Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πει αν θα βρέξει τις επόμενες δύο ώρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του Λονδίνου, DeepMind και το Πανεπιστήμιο του Έξετερ συνεργάστηκαν με την Εθνικη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας (Met Office) για να δημιουργήσουν το λεγόμενο σύστημα άμεσης πρόγνωσης.
Οι παραδοσιακές μέθοδοι χρησιμοποιούν πολύπλοκες εξισώσεις και τις περισσότερες φορές μπορούν να κάνουν πρόγνωση από έξι ώρες έως δύο εβδομάδες.
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνει πιο ακριβείς βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων καταιγίδων και πλημμυρών.
Η κλιματική αλλαγή καθιστά δυσκολότερη την πρόβλεψη δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς η συχνότητα και η ένταση της ισχυρής βροχής αυξάνεται, κάτι που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές υλικές ζημιές και νεκρούς.
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταστροφικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου της απώλειας ζωής και όπως υποδηλώνουν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αυτά τα είδη των εκδηλώσεων πρόκειται να γίνουν πιο συνηθισμένα», δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας (Met Office) και καινοτόμων προϊόντων, Νάιαλ Ρόμπινσον.
Το σύστημα έμαθε πως να εντοπίζει κοινά είδη βροχοπτώσεων, χρησιμοποιώντας χάρτες ραντάρ του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2016 έως το 2018, δοκιμάστηκε σε χάρτες από το 2019 και διαπιστώθηκε, από 50 μετεωρολόγους του Met Office, ότι είναι ακριβείς στο 89% των περιπτώσεων. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, διαπίστωσε ότι, «Οι μετεωρολόγοι προτίμησαν στην πλειονότητα τους την προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης από τις ανταγωνιστικές μεθόδους».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα της DeepMind, Σακίρ Μοχάμεντ, «Είναι πολύ νωρίς, αλλά αυτή η δοκιμή δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των μετεωρολόγων, προκειμένου να κατανοούν καλύτερα τις επιπτώσεις των προβλέψεών τους. Κάτι που θα βοηθήσει να μετριαστούν οι δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σήμερα, να υπάρξει προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και πιθανώς σώζοντας έτσι ζωές».
Πηγή: BBC