Η Σερβία στέλνει στρατό στα σύνορα με το Κόσοβο μετά από εντολή Βούτσιτς

Προηγήθηκαν σοβαρά επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο κατά την ανάληψη καθηκόντων από τους νέους δημάρχους.
O Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς
O Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς
MARKO DJURICA via Reuters

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε επίπεδο μάχιμης ετοιμότητας και διέταξε την μετακίνηση μονάδων του στρατού προς τα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), μετά τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών σε πόλη του Κοσσυφοπεδίου, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι.

″Διατάχθηκε επείγουσα μετακίνηση (στρατευμάτων) προς τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. ”Είναι σαφές ότι η τρομοκρατία κατά της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο είναι κάτι που συμβαίνει”, είπε.

Αστυνομία και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στην πόλη Ζβέτσαν στο Διαμέρισμα της Μιτρόβιτσας της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων, μετά την συγκέντρωση πλήθους μπροστά από το κτίριο του δήμου. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τον νεοεκλεγέντα αλβανικής καταγωγής δήμαρχο να εισέλθει στο γραφείο του. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα τραυματίες ενώ τέσσερα οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ μεταφέρθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας πυρπολήθηκε αργότερα, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters.

Οι διαμαρτυρίες έγιναν μετά τις τοπικές εκλογές που έχουν ευρέως μποϋκοταριστεί.

Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν σε τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσόβου, συμπεριλαμβανομένου του Ζβέτσαν, απείχαν από την ψηφοφορία της 23ης Απριλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους για μεγαλύτερη αυτονομία - ένα νέο πλήγμα για την ειρηνευτική συμφωνία του Μαρτίου μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μόλις 3,47% και οι Σέρβοι της περιοχής δήλωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν με τους νέους δημάρχους στους τέσσερις δήμους - όλοι από αλβανικά κόμματα - επειδή δεν τους εκπροσωπούν.

Νωρίτερα, η αστυνομία στην Πρίστινα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι βοηθούσε τους νεοεκλεγέντες δημάρχους ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν στα δημοτικά γραφεία των τεσσάρων βόρειων δήμων.

Ο δήμαρχος στο Ζβέτσαν συνοδεύτηκε επιτυχώς στο γραφείο του, όπως πληροφορήθηκαν δημοσιογράφοι του Reuters από τον ασύρματο της αστυνομίας.

Οι Αλβανοί αποτελούν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία μόνο στη βόρεια περιοχή.

Το υποστηριζόμενο από τη Δύση σχέδιο που συμφωνήθηκε προφορικά από τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας τον Μάρτιο είχε ως στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στους τοπικούς Σέρβους, με την κυβέρνηση της Πρίστινα να διατηρεί την απόλυτη εξουσία.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καταδικάζει τα γεγονότα στο βόρειο Κόσοβο, προειδοποιεί την Πρίστινα για ”συνέπειες”

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την στάση της κυβέρνησης του Κοσόβου επειδή απέκτησε πρόσβαση δια της βίας σε δημαρχεία τεσσάρων πόλεων και κάλεσε τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να αλλάξει πορεία.

Στην ανακοίνωσή του ο Μπλίνκεν σημειώνει ότι οι ενέργειες του Κοσόβου αντίκεινται στις συμβουλές των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων και «κλιμάκωσαν απότομα και άσκοπα την ένταση, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας για την εξομάλυνση των σχέσεων» μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου. Οι εξελίξεις αυτές «θα έχουν συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις μας με το Κόσοβο», πρόσθεσε.

Δημοφιλή