Ο συγγραφέας, πολιτικός και εφευρέτης Μπένζαμιν Φράνκλιν κάθε μέρα αναρωτιόταν εγγράφως στο ημερολόγιο του «Τι μπορώ να κάνω καλά σήμερα;» Στο τέλος της ημέρας ξαναδιάβαζε τους στόχους που είχε θέσει και σημείωνε την πρόοδο που έκανε. Η μυθιστοριογράφος Βιρτζίνια Γουλφ είχε γράψει στο ημερολόγιο της: «Σκόπευα να γράψω για τον θάνατο, αλλά παρενέβη η ζωή όπως πάντα» γιατί η ζωή της έδινε αστείρευτη ενέργεια για να καταγράφει όλα όσα την απασχολούσαν. Η έφηβη Αννα Φρανκ μας «άφησε» το διασημότερο ημερολόγιο όλου του κόσμου με τριάντα ένα εκατομμύρια αντίγραφα σε εξήντα εφτά χώρες. Χάρη στο ημερολόγιο του Σάμουελ Πέπις γνωρίζουμε γεγονότα και ιστορικά στοιχεία του 17 αιώνα.
Κανένας από τους παραπάνω δεν έγραφε ημερολόγιο για να γνωστοποιήσει τις προσωπικές του σκέψεις. Αντιθέτως, η Βιρτζίνια Γουλφ είχε ζητήσει από τον σύζυγο της να καταστρέψει όλα της τα ημερολόγια. Ευτυχώς εκείνος δεν ακολούθησε την επιθυμία της, αλλά τα ταξινόμησε όλα χρονολογικά, αφήνοντας έναν συγγραφικό θησαυρό.
Ίσως να ακούγεται ρομαντικό, ίσως παλιομοδίτικο ή ξεπερασμένο, αλλά το ημερολόγιο είναι ένας «φίλος» όπου μπορούμε να εκμυστηρευτούμε τα πάντα, ένα «κουτί» με φυλαγμένες σκέψεις, ένα καταφύγιο μυαλού.
Αν και ζούμε στην εποχή των μπλογκς, τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα αυθεντικό ημερολόγιο όπου μας επιτρέπει να κάνουμε λάθη, να μουντζουρώσουμε και να δοκιμάσουμε την ικανότητα μας στην συγγραφή. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα κι αν διατηρούσαν ημερολόγιο στην παιδική τους ηλικία, σταματούν να γράφουν τις σκέψεις τους όταν ενηλικιώνονται. Κι όμως, τότε είναι που το χρειάζονται περισσότερο.
Η αρχή του έτους είναι η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσουμε ένα ημερολόγιο. Έχουμε διαγράψει όλες τις ατασθαλίες, τις απογοητεύσεις, τα πιθανά λάθη του παρελθόντος και στοχεύουμε σε μια καλύτερη και ουσιαστικότερη χρονιά. Το ημερολόγιο λειτουργεί σαν ένα άγραφο βιβλίο, το βιβλίο της δικής μας ζωής και είναι στο χέρι μας το πως θα γεμίσουμε το κάθε κεφάλαιο.
Λόγοι που αξίζει να έχουμε ημερολόγιο
- Πνευματική υγεία. Καταγράφοντας τις σκέψεις μας αισθανόμαστε πιο ήρεμοι, πιο χαρούμενοι, πιο ανακουφισμένοι και πιο γεμάτοι. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας, ένας απολογισμός χωρίς φίλτρα, ένα ασφαλές μέρος για να ελευθερώσουμε ότι μας προβληματίζει.
- Ελευθερία έκφρασης. Υπάρχουν θέματα που ίσως διστάζουμε να τα συζητήσουμε ακόμα και με τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Η γραπτή έκφραση όσων μας απασχολούν μας βοηθάει να ξεκαθαρίσουμε τις σκέψεις μας χωρίς το άγχος της κριτικής των άλλων.
- Στόχοι. Γράφοντας βάζουμε στόχους, καθημερινούς ή μακροπρόθεσμους. Αυτό μας δημιουργεί μια άτυπη υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας. Οι στόχοι μας γίνονται πιο σημαντικοί, πιο σπουδαίοι, πιο επίσημοι κι εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να ανταπεξέλθουμε σε αυτά που προγραμματίσαμε.
- Μνήμη. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που κρατούν ημερολόγιο έχουν καλύτερη μνήμη κι αυτό γιατί ανατρέχουν συχνά στις σελίδες όπου ανέφεραν διάφορα σημαντικά για αυτούς γεγονότα. Καταστάσεις αστείες, περίεργες, ευχάριστες καταγράφονται και μένουν αναλλοίωτες στο ημερολόγιο και … στο μυαλό.
- Σωστή κρίση. Για ποιόν γράφουμε; Για εμάς. Παρ΄ όλα αυτά επειδή είμαστε οι συγγραφείς αλλά ταυτόχρονα και οι αναγνώστες των κειμένων μας, μετά από λίγο διάστημα μπαίνουμε στη διαδικασία να ξαναδιαβάσουμε τα γεγονότα και να τα παρατηρήσουμε από απόσταση. Αυτό μας βοηθάει σταδιακά ώστε να σχηματίζουμε ξεκάθαρη εικόνα για όσα μας συμβαίνουν.
- Ικανότητα στο γράψιμο. Μπαίνοντας στη διαδικασία καθημερινής γραφής γινόμαστε καλύτεροι στον γραπτό λόγο. Ακόμα κι αν δεν επιθυμούμε να γράφουμε καθημερινά βιώματα, ιδέες ή συναισθήματα, μπορούμε να ξεκινήσουμε γράφοντας για πράγματα που μας έκαναν εντύπωση ή για ενδιαφέροντα που έχουμε. Αυτά μπορεί να είναι ταξίδια, βιβλία, φαγητό, μόδα, ταινίες, σειρές, οτιδήποτε μας τράβηξε την προσοχή και αφιερώσαμε χρόνο.
Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι, εκτός όλων των παραπάνω, η διατήρηση ενός ημερολογίου είναι μια αγχολυτική διαδικασία και μια ευχάριστη διέξοδος από την μπλε οθόνη.