Το Ιράν έχει υποσχεθεί να παρέχει στη Ρωσία πυραύλους επιφανείας- επιφανείας, καθώς και περισσότερα drones, είπαν Ιρανοί αξιωματούχοι στο Reuters, σε μια κίνηση που εξόργισε τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο.
Τα όπλα αυτά θα ενίσχυαν σημαντικά τις παραπαίουσες πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, μα η ηγεσία του Ιράν είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενη διεθνή πίεση για τη στρατιωτική τους συμμαχία με τη Μόσχα.
Τι δυνατότητες έχει το Ιράν στους τομείς των πυραύλων και των drones
Το Ιράν έχει αναπτύξει μια μεγάλη εγχώρια αμυντική βιομηχανία απέναντι στις διεθνείς κυρώσεις και τα εμπάργκο τα οποία το εμποδίζουν να εισάγει όπλα. Αυτή περιλαμβάνει drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και πυραύλους, τα οποία θεωρεί ζωτικής μορφής προστασία από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν δυνάμεις σε βάσεις στην περιοχή.
Αν και στρατιωτικοί αναλυτές της Δύσης λένε πως το Ιράν κάποιες φορές υπερβάλλει όσον αφορά στις δυνατότητές του, τα drones αποτελούν βασικό πυλώνα της επιτήρησης συνόρων του Ιράν, ειδικά στα ύδατα γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται το 1/5 του πετρελαίου του κόσμου.
Το Ιράν και οι δυνάμεις που υποστηρίζει στην περιοχή βασίζονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια σε drones σε Υεμένη, Συρία και Ιράκ, όπου έχει εξαπλώσει την επιρροή του μέσω «proxies». Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ έχουν πει ότι πιστεύουν πως το Ιράν ήταν πίσω από μια επίθεση με drones και πυραύλους σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις το 2019, κάτι το οποίο η Τεχεράνη αρνείται.
Η Ισλαμική Δημοκρατία λέει πως τα drones της είναι τα ισχυρότερα στην περιοχή. Πέρα από παρακολούθηση, μπορούν να χρησιμοποιούνται για επιθέσεις, είτε ρίχνοντας πυρομαχικά είτε ως drones αυτοκτονίας (καμικάζι) που πετούν σε έναν στόχο και ανατινάζονται. Το προηγμένο drone αυτοκτονίας μακράς εμβέλειάς του υποτίθεται πως είναι σχεδιασμένο για να χτυπήσει το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.
Το Ιράν λέει πως οι βαλλιστικοί του πύραυλοι, με εμβέλεια μέχρι 2.000 χλμ, αποτελούν μια σημαντική δύναμη αποτροπής εναντίον των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων πιθανών στόχων στην περιοχή. Αρνείται ωστόσο πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το πυραυλικό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μέχρι 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους μικρής και μέσης εμβέλειας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Μέση Ανατολή.
Η Arms Control Association λέει πως οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής και μέσης εμβέλειας του Ιράν περιλαμβάνουν τον Shahab-1, με εκτιμώμενη εμβέλεια 300 χλμ, τον Zolfaghar (700 χλμ), τον Shahab-3 (800-1.000 χλμ), τον Emad-1, έναν πύραυλο υπό ανάπτυξη (μέχρι 2.000 χλμ) και τον Sejiil, υπό ανάπτυξη (1.500-2.500 χλμ). Το Ιράν έχει επίσης πυραύλους cruise όπως ο Κh-55, ένα όπλο που εκτοξεύεται από αέρος και θεωρείται ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, και τον αντιπλοϊκό πύραυλο Khalid Farzh, ικανό να φέρει κεφαλή 1.000 κιλών.
Οι ΗΠΑ φοβούνται πως βαλλιστική τεχνολογία για την εκτόξευση δορυφόρων σε τροχιά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης για την εκτόξευση πυρηνικών κεφαλών. Το Ιράν αρνείται πως έχει τέτοια σχέδια.
Γιατί το Ιράν ανέπτυξε δικές του δυνατότητες σε drones και πυραύλους
Με δυνάμεις των ΗΠΑ να σταθμεύουν σε βάσεις στην περιοχή και την ισραηλινή στρατιωτική ανωτερότητα, το Ιράν εντείνει τις προσπάθειές του για κατασκευή πυραύλων και drones και για προμήθειά τους στις δυνάμεις που υποστηρίζει, παρά τις σαρωτικές αμερικανικές κυρώσεις που έχουν γονατίσει την οικονομία του.
Η ιρανική πολεμική αεροπορία είναι αδύναμη. Τα πιο πολλά αεροπλάνα της είναι παλιά και δύσκολα στη συντήρηση. Η παραγωγή drones και πυραύλων θεωρείται ένας φθηνότερος τρόπος για να προστατέψουν τη χώρα οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο ιρανικός εξοπλισμός σε Συρία και Υεμένη έχει βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι της Υεμένης έχουν αυξήσει σημαντικά τις επιθέσεις τους με drones (UAV), πλήττοντας αεροδρόμια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, μεγάλο αντίπαλο του Ιράν.
Γιατί το Ιράν προμηθεύει όπλα στη Ρωσία
Οι κληρικοί που ηγούνται της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν επιδιώκουν να ενισχύσουν τους στρατηγικούς δεσμούς με τη Ρωσία απέναντι σε ένα αναδυόμενο μπλοκ στο οποίο συμμετέχουν χώρες του Κόλπου και το Ισραήλ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία ισχύος στη Μέση Ανατολή σε βάρος του Ιράν.
Ενθαρρυμένο από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το Ιράν «ποντάρει» πως με την υποστήριξη της Ρωσίας θα μπορούσε να πιέσει την Ουάσινγκτον ώστε να προβεί σε παραχωρήσεις σχετικά με την επαναφορά της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Η δημιουργία μιας πραγματικής συμμαχίας με μια υπερδύναμη που έχει αντιδυτικό προσανατολισμό και δεν διστάζει να τον υποστηρίξει στο πεδίο της μάχης είναι μια στρατηγική κίνηση με σκοπό να φανεί πως το Ιράν δεν είναι απομονωμένο.
Τι ιρανικά όπλα έχει χρησιμοποιήσει ως τώρα η Ρωσία στην Ουκρανία
Η Ρωσία εξαπέλυσε δεκάδες drones- καμικάζι στην Ουκρανία τη Δευτέρα, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές και σκοτώνοντας πέντε άτομα στο Κίεβο. Οι Ουκρανοί τα λένε «μηχανάκια» λόγω του ήχου τους.
Η Ουκρανία λέει πως είναι ιρανικής προέλευσης Shahed-136- περιφερόμενα πυρομαχικά που πετούν προς τον στόχο τους πριν εφορμήσουν με ταχύτητα και εκραγούν. Το Κίεβο διέκοψε τις σχέσεις με το Ιράν λόγω της χρήσης τους την Τρίτη.
Έχει τη δυνατότητα το Ιράν να αντιμετωπίσει περισσότερες κυρώσεις, και θα είχαν αποτέλεσμα;
Οι δυτικές δυνάμεις αναμένεται να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν συμφωνήσει υπό όρους να επιβάλουν κυρώσεις σε οκτώ άτομα και οντότητες για τη χρήση ιρανικής κατασκευής drones σε ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.
Η Ισλαμική Δημοκρατία, ωστόσο, έχει μάθει να επιβιώνει μετά από δεκαετίες κυρώσεων και ασκεί στενό έλεγχο στις αλυσίδες προμηθευτών της.
Με πληροφορίες από Reuters