Δεν είναι συνταγή της γιαγιάς και, φυσικά, θα την βρείτε σε πολλά βιντεάκια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δροσερό dip η spread - στα ελληνικά μας αρέσει πολύ η λέξη «αλοιφή», που χρησιμοποιούν στα βορειοελλαδίτικα εστιατόρια. Το συνδυάζουμε με φρυγανισμένο ψωμί, ή με κριτσίνια που βοηθάνε να γίνει ακόμα πιο ελαφρύ - υγιεινό - δυναμωτικό γεύμα, ή μεζές χωρίς τύψεις. Είναι τόσο χορταστικό, ώστε εύκολα αντικαθιστά ένα κανονικό γεύμα...
Τρώγεται ως πρωινό, αλλά είναι και μαγική λύση για το γραφείο, ή το βράδυ ως συνοδευτικό με κρασί ή ποτό.
Υλικά:
2 βρασμένα αυγά
1 αβοκάντο
λίγο τριμμένο τυρί, γύρω στα 50 γραμμάρια
λάδι
λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Η παρασκευή:
Βράζουμε τα αυγά για 7′ λεπτά, ώστε να μην σφίξουν πολύ.
Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το βάζουμε μαζί με τα αυγά σε ένα βαθύ μπολ.
Μέσα στο μπολ και 50 γραμμάρια τριμμένο τυρί. Παρμεζάνα ή πεκορίνο. Η συνταγή πετυχαίνει και με ξινομυζήθρα (το δοκιμάσαμε!)
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι μαύρο, μία κουταλιά της σούπας (το πολύ) ελαιόλαδο και λεμόνι, ανάλογα με το πόσο ξινή θέλουμε την γεύση στο τέλος.
Με ένα πιρούνι λιώνουμε σιγά σιγά τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν σε αλοιφή, ώστε να απλώνονται εύκολα στο ψωμί. Δε θα πάρει πάνω από 5′ λεπτά συνολικά η διαδικασία.
Τρώμε αλείφοντας σε φρυγανισμένο ψωμί ή με κριτσίνια. Η «αλοιφή» θα είναι αρκετά πηχτή και δεν στάζει.
Μπορούμε επίσης να αφήσουμε ελεύθερη την φαντασία μας, προσθέτοντας ή αντικαθιστώντας υλικά κατά βούληση...πιπέρι καγιέν για να το πάμε προς το μεξικάνικο, λίγη ντομάτα για να πάει προς το guacamole κλπ.