Για τον ισπανό φωτορεπόρτερ Όσκαρ Θοράλ, ο οποίος ήταν την Κυριακή στο λιμάνι της Βαλένθια όταν έφθασαν οι 630 μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα, η εβδομάδα αυτή ήταν η πιο έντονη της ζωής του, αφού πέρασε οκτώ ημέρες πάνω στο πλοίο Aquarius το οποίο διέσωσε 629 μετανάστες, κυρίως από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Ο Θοράλ διηγείται ότι οι άνθρωποι αυτοί έφθασαν στη Βαλένθια χωρίς τίποτα, χωρίς ρούχα ή αναμνήσεις για τη ζωή που άφησαν πίσω. Εξακολουθούν όμως να θέλουν να ζήσουν. Για το λόγου το αληθές, στη διάρκεια του εξαντλητικού μεσογειακού ταξιδιού γεννήθηκε ένα μωρό.
Ο Θοράλ επιβιβάσθηκε στο Aquarius με τον ισπανό συνάδελφό του από την εφημερίδα El Pais στις 8 Ιουνίου, προσπαθώντας να καταγράψει ιστορίες για τη μετανάστευση.
«Νοιώθαμε ότι κάτι “εξαιρετικό” θα μπορούσε να συμβεί από τότε που το Aquarius απέπλευσε για να διασώσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ποτέ όμως δεν μας πέρασε από το μυαλό ότι θα συμβεί κάτι παρόμοιο», λέει.
Το πλοίο Aquarius έχει ναυλωθεί από τις οργανώσεις αρωγής SOS Mediterranee και Γιατροί Χωρίς Σύνορα για να διασώζει ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο στην Κεντρική Μεσόγειο, την πιο θανατηφόρα διαδρομή μετανάστευσης στον κόσμο.
Μετά τον σάλο που προκάλεσε αρχικά η απόφασή της να μην δεχθεί τους μετανάστες, η Ιταλία στη συνέχεια συμφώνησε να στείλει δύο πλοία, το Dattilo και το Orione, για να συνοδεύσουν το Aquarius στην Ισπανία. Μερικοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μεταφέρθηκαν από το Aquarius στα δύο ιταλικά σκάφη.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτοί οι άνθρωποι κατέληξαν σε ένα ασφαλές λιμάνι» λέει ο Θοράλ. Διηγείται μάλιστα μία σκηνή από εκείνες που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει στη ζωή του.
«Όταν το Aquarius πλησίασε μία από τις σπασμένες βάρκες στις οποίες επέβαιναν δεκάδες πρόσφυγες, ένα παιδί χωρίς ρούχα που προφανώς δεν ήξερε να κολυμπά, προσπαθούσε απελπισμένα να ανέβει στη βάρκα καθώς έπεφτε συνέχεια στο νερό. Η σκηνή αυτή μου ξέσκισε την καρδιά» λέει ο ισπανός φωτορεπόρτερ.
Μία άλλη συγκλονιστική εικόνα ήταν η ζεστή αγκαλιά ενός αγοριού με τον διασώστη του πάνω στο ισπανικό πλοίο όταν του είπε: «Σε ευχαριστώ που μου έσωσες τη ζωή».
«Οι άνθρωποι αυτοί βασανίσθηκαν και εξαπατήθηκαν από τους δουλεμπόρους. Το να κλείνουμε τα μάτια δεν διορθώνει την κατάσταση» εξηγεί ο Θοράλ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua)