Η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ παρουσίασε το πρώτο ρούχο στον κόσμο φτιαγμένο από παγιέτες φυτικής βάσης χωρίς πλαστικό της Radiant Matter. Με το όνομα «BioSequins», η start-up καινοτομίας υλικών Radiant Matter δημιούργησε πούλιες που προέρχονται από φυτική κυτταρίνη, χωρίς μέταλλα, μέταλλα, συνθετικές χρωστικές και χρωστικές. Οι καινοτόμες πούλιες είναι χωρίς πλαστικό, βιοδιασπώμενες και μη τοξικές.
Η ΜακΚάρντεϊ χρησιμοποίησε το «BioSequins» για να δημιουργήσει μια αποκλειστική και πειραματική αμάνικη και εφαρμοστή φόρμα all-in-one, η οποία κατασκευάστηκε χειροποίητα στο ατελιέ της μάρκας στο Λονδίνο για να τη φορέσει το μοντέλο Κάρα Ντελεβίν και να φωτογραφηθεί στο εξώφυλλο του Απριλίου 2023 της αμερικανικής Vogue.
«Με εκπλήσσει η ιριδίζουσα ομορφιά του BioSequin all-in-one που κατασκευάστηκε στο ατελιέ μου στο Λονδίνο από παγιέτες φυτικής προέλευσης, μη τοξικές που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές από τις συμβατικές επιλογές», δήλωσε η βρετανίδα σχεδιάστρια σε δελτίο τύπου. «Ποιος λέει ότι η βιωσιμότητα δεν μπορεί να είναι σέξι; Η Κάρα κόβει την ανάσα με αυτό το σπάνιο, πολύτιμο ρούχο και είμαι τόσο ευγνώμων που η Vogue μας έδωσε την πλατφόρμα να το μοιραστούμε και να εμπνεύσουμε άλλους να δουν τις δυνατότητες ενός πιο συνειδητού μέλλοντος της μόδας».
Ενώ η ολόσωμη φόρμα BioSequin Stella McCartney δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στο εμπόριο, η ήθελε να επιδείξει τις δυνατότητες της καινοτομίας υλικών της Radiant Matter καθώς συνεχίζει να χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένες, ανακυκλώσιμες και βασισμένες στη βιωσιμότητα εναλλακτικές στο εγγύς μέλλον.
Η Ελίσσα Μπρουνάτο, ιδρύτρια του Radiant Matter, πρόσθεσε: «Είναι τόσο ξεχωριστό να βλέπεις πώς η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ συνεργάστηκε με τα BioSequins για να τα ζωντανέψει με αυτή την όμορφη φόρμα. Μας άρεσε η ασυμβίβαστη προσέγγισή της στη βιωσιμότητα και την αισθητική που αντικατοπτρίζονται σε κάθε απόφαση, μέχρι την επιλογή υφάσματος και νήματος, με αποτέλεσμα ένα εντυπωσιακό αλλά πλήρως φυτικής προέλευσης ένδυμα».
Οι συμβατικές πούλιες είναι κατασκευασμένες από πολυεστερική μεμβράνη (Mylar) ή βινύλιο (PVC), εξηγεί η μάρκα, και κάθε ύφασμα που αστράφτει, λάμπει ή έχει ανακλαστική ιδιότητα περιέχει υψηλό ποσοστό πλαστικού πετρελαίου, τοξικών επικαλύψεων ή επιμεταλλωμένα μέρη.
Η βιομηχανία της μόδας συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο παγκόσμιο πρόβλημα των πλαστικών, με τον ΟΗΕ να δηλώνει ότι 70 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χρησιμοποιούνται ετησίως για την κατασκευή πολυεστέρα. Σύμφωνα με την Oxfam, οι Βρετανίδες αγοράζουν 33 εκατομμύρια ρούχα με παγιέτες κάθε εορταστική περίοδο, με 1,7 εκατομμύρια ρούχα να καταλήγουν σε χωματερές, μετά από μόλις πέντε φορές που θα φορεθούν. Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι περίπου το 35 τοις εκατό των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στους ωκεανούς του κόσμου προέρχονται από συνθετικά ρούχα.
ΠΗΓΗ: fashionunited.com