Η Σιγκαπούρη πέρασε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τα fake news

Τι καταγγέλλουν οι επικριτές του και τι υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Eternity in an Instant via Getty Images

Έναν αμφιλεγόμενο νόμο με στόχο την καταπολέμηση των fake news πέρασε η Σιγκαπούρη με πολλούς ωστόσο από τους πολίτες να θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο θα συνεχίσει να υφίσταται η ελευθερία στο διαδίκτυο.

Οι Αρχές πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τις διάφορες σελίδες να αφαιρούν το περιεχόμενο τους όταν αυτό κρίνεται «ψευδής είδηση» και είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Την ίδια ώρα, αναφέρουν πως το νομοσχέδιο θα προστατέψει τους πολίτες, ωστόσο οι επικριτές του σημειώνουν πως αποτελεί σοβαρή απειλή για την ελευθερία.

Το νομοσχέδιο για την προστασία από τα ψεύτικα νέα στο διαδίκτυο και τη χειραγώγηση ψηφίστηκε την Τετάρτη και θα τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει πολλάκις διευκρινίσει πως δεν θα χρησιμοποιηθεί στοχεύοντας τις απόψεις αλλά μονάχα τις μη αληθείς ειδήσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές για την κοινή γνώμη και το δημόσιο συμφέρον.

«Η νέα ρύθμιση δεν θα πρέπει να παραβιάζει την ελευθερία του λόγου. Είναι μονάχα ενάντια των τρολς και των πλαστών λογαριασμών», δήλωσε ο υπουργός Σάνμουγκαμ στο Κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει πως θα επιβάλλεται υψηλό πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών σε όποιο άτομο θα κρίνεται ένοχο. Οι χρηματικές ποινές θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμα και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, οι οποίες επίσης θα υπόκεινται σε κυρώσεις εάν δεν συμμορφώνονται με τις εντολές της κυβέρνησης.

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές ωστόσο αφορά τις ιδιωτικές, κλειστές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι για παράδειγμα τα social media.

Αυτό θα σήμαινε πως πολλές εφαρμογές όπως ακόμα και το WhatsApp θα επηρεάζονταν από τη ρύθμιση και η ελευθερία των χρηστών να στέλνουν τα μηνύματα που θέλουν θα ετίθεντο υπό περιορισμούς.

Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος της Human Rights Watch στην Ασία, συμβούλεψε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις ιδιωτικές συνομιλίες που πραγματικά μπορούν να ατοτελέσουν κίνδυνο.

Εκπρόσωπος του WhatsApp είπε στο BBC: «Οι κοινωνίες έχουν γενικά αναγνωρίσει τις διαφορές μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων συνομιλιών και ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε κι εμείς για τη μείωση της παραπληροφόρησης διατηρώντας παράλληλα τον ιδιωτικό χαρακτήρα της υπηρεσίας μας».

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή, μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων παγκοσμίως, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη διάδοση πλαστών ειδήσεων και πρόσφατα εισήγαγε περιορισμούς στην κοινή χρήση μηνυμάτων.

(Με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή