Η τάση της εβδομάδας: Total denim για εκδρομικό στυλ

Το τζιν φέτος δεν περιορίζεται μόνο στην ένδυση, αλλά ανεβαίνει δυνατά και τα σκαλοπάτια της υπόδησης και των αξεσουάρ.
.
Elena Popova via Getty Images
.

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι είχε δηλώσει ότι τα τζιν αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία στη μόδα. Ο Ιβ Σεν Λοράν εξέφραζε την απογοήτευση του που δεν είχε εφεύρει ο ίδιος το ανθεκτικό ύφασμα και συνήθιζε να συμπληρώνει ότι το τζιν έχει όλα τα στοιχεία που θα ήθελε να εκπροσωπούν τα ρούχα του, δηλαδή έκφραση, σεμνότητα, σεξαπίλ και απλότητα.

Πάνω από 150 χρόνια έχουν περάσει από τότε που εμφανίστηκε το denim ύφασμα και η ισχύ του στη βιομηχανία της μόδας παραμένει σταθερή και αναμφισβήτητη! Φέτος μάλιστα βρίσκεται στο απόγειο του με τη μεγαλύτερη τάση της εποχής να είναι το total denim.

Natural straw-coloured hair
Artem Hvozdkov via Getty Images
Natural straw-coloured hair

Τζιν απο την κορυφή έως τα νύχια λοιπόν, μια και τόσο οι σχεδιαστές όσο και οι κατασκευαστές ρούχων και αξεσουάρ έβαλαν τα δυνατά τους, ώστε να λανσάρουν στην αγορά όχι μόνο τα «συμβατικά» τζιν παντελόνια, πουκάμισα και τζάκετ, αλλά γιλέκα, τοπ, φορέματα, φούστες και ολόσωμες φόρμες.

Το τζιν φέτος δεν περιορίζεται μόνο στην ένδυση, αλλά ανεβαίνει δυνατά και τα σκαλοπάτια της υπόδησης και των αξεσουάρ, προσφέροντας μας όλα τα εφόδια για να δημιουργήσουμε το απόλυτο total denim που μας εκφράζει. Έτσι συναντάμε μπότες, μποτάκια, μπαλαρίνες, mules και αθλητικά με πινελιές denim. Στα αξεσουάρ έχουν κυκλοφορήσει, τόσο σε επώνυμα όσο και σε fast fashion brands, τσάντες, πορτοφόλια, καπέλα μέχρι και θήκες κινητών.

.
Giselleflissak via Getty Images
.

Είναι όμως η πρώτη φορά που το total denim εμφανίζεται στην μόδα; Σαφέστατα και όχι. Η προέλευση του όρου έχει τις ρίζες του στο λεγόμενο Canadian Tuxedo. Για την ιστορία, το 1951 ο Μπιλ Κόσμπι είχε προσπαθήσει να μπει σε μια εκδήλωση ξενοδοχείου φορώντας τζιν παντελόνι. Δεν του επέτρεψαν την είσοδο και η είδηση έκανε τον γύρο όλων των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Προσβεβλημένο το σχεδιαστικό τμήμα της Lewis δημιούργησε ως απάντηση ένα σμόκιν από τζιν ύφασμα. Ετσι καθιερώθηκε ο όρος Canadian Tuxedo.

Shlasi Zonk / 500px via Getty Images

Η αρχή στην ιστορία του τζιν

Το πιο αναγνωρίσιμο τζιν ήταν το ξεβαμμένο που δημιούργησαν το 1873 οι Jacob Davis και Levi Strauss σε μια βιοτεχνία στο Σαν Φρανσίσκο.

Αρχικά το ύφασμα δημιουργήθηκε για να καλύπτει τις ανάγκες της εργατικής τάξης. Μετά τον 19ο αιώνα εμφανίζονται στη βιομηχανία του denim οι εταιρείες Wrangler το 1905 και Lee το 1911. Το ύφασμα αρχίζει σιγά - σιγά να γίνεται αποδεκτό και σε άλλες κοινωνικές τάξεις που το επέλεγαν για δραστηριότητες εκτός πόλης.

Η μεγάλη αποδοχή στη μεσαία τάξη έγινε τη δεκαετία των ’50s. Η προβολή της ταινίας “Rebel without a cause” με τον Τζέιμς Ντιν στον ρόλο του σκληρού παιδιού, καθιέρωσε το ύφασμα ως σύμβολο της αντισυμβατικής γενιάς των ’50s.

Στη συνέχεια ταυτίστηκε με την απελευθέρωση των γυναικών που ντυμένες στα τζιν κατέβαιναν σε ατέλειωτες διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα τους.

Η υψηλή ραπτική άρχισε να δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για το μέχρι τότε αμφιλεγόμενο ύφασμα τις δεκαετίες των ’70s και ’80s. To 1976 o Calvin Klein ήταν ο πρώτος που εμφάνισε τζιν ρούχο στην παρασαρέλα, ενώ λίγα χρόνια μετά ακολούθησαν οι οίκοι Versace, Dolce & Gabbana και Dior.

Φυσικά, στην ευρύτερη καθιέρωση του denim εκείνη τη εποχή, ως σύμβολο άνεσης, στυλ και απελευθέρωσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι πρωταγωνίστριες της σειράς «Άγγελοι του Τσάρλι», Τζάκλιν Σμιθ, Φάρα Φόσετ και Κέιτζ Τζάκσον, οι οποίες με τα εφαρμοστά τους τζιν έγραψαν ιστορία.