Στο DPU επιρρίπτει ο Βαράντκαρ την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία

Η Στέρτζον και ο δήμαρχος Λονδίνου ζητούν ειδικές συμφωνίες για Σκωτία και Λονδίνο μετά το Brexit
Laura Hutton - PA Images via Getty Images

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δεν έκρυψε την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για την υπαναχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το κρίσιμο ζήτημα του καθεστώτος των συνόρων της χώρας του με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

«Είμαι αιφνιδιασμένος και απογοητευμένος που η βρετανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι σε θέση να τιμήσει αυτό που συμφωνήθηκε νωρίτερα σήμερα» είπε ο Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι η αποτυχία αυτή οφείλεται στη στάση που τηρεί το ενωτικό κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το συντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Είναι σημαντικό να ακούμε το DUP αλλά υπάρχουν κι άλλα κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία», σχολίασε ο Βαράντκαρ. «Κατανοούμε ότι η πρωθυπουργός χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμη... Διαπραγματεύεται καλή τη πίστει», πρόσθεσε.

Η πιθανότητα επίτευξης ενός συμβιβασμού με βάση τον οποίο, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Βόρεια Ιρλανδία θα εξακολουθούσαν να ισχύουν κανόνες παρόμοιοι με τους σημερινούς, προκάλεσε την οργή του DUP την ώρα που η συμφωνία με την οποία θα άνοιγε ο δρόμος για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων έμοιαζε να είναι πιο κοντά από ποτέ.

«Ήμασταν πολύ σαφείς. Η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ με τους ίδιους όρους όπως και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα δεχτούμε καμιάς μορφής απόκλιση στους ρυθμιστικούς κανόνες που θα διαχώριζε, οικονομικά ή πολιτικά, τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο ΗΒ» δήλωσε η ηγέτιδα του κόμματος, Αρλίν Φόστερ.

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας οδήγησαν ταυτόχρονα άλλες περιοχές του ΗΒ να ζητήσουν την εφαρμογή των κανόνων που θα ίσχυαν στη Β. Ιρλανδία και στις ίδιες. ”Οι σημερινές εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι αν ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να διατηρήσει την κανονιστική ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά να παραμείνει στην ενιαία αγορά, σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να το κάνουν και άλλοι», ανέφερε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον σε μήνυμά της στο Twitter. Υπενθύμισε επίσης ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στην ΕΕ και η τοπική κυβέρνηση «θα εξακολουθήσει να μάχεται για να γίνει σεβαστή η δημοκρατική επιλογή» των ψηφοφόρων.

Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας Κάρουιν Τζόουνς, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην ενιαία αγορά, έγραψε και αυτός στο Twitter: «Αν ένα τμήμα του ΗΒ έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, τότε αναμένουμε και εμείς να μας γίνει η ίδια προσφορά».

Ακόμη και ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο Σαντίκ Καν, δήλωσε ότι η πόλη του θα πρέπει να συνάψει κι αυτή μια ειδική συμφωνία για το Brexit που να της επιτρέπει να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή Ένωση. «Οι Λονδρέζοι ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και μια παρόμοια συμφωνία εδώ θα μπορούσε να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, οι φιλοευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εκτίμησαν ότι «όσο περνά ο καιρός, καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι η καλύτερη λύση για όλους είναι να παραμείνουμε στην Ευρώπη».

Ειδικές συμφωνίες μετά το Brexit

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και ο Καν δήλωσαν πως δεν βλέπουν τον λόγο να μην συνάψουν και η Σκωτία και το Λονδίνο ειδικές συμφωνίες μετά το Brexit, όπως αυτή που συνήψε η Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία ώστε οι κανονιστικές ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία να ευθυγραμμιστούν με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit θα μπορούσε να αναπαραχθεί και σε άλλες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε σήμερα η Νίκολα Στέρτζον, η επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς της.

Νωρίτερα πηγές στην ιρλανδική κυβέρνηση είχαν δηλώσει πως η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να διατηρηθεί αυτή η «κανονιστική ευθυγράμμιση» στη Βόρεια Ιρλανδία, που αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως συνορεύει με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, κράτος μέλος της ΕΕ.

«Αν ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να διατηρήσει την κανονιστική ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά να παραμείνει στην ενιαία αγορά (πράγμα που είναι η σωστή λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία), σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να το κάνουν και άλλοι», τονίζει η Στέρτζον σε μήνυμά της στο Twitter.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε επίσης ότι η πόλη του θα πρέπει να συνάψει κι αυτή μια ειδική συμφωνία για το Brexit που να της επιτρέπει να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή Ένωση.

«Τεράστιες συνέπειες για το Λονδίνο, αν η Τερέζα Μέι αποδεχθεί ότι είναι δυνατό για ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

«Οι Λονδρέζοι ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και μια παρόμοια συμφωνία εδώ θα μπορούσε να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή