν ανέκριναν τον Μάικλ, τον άνθρωπο που γνώρισε για πατέρα. Όπως αποδείχθηκε, εκείνος δεν ήξερε ότι παιδί το είχαν κλέψει. Όπως είπε, η Λεβόνα ήταν έγκυος. Εκτιμάται ότι απέβαλε και συνέχισε να παριστάνει την έγκυο, όταν τελικά έκλεψε το μωρό και είπε ότι το γέννησε η ίδια.
Στο μεταξύ, όλα αυτά τα χρόνια και ενώ είχαν κάνει άλλα τρία παιδιά, οι βιολογικοί γονείς της Μίσι δεν σταμάτησαν ποτέ να την ψάχνουν, ενώ κάθε χρόνο γιόρταζαν τα γενέθλιά της. Και όλα αυτά τα χρόνια το παιδί τους μεγάλωνε σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σπίτι τους.
Στο δικαστήριο η Λεβόνα δεν παραδέχτηκε το λάθος της. Τους είπε στην κατάθεσή της για τις επανειλημμένες προσπάθειες να κάνουν παιδί, για τις αποβολές και τις προσπάθειές της να υιοθετήσει. Και είπε ότι μια γυναίκα ονόματι Σίλβια της έκανε θεραπεία γονιμότητας, της είπε για ένα μικρό κορίτσι που ήταν έγκυος και ήθελε να δώσει το παιδί της για υιοθεσία και αυτό το παιδί ήταν η Μίσι. Ωστόσο ποτέ δεν αποδείχτηκαν οι ισχυρισμοί της. Έτσι καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση.
Η Μίσι από την άλλη ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Από τη μία δύο γονείς που ήταν ενθουσιασμένοι και προσπαθούσαν να κερδίσουν ξανά τον χαμένο χρόνο, αλλά ήταν ξένοι για εκείνη. Από την άλλη οι γονείς που αγάπησε είχαν καταστραφεί και η μητέρα της ήταν στη φυλακή.
Το 2016 η Μίσι θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την μητέρα της στη φυλακή και θα μπορέσει να της μιλήσει για πρώτη φορά μετά από εκείνη την ημέρα που οι κοινωνικοί λειτουργοί την επισκέφθηκαν στο σχολείο της.
Και αυτό που ήθελε ήταν να μάθει την αλήθεια. Αλλά ακόμη η ιστορία αυτή δεν έχει επίλογο.
«Της είπα, “Με το να ξέρω ότι δεν είμαι το αίμα σου - ότι πραγματικά ανήκω σε κάποιον άλλον και ότι με έκλεψες και άλλαξε όλο το πεπρωμένο μου – είναι κάτι που με πονάει. Πώς υποτίθεται ότι πρέπει να πιστέψω οτιδήποτε μου λες ότι μου έχεις πει ψέματα ότι είμαι το παιδί σου; Έχασα την εμπιστοσύνη μου και θα πρέπει να μου πεις της αλήθεια αν θέλεις οποιαδήποτε σχέση μαζί μου».
Και η Λεβόνα της απάντησε: «Μια μέρα, θα σου πω».
Η Μίσι τώρα που ενηλικιώθηκε, επέλεξε να ζήσει στο σπίτι που μεγάλωσε, περιμένοντας την μητέρα της να βγει από την φυλακή. Προσπάθησε πολύ να δημιουργήσει μια σχέση με τους βιολογικούς της γονείς αλλά υπήρχαν φορές που αισθανόταν ότι τους μισούσε, γιατί της είχαν κλέψει την μητέρα της…
Πηγή: BBC